Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( νέα πυρηνική απειλή :: 20-02-2003) 

Νέα πυρηνική απειλή

Οι Αμερικανοί κατασκευάζουν μυστικό οπλοστάσιο

Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν νέο πυρηνικό οπλοστάσιο και οι μυστικές διαπραγματεύσεις που διεξάγουν γύρω απ' αυτό το θέμα μπορεί να οδηγήσουν σε μονομερή αποχώρησή τους από πολλές συνθήκες κατά της διασποράς πυρηνικών όπλων.

Η προετοιμασία. Ρουμάνοι στρατιώτες που ενδέχεται να πολεμήσουν στο Ιράκ προετοιμάζονται για πυρηνικό και χημικό πόλεμο

Ήδη οι επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης προσπαθούν να βρουν τον καταλληλότερο τρόπο για να πείσουν τον αμερικανικό λαό ότι τα νέα όπλα είναι απολύτως αναγκαία. Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου που αποκαλύφθηκε από διαρροή στον Τύπο, η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζει στις 4 Αυγούστου μυστική συνάντηση ειδικών, για να συζητήσει την κατασκευή μιας νέας γενιάς πυρηνικών όπλων.

Σε αυτήν τη "νέα γενιά" πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβάνονται "μικρά πυρηνικά όπλα", που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν δύσκολους στόχους, όπως υπόγεια οχυρά και οπλοστάσια, καθώς και βόμβες νετρονίου. Αυτά τα νέα πυρηνικά όπλα είναι σχεδιασμένα να διαπερνούν την επιφάνεια της γης και μετά να εκρήγνυνται. Γι' αυτόν τον λόγο, τέτοιου είδους όπλα θεωρούνται ιδανικά για να καταστρέψουν κρυμμένα οπλοστάσια χημικών ή βιολογικών όπλων.

Η συνάντηση

Ο Γκρεγκ Μέλο, επικεφαλής της Ομάδας Μελέτης του Λος Άλαμος, μιας οργάνωσης για τον έλεγχο των πυρηνικών, τόνισε ότι σε αυτήν τη συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχουν οι επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς και οι επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας, θα προετοιμαστεί το έδαφος για μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από παγκόσμιες συνθήκες κατά της διασποράς πυρηνικών όπλων, καθώς και εγκατάλειψη του μορατόριουμ που υπάρχει στη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών.

Τα πρακτικά

Η Ομάδα Μελέτης του Λος Άλαμος δημοσίευσε χθες στην ηλεκτρονική της σελίδα τα πρακτικά μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου στο Πεντάγωνο. Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν "να συζητήσει τι νέα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να κατασκευαστούν, πώς μπορούν αυτά τα όπλα να δοκιμαστούν… και πώς το Κογκρέσο και το αμερικανικό κοινό μπορούν να πειστούν ότι αυτά τα νέα πυρηνικά όπλα είναι αναγκαία". "Για μένα, αυτά τα στοιχεία φανερώνουν ότι υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης, δοκιμής και παραγωγής νέων πυρηνικών όπλων, τα οποία ήδη υλοποιούνται", είπε ο Στίβεν Σουάρτς, εκδότης του περιοδικού της Ένωσης Επιστημόνων Ατομικής Ενέργειας. Και τόνισε ότι αυτή η αποκάλυψη παρουσιάζει τις ΗΠΑ ως υποκρίτριες, επειδή την ώρα που απαιτούν τον αφοπλισμό του Ιράκ και της Βόρειας Κορέας, οι ίδιες αναπτύσσουν νέο πυρηνικό οπλοστάσιο.