Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( η μοναξιά του βρετανού :: 19-02-2003) 

Η μοναξιά του Βρετανού

Μπλερ: ο ηγέτης του "τρίτου δρόμου" παίζει τη δυσκολότερη παρτίδα της καριέρας του

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Τόνι Μπλερ στέκεται μόνος στη γέφυρα του Ουέστμινστερ κρατώντας ένα πλακάτ που γράφει "Βομβαρδίστε το Ιράκ τώρα". Γυρίζει και φωνάζει στο ανύπαρκτο πλήθος: "Ας παραμείνουμε συσπειρωμένοι!".

Τόνι Μπλερ. Πιστεύει ειλικρινά ότι ο Σαντάμ απειλεί τον κόσμο και πως πρέπει να ανατραπεί

Ακόμη και η δεξιά "Ντέιλι Μέιλ" που υποστηρίζει τον πόλεμο σάρκαζε τη μοναξιά του Βρετανού πρωθυπουργού την επομένη της τεράστιας ειρηνιστικής διαδήλωσης στο Λονδίνο. Ο ηγέτης του "τρίτου δρόμου", ο οποίος είχε επανεκλεγεί θριαμβευτικά πριν από μόλις ενάμιση χρόνο, παίζει τώρα τη δυσκολότερη παρτίδα της καριέρας του. Η "Γκάρντιαν" περιέγραφε χθες μια… "πολεμική απώλεια": μέσα σε 15 μήνες, τα ποσοστά δημοτικότητας του Μπλερ έχουν μειωθεί κατά 62 μονάδες. Και οι Βρετανοί που αντιτίθενται σε μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ πλειοψηφούν πλέον σαφώς με 52%, ένα ποσοστό που αντανακλά την προσωπική αποτυχία του πρωθυπουργού να πείσει τη βρετανική κοινή γνώμη.

Ο Μπλερ κινδυνεύει σήμερα να αντιμετωπίσει εξέγερση από εκατό βουλευτές στους κόλπους του κόμματός του, αν συμμετάσχει σε πόλεμο κατά του Ιράκ χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. Για πρώτη φορά, Εργατικοί βουλευτές μιλούν δημόσια για αντικατάστασή του. Ο βρετανικός Τύπος αναρωτιέται για το πολιτικό του μέλλον. Κι εκείνος βρίσκεται στριμωγμένος ανάμεσα σε μια αμερικανική κυβέρνηση όλο και πιο ανυπόμονη να τελειώνει με τον Σαντάμ και στους Ευρωπαίους εταίρους του που ζητούν τη συνέχιση των επιθεωρήσεων. "Πίστευε πως ο Ζακ Σιράκ θα ευθυγραμμιζόταν με την Ουάσιγκτον. Υποτίμησε την αποφασιστικότητα των Γάλλων", αναλύει ο δημοσιογράφος Τζον Κάμπφνερ, ο οποίος ετοιμάζει βιβλίο με τίτλο "Ο Τόνι Μπλερ και ο πόλεμος". "Πιστεύει ειλικρινά πως ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα, πως απειλεί τον κόσμο και πως πρέπει να ανατραπεί", υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός του επί του Πολιτισμού Κρις Σμιθ. Θέλει επίσης να διαφυλάξει με κάθε τίμημα τη συμμαχία του με την Ουάσιγκτον. "Πιστεύει απολύτως ότι η Βρετανία δεν μπορεί να ασκήσει καμία επιρροή στον κόσμο, αν δεν είναι η καλύτερη φίλη των Ηνωμένων Πολιτειών", τονίζει ο Κάμπφνερ.

Και σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει, η δικηγόρος σύζυγός του προσέφυγε χθες στο δικαστήριο για να κατηγορήσει την κυβέρνησή του για φυλετικές διακρίσεις εις βάρος επτά βετεράνων Νεπαλέζων στρατιωτών που υπηρέτησαν στις μονάδες των Γκούρχας του βρετανικού στρατού. Οι πρώην Γκούρχας, τους οποίους εκπροσωπεί η Σερί Μπουθ (η κ. Μπλερ ασκεί τη δικηγορία με το πατρικό της όνομα) μηνύουν το Λονδίνο επειδή πληρώνονταν λιγότερο και οι συνθήκες γι' αυτούς στον βρετανικό στρατό ήταν χειρότερες από εκείνες στις οποίες υπηρετούσαν οι Βρετανοί υπήκοοι. Οι Γκούρχας πολεμούν για τη Βρετανία από το 1815 και 3.517 υπηρετούν σήμερα στις τάξεις του βρετανικού στρατού.

Επικίνδυνα παιχνίδια

Στη συνέντευξη που παραχωρεί κάθε μήνα στους δημοσιογράφους, ο Μπλερ θέλησε χθες να αμβλύνει κάπως την κατάσταση και υποστήριξε πως "δεν υπάρχει βιασύνη για πόλεμο", προσθέτοντας πάντως πως αυτή παραμένει η μόνη επιλογή αν δεν αλλάξει στάση ο Σαντάμ. Τόνισε πως όσοι προσπαθούν "να τραβήξουν την Αμερική και την Ευρώπη μακριά τη μία από την άλλη" παίζουν το πιο επικίνδυνο παιγνίδι για την παγκόσμια ασφάλεια. Και πρόσθεσε πως "ακούει τις χιλιάδες ανθρώπους που έκαναν το Σάββατο πορείες" κατά του πολέμου, επέμεινε όμως πως οι περισσότεροι δεν ήταν εναντίον του πολέμου σε κάθε περίπτωση, αλλά αντιτάσσονται σε έναν "εσπευσμένο ή μη απαραίτητο" πόλεμο.