Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( διαφωνεί και... ετοιμάζει επίθεση :: 19-02-2003) 

Διαφωνεί και… ετοιμάζει επίθεση

Ο Μπους απαντά με τελεσίγραφο στην Ευρώπη, ενώ ετοιμάζει νέο ψήφισμα για τον ΟΗΕ

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Δύο ακόμα εβδομάδες δίνουν οι ΗΠΑ στη διπλωματία, την ώρα που προετοιμάζονται για έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Ίσως και σήμερα να καταθέσουν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέο ψήφισμα που να εγκρίνει τη χρήση βίας εναντίον του Ιράκ, ενώ ο Μπους τονίζει ότι "διαφωνεί, με όλο τον σεβασμό" με εκείνους που αμφιβάλλουν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί απειλή.

Τουλάχιστον δύο ακόμα εβδομάδες σκοπεύει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους να δώσει στη διπλωματία και σκέπτεται να θέσει νέα προθεσμία στον Σαντάμ Χουσεΐν για να καταστρέψει το χημικό και βιολογικό οπλοστάσιο που οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως διαθέτει το Ιράκ.

Αυτό λένε κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στη "Washington Post". Επίσης, τόνισαν ότι ΗΠΑ και Βρετανία πρόκειται να υποβάλουν, μέσα σε αυτή την εβδομάδα, νέο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που να προβλέπει την έγκριση χρήσης βίας κατά του Ιράκ.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, η αμερικανική κυβέρνηση σκέπτεται να προσθέσει στο σχέδιο ψηφίσματος μια απαίτηση για "αληθινό αφοπλισμό" του Ιράκ, μέσα σε συγκεκριμένο αριθμό ημερών. "Αυτό το σχέδιο ψηφίσματος θα έλεγε στον Σαντάμ Χουσεΐν: αυτό είναι το τελευταίο παράθυρο ελπίδας για το Ιράκ", τόνισαν οι ίδιοι.

Δεν πτοούνται

Πάντως, δύο Αμερικανοί διπλωμάτες στον ΟΗΕ δήλωσαν στους "New York Times" πως πιθανότερο είναι οι ΗΠΑ να υποβάλουν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβεβαιώσει ότι το Ιράκ δεν αφοπλίζεται και θα εγκρίνει τη χρήση βίας εναντίον του. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι αυτό το σχέδιο ψηφίσματος θα μπορούσε να υποβληθεί ακόμα και αύριο.

Δείχνοντας φανερά ότι οι ΗΠΑ δεν πτοούνται από τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του ενδεχομένου να γίνει πόλεμος κατά του Ιράκ που έγιναν σε όλο τον κόσμο, ο Μπους δήλωσε χθες ότι το μέγεθος των διαδηλώσεων "δεν έχει σημασία", γιατί "ο ρόλος ενός ηγέτη δεν είναι να ασκεί πολιτική λαμβάνοντας υπόψη του μια ομάδα πολιτών, αλλά λαμβάνοντας υπόψη του την ασφάλεια - σε αυτήν την περίπτωση, την ασφάλεια του κόσμου". Και προσέθεσε ότι "με όλο τον σεβασμό, εγώ διαφωνώ με όσους αμφιβάλλουν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί απειλή για την ειρήνη".

Λίγο νωρίτερα πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να υποβάλουν αυτήν την εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια δεύτερη απόφαση για τον αφοπλισμό του Ιράκ. Αμερικανός διπλωμάτης στον ΟΗΕ, πάντως, δήλωσε χθες ότι θα είναι "πολύ πιο αυστηρή από την προηγούμενη, θα καταγγέλλει τις κατάφωρες παραβιάσεις από το Ιράκ των υποχρεώσεών του έναντι της διεθνούς κοινότητας για αφοπλισμό και θα κάνει λόγο για επιβολή στο Ιράκ "σοβαρών επιπτώσεων"".

Ο κατάλογος

Πάντως, στις ΗΠΑ δεν είναι όλα ρόδινα, και πολλοί - μεταξύ αυτών οι ίδιοι οι σχεδιαστές στρατηγικής του πολέμου - εκφράζουν τώρα, για πρώτη φορά, τις επιφυλάξεις τους και αναφέρουν τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν, όχι μόνον κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης εναντίον του Ιράκ, αλλά και μετά την εισβολή.

Σύμφωνα με τους "New York Times", ο Ράμσφελντ έχει έναν δακτυλογραφημένο κατάλογο με τους πιθανούς κινδύνους και συζητεί επ' αυτού με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στον κατάλογο διατυπώνεται η ανησυχία ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον του λαού του και να κατηγορήσει τις ΗΠΑ γι' αυτό, αναφέρεται ο κίνδυνος να ανατινάξει ο Σαντάμ Χουσεΐν τις ιρακινές πετρελαιοπηγές, καθώς και ο κίνδυνος να κρύβει όπλα σε τεμένη, νοσοκομεία ή πολιτιστικές τοποθεσίες και να χρησιμοποιήσει πολίτες ή συλληφθέντες ξένους δημοσιογράφους ως ανθρώπινες ασπίδες.