Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( η εκρηκτική ατζέντα των τούρκων :: 14-02-2003) 

Η εκρηκτική ατζέντα των Τούρκων

ΝΑΤΟ: Οι επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας είναι ο λόγος που κρύβεται πίσω από το βέτο

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ λένε ότι Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο επιμένουν να μπλοκάρουν την διαδικασία, γιατί δεν θέλουν να θωρακίσουν την Τουρκία από ιρακινές επιθέσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι τρεις Ευρωπαίοι απλώς δεν θέλουν να προωθήσουν την… εκρηκτική ατζέντα της Τουρκίας στην περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες, ένα μεγάλο παιχνίδι πραγματοποιείται στο ΝΑΤΟ και στην Ουάσιγκτον. Είναι το παιχνίδι της Τουρκίας.

Κατ' αρχήν, η φασαρία που γίνεται στο ΝΑΤΟ. Η αλήθεια είναι, ότι η Τουρκία διαθέτει όλα τα μέσα για να προστατευθεί. Και, σύμφωνα με την χθεσινή «Guardian», το αμερικανικό (και τουρκικό) αίτημα για σχεδιασμό της στρατιωτικής υποστήριξης της Τουρκίας, εν όψει του πολέμου εναντίον του Ιράκ, φανερώνει απλώς την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να πειθαναγκάσει το ΝΑΤΟ, για να στείλει στρατεύματα που θα λειτουργήσουν ως εφεδρικά για τα αμερικανικά και τουρκικά στρατεύματα που θα εισβάλλουν στο Ιράκ.

Χθες εξάλλου, ο στρατηγός Μάγιερς, αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει τρόπους για να «δώσει στην Τουρκία τη βοήθεια που έχει ανάγκη», έξω από την κανονική πολιτική διαδικασία στην διαιρεμένη Συμμαχία, ενώ ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Πέτερ Στρουκ δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει ώς το Σάββατο» για ένα πακέτο μέτρων για την προστασία της Τουρκίας σε περίπτωση σύγκρουσης με το Ιράκ.

Οι διαπραγματεύσεις

Παράλληλα, εξελίσσεται και το θέμα των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ έκανε πίσω χθες στην υπόσχεσή του να διεξαχθεί στις 18 Φεβρουαρίου ψηφοφορία στο τουρκικό Κοινοβούλιο για να αποφασιστεί εάν θα επιτραπεί ή όχι στα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το τουρκικό έδαφος σε περίπτωση πολέμου εναντίον του Ιράκ.

Και σε αυτές τις διαπραγματεύσεις όμως υπάρχει ένα αγκάθι. Αυτό των φιλοδοξιών της Τουρκίας, η οποία καθόλου δεν κρύβει την πρόθεσή της να καταλάβει και να αρπάξει ένα μεγάλο κομμάτι του Ιράκ, μόλις ξεκινήσει ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ.

Η ανάληψη του ελέγχου των πετρελαιοπηγών της Μοσούλης και του Κιρκούρκ, είναι ο ένας στόχος της Τουρκίας. Ο άλλος της στόχος είναι να εμποδίσουν τους Κούρδους να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος. Και επειδή η Τουρκία δεν είναι καθόλου βέβαιη ότι, κατά την διάρκεια του πολέμου και των πολλών επιπλοκών που μπορεί να δημιουργηθούν, οι ΗΠΑ θα ικανοποιήσουν αυτή τη διττή τουρκική φιλοδοξία, επιχειρεί τώρα, με σκληρές διαπραγματεύσεις, να την διασφαλίσει. Αυτό το επιτυγχάνει, αφενός προβάλλοντας την απαίτησή της να δρουν ελεύθερα στο Ιράκ τα τουρκικά στρατεύματα, χωρίς να βρίσκονται υπό αμερικανική διοίκηση, και, αφετέρου, ζητώντας δισεκατομμύρια δολάρια ως «αποζημίωση».

Την ίδια ώρα, νέο πολεμικό σενάριο, σχετικά με το Ιράκ, αποκάλυπτε χθες η «Washington Post», τονίζοντας ότι ίσως οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις επιχειρήσουν πρώτα να καταλάβουν σημαντικό μέρος της χώρας, στο βόρειο και το νότιο τμήμα, έτσι ώστε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η όλη επιχείρηση να επικεντρωθεί στη Βαγδάτη. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ύστερα από πιεστικές ερωτήσεις από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Έντουαρντ Κέννεντυ, για το αν οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιούσαν πυρηνικά όπλα στο Ιράκ, αρνήθηκε να το αποκλείσει. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει παραιτηθεί ποτέ επίσημα από την προσφυγή στο ατομικό όπλο και πως το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει σειρά από σχέδια για κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υποστήριξε όμως πως στην περίπτωση του Ιράκ «είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό που χρειάζεται χρησιμοποιώντας τις συμβατικές μας ικανότητες».