Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( η πιο μεγάλη ώρα... :: 14-02-2003) 

Η πιο μεγάλη ώρα…

Σήμερα οι επιθεωρητές θα παρουσιάσουν την νέα έκθεση τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ μιλούν για «έμπρακτη παραβίαση» και ζητούν προσφυγή στη βία. Η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία υποβαθμίζουν το γεγονός και επιμένουν στις επιθεωρήσεις. Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΗΕ ξεκινά σε λίγες ώρες, με τον «πόλεμο» για τους ιρακινούς πυραύλους να μαίνεται.

Οι προετοιμασίες. Βρετανοί κομάντος στοιχίζονται προκειμένου να δοκιμάσουν τα όπλα τους στην έρημο του Κουβέιτ

Το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης στους ιρακινούς πυραύλους Αλ-Σαμούντ 2, που έδειξε ότι το βεληνεκές τους υπερβαίνει έως και κατά 40 χιλιόμετρα το επιτρεπόμενο όριο των 150 χιλιομέτρων που ορίζουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, ότι μπορούν δηλαδή να πλήξουν πολλές περιοχές του Κουβέιτ αν και όχι το Ισραήλ, προσέφερε στον Τόνι Μπλερ και στον Τζορτζ Μπους την «απόδειξη» που ζητούσαν ότι το Ιράκ δεν συμμορφώνεται και, άρα, πρέπει να αφοπλιστεί διά της βίας.

«Αν αυτές οι αναφορές είναι σωστές», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, «είναι πολύ σοβαρές. Δεν αποδεικνύουν μόνο προσπάθεια συγκάλυψης πληροφοριών αλλά και παραβίαση της απόφασης 1441» - της απόφασης που υιοθέτησε τον Νοέμβριο το Συμβούλιο Ασφαλείας απειλώντας το Ιράκ με σοβαρές συνέπειες αν δεν αφοπλιστεί. «Πρόκειται για σοβαρή και ανησυχητική εξέλιξη», δήλωσε η Κλερ Μπιούκαν, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Μελετάμε το θέμα και περιμένουμε με ανυπομονησία την ομιλία του Χανς Μπλιξ», τη νέα έκθεση που θα παρουσιάσουν σήμερα, στις 5.15 ώρα Ελλάδος, οι επικεφαλής επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η παρουσίαση θα γίνει δημόσια. Θα ακολουθήσει σύντομη παρέμβαση των 15 μελών του Συμβουλίου και κατόπιν συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης. Πιθανώς δεν θα είναι η τελευταία προσπάθεια. Μία ακόμη ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου έχει προβλεφθεί για τις 18 Φεβρουαρίου, και νέες διαβουλεύσεις γύρω από τις επιθεωρήσεις για τις 19 Φεβρουαρίου. Εξίσου πιθανό πως δεν θα πρόκειται για επιτυχημένη προσπάθεια.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γιούρι Φεντόντοφ δήλωσε πως η υπέρβαση του βεληνεκούς των πυραύλων Αλ-Σαμούντ 2 «είχε δηλωθεί από το Ιράκ στην έκθεση που υπέβαλε στις 7 Δεκεμβρίου», και πως το ζήτημα αυτό «μάλλον πρέπει να θεωρηθεί απόδειξη της συνεργασίας του με τους επιθεωρητές και της αποτελεσματικότητας των επιθεωρήσεων». Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ δήλωσε πως, εάν υπήρξε υπέρβαση των ορίων από τους πυραύλους, αυτή ήταν τυχαία: «Όταν ένας πύραυλος δεν διαθέτει σύστημα καθοδήγησης, μπορεί να εκτραπεί του στόχου του κατά 5, 10 ή 15 χιλιόμετρα. Αυτό δεν πρέπει να διογκωθεί». Και ο Βρετανός Ντάγκλας Ρίτσαρντσον, ειδικός σε θέματα όπλων, συντάκτης του περιοδικού «Jane's Missiles and Rockets», δήλωσε: «Είναι σαν να οδηγείς μέσα σε κατοικημένη περιοχή με 60 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ το επιτρεπόμενο όριο είναι 50. Μπορείς να περιμένεις ότι θα σε σταματήσει ο τροχονόμος. Σίγουρα, όμως, δεν περιμένεις να βρεθείς στο πλημμελειοδικείο μαζί με τους τσαντάκηδες…».

Το αντιπολεμικό στρατόπεδο δεν πείθεται. Ούτε με το επιχείρημα των πυραύλων, για τους οποίους θεωρεί απλώς ότι πρέπει να καταστραφούν ούτε με το επιχείρημα που προτάσσουν οι ΗΠΑ ότι το Ιράκ έθεσε απαράδεκτους όρους προτού αποδεχθεί τις αναγνωριστικές πτήσεις από αμερικανικά U-2, γαλλικά Mirage και ρωσικά Antonov. Η Γαλλία έχει ήδη διατυπώσει πρόταση για ενίσχυση των επιθεωρήσεων και επιμένει σε αυτή, παρά τις καταγγελίες του Κόλιν Πάουελ, ότι προσπαθεί «να γλιτώσει» τον Σαντάμ Χουσεΐν, και τη δήλωση του Τζακ Στρο ότι η θέση της είναι «μη ρεαλιστική». Μαζί της συντάσσονται επισήμως η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία και η Συρία. Εναντίον της τάσσονται επισήμως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ισπανία και η Βουλγαρία. Ανάμεσά τους και έξι χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας: το Πακιστάν, η Χιλή, η Γουινέα, το Καμερούν, η Αγκόλα και το Μεξικό.

Για την υιοθέτηση της οποιασδήποτε απόφασης χρειάζονται εννέα ψήφοι - και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη. Ένα σχέδιο απόφασης για συνέχιση των επιθεωρήσεων μπορεί, σύμφωνα με τη «Monde», να συγκεντρώσει έως και δέκα ψήφους αλλά είναι πολύ πιθανό να ασκηθεί εναντίον του βέτο από τη Βρετανία ή τις ΗΠΑ. Η Ρωσία και η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, έχουν αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι θα ασκήσουν βέτο εναντίον ενός σχεδίου απόφασης για προσφυγή στη βία. Η πλέον πιθανή κατάληξη αυτής της κατάστασης, εκτιμούν οι αναλυτές, είναι ένας μονομερής πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράκ. Πολλά θα κριθούν όμως, από το τι θα πουν σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Χανς Μπλιξ και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

ΓΚΕΡΧΑΡΝΤ ΣΡΕΝΤΕΡ

«Μπορούμε χωρίς πόλεμο»

«Βασιζόμαστε στις οικουμενικές αρχές της ελευθερίας, της ειρήνης και του δικαίου. Μπορούμε να αφοπλίσουμε το Ιράκ χωρίς πόλεμο. Θεωρώ ότι έχω ευθύνη να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία». Όρθιοι χειροκρότησαν χθες οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού την ομιλία του Γκέρχαρντ Σρέντερ ενώπιον της Μπούντεσταγκ.

Αποκρούοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι απομονώνει την Γερμανία, διχάζει την Ευρώπη και καταστρέφει το ΝΑΤΟ, ο Σρέντερ υποστήριξε πως η Γερμανία έχει κερδίσει το δικαίωμα να επιμένει στην αντιπολεμική της στάση. «Δεν μπορεί να κάνω λάθος όταν λέω ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Την ίδια άποψη συμμερίζεται η πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Μια επίθεση εναντίον του Ιράκ θα αμβλύνει τη βούληση για μεταρρυθμίσεις στις ισλαμικές χώρες και θα υποθάλψει την τρομοκρατία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος». Ο Σρέντερ υποβάθμισε την ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στη Γερμανία και στις ΗΠΑ λέγοντας πως οι σχέσεις τους είναι βασισμένες «στον αμοιβαίο σεβασμό» και θα επιβιώσουν της ιρακινής διαμάχης. Και κατέληξε: «Το θέμα είναι εάν να παραμείνει πολύπλευρη η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το θέμα είναι ο ρόλος της Ευρώπης, ολόκληρης της Ευρώπης».