"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( «λευκός» φλεβάρης αλλά τα χειρότερα έρχονται... :: 14-02-2003) 

«Λευκός» Φλεβάρης αλλά τα χειρότερα έρχονται…

Επιδείνωση του καιρού από την Κυριακή το απόγευμα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

«Λευκό μήνα». Έτσι χαρακτηρίζουν οι μετεωρολόγοι τον φετινό Φεβρουάριο - μέχρι τώρα τουλάχιστον. Σφοδρές συνεχόμενες χιονοπτώσεις πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Όσο για τις επόμενες ημέρες, τα νέα δεν είναι αισιόδοξα.

Οι χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σημαντικά, οδικά κυρίως, προβλήματα

Από την Κυριακή το απόγευμα θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο ο καιρός, σύμφωνα πάντα με τις προγνώσεις. Πυκνό χιόνι έπεφτε χθες, ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ στα βόρεια προάστια της Αθήνας οι σκεπές είχαν ασπρίσει. Χιόνι έπεσε για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια ακόμα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών είχαν και μεγάλη διάρκεια, κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, στο Πήλιο, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά και στην Πελοπόννησο.

Όπως εξηγεί ο επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου, μετεωρολόγος κ. Κώστας Λαγουβάρδος, το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας οφείλεται στην αλληλεπίδραση δύο βαρομετρικών συστημάτων, ακριβώς πάνω από τη χώρα μας. «Ένας ισχυρός αντικυκλώνας από τα Βόρεια Βαλκάνια κινήθηκε νότια πριν από μερικές ημέρες και «συνάντησε» πάνω από την Ελλάδα ένα βαρομετρικό χαμηλό που βρισκόταν ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με τη «συνάντηση» των δύο συστημάτων, αναφέρει ο μετεωρολόγος, δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία ψυχρών αερίων μαζών στην περιοχή μας. «Η ύπαρξη αυτών των μαζών, ειδικά στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας, έδωσε όλες αυτές τις ημέρες την απαραίτητη ποσότητα υδρατμών για τη δημιουργία της βροχής και του χιονιού».

Ο ρόλος των βουνών

Σύμφωνα με τις προγνώσεις, με τσουχτερό κρύο θα κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα

Σημαντικό ρόλο στη γεωγραφική κατανομή του χιονιού παίζει και η κατανομή των οροσειρών της Ελλάδας. «Έτσι, τα βουνά του Πηλίου, της Εύβοιας και της Αττικής ευνοούν τις χιονοπτώσεις, λόγω της θέσης τους», επισημαίνει ο μετεωρολόγος. «Άλλες φορές τα βουνά μπορούν να σταματήσουν τελείως τα φαινόμενα στην πλευρά που δεν επηρεάζεται από τον αέρα. Κάτι τέτοιο συνέβη και χθες στην Αττική. Ενώ χιόνιζε συνεχώς στην Πεντέλη, στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια οι καιρικές συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές».

«Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε και τις ευεργετικές συνέπειες του χιονιού», λέει ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Ανδρέας Λαζάνης. «Το χιόνι είναι ο κύριος τροφοδότης των υπόγειων νερών, ενώ προστατεύει ευεργετικά τα φυτά και τους σπόρους στο έδαφος από τον παγετό, ο οποίος ευνοείται πολύ από τη νυχτερινή ακτινοβολία του εδάφους», συμπληρώνει.

Οδικά προβλήματα

Πάντως, οι χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σημαντικά, οδικά κυρίως, προβλήματα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στα ορεινά του Νομού Θεσσαλονίκης ήταν απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Τα αυτοκίνητα κινούνταν με αντιολισθητικές αλυσίδες στα ορεινά των Νομών Χαλκιδικής, Πιερίας και σε σημεία του Νομού Κιλκίς, όπως και σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα.

Στη Δυτική Μακεδονία το θερμόμετρο έδειξε τους -3, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα τους -4. Προβλήματα στους δρόμους υπήρχαν από τις προχθεσινές χιονοπτώσεις και με αλυσίδες κινούνταν τα αυτοκίνητα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών, στη Βίγλα, το Βίτσι και το Νεστόριο Καστοριάς. Αντίστοιχα προβλήματα υπήρχαν και στη Νότια Ελλάδα.

Όσο για τις επόμενες πέντε ημέρες, τα νέα δεν είναι αισιόδοξα. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, η κακοκαιρία θα επιμείνει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το ίδιο και το τσουχτερό κρύο. Από την Κυριακή το βράδυ, μάλιστα, αναμένεται νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, με κύριο χαρακτηριστικό τις καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις βοριάδες. Στην Αθήνα οι επόμενες δύο ημέρες θα κυλήσουν, σύμφωνα πάντα με την ΕΜΥ, με χαμηλές θερμοκρασίες, χιονόνερο στα βόρεια προάστια και βορειοανατολικούς, μέτριους έως ισχυρούς, ανέμους.