Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ένας σωφρονιστικός υπάλληλος υπεύθυνος στο φαρμακείο κορυδαλλού! :: 31-01-2003) 

Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος υπεύθυνος στο φαρμακείο Κορυδαλλού!

Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος είναι υπεύθυνος του φαρμακείου των φυλακών Κορυδαλλού και αυτός μεριμνά για την κάλυψη των αναγκών των κρατουμένων σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων γιατρών.

Ειδικώς τα ψυχοδραστικά φάρμακα συνταγογραφούνται από τρεις ειδικευμένους ψυχιάτρους, οι οποίοι εργάζονται στο κατάστημα με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, ενώ η χορήγηση κάθε είδους φαρμάκων στους κρατουμένους γίνεται αποκλειστικά με βάση τις ιατρικές συνταγές που καταγράφονται στα βιβλία εξετάσεως κρατουμένων.

Αυτά απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φίλιππος Πετσάλνικος σε σχετική επερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Αθανάσιου Γιαννόπουλου, η οποία έγινε με αφορμή τον θάνατο τριών κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η εκτέλεση συνταγών

Όπως αναφέρει ο κ. Πετσάλνικος, οι συνταγές εκτελούνται από το αρμόδιο κατά βάρδια προσωπικό του ιατρείου. Καθημερινά, από τις 8 το βράδυ, γίνεται διανομή των φαρμάκων σε κάθε κρατούμενο ατομικά, μέσα στους χώρους κράτησης (κελιά ή θαλάμους), προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες υγείας των κρατουμένων για το επόμενο εικοσιτετράωρο. Στις γυναικείες φυλακές, το πρωί μεταβαίνουν οι ίδιες οι κρατούμενες στο ιατρείο για τη φαρμακευτική αγωγή, ενώ το μεσημέρι και το βράδυ τα φάρμακα χορηγεί ο υπάλληλος - νοσηλευτής βάρδιας που μεταβαίνει στην πτέρυγα.

Η απάντηση του κ. Πετσάλνικου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον κλάδο των φαρμακοποιών, που υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται από φαρμακοποιούς, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν αυτοπρόσωπη εμφάνιση καθ' όλο τον νόμιμο χρόνο λειτουργίας του φαρμακείου.