Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( και πράσινη αριστερά στον συν :: 31-01-2003) 

Και Πράσινη Αριστερά στον ΣΥΝ

Ένα μεγάλο βήμα για να διασφαλίσει την επιρροή του στον χώρο της οικολογίας πραγματοποιεί την επόμενη βδομάδα ο ΣΥΝ. Τότε θα ανακοινωθεί η δημιουργία ενός διακριτού οικολογικού ρεύματος στους κόλπους του, το οποίο μακροπρόθεσμα ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως τάση. Στελέχη από τον χώρο των οικολογικών κινημάτων που δραστηριοποιούνται στις τάξεις του ΣΥΝ αλλά και άτομα του χώρου που ουδέποτε είχαν σχέση με την Κουμουνδούρου θα συμμετάσχουν σε αυτόν τον άξονα, που θα λειτουργήσει με την ονομασία Πράσινη Αριστερά. Σε πρώτη φάση αναμένεται η προσχώρηση 20 έως 50 προβεβλημένων στελεχών του οικολογικού χώρου στον ΣΥΝ.

Η δημιουργία οικολογικού ρεύματος μέσα στον ΣΥΝ αναμένεται να επηρεάσει τις εσωκομματικές ισορροπίες, και τα στελέχη που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία δεν κρύβουν ότι σκοπός τους είναι να υποστηρίξουν τη μετονομασία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου σε Συνασπισμό της Αριστεράς και της Οικολογίας.

Γιατί όμως ο ΣΥΝ; Γιατί όπως λένε πρώην στελέχη των Οικολόγων - Εναλλακτικών, ο ΣΥΝ είναι τα τελευταία δύο χρόνια το πιο συνεπές κόμμα σε αυτά τα θέματα.

Επιπλέον, τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν ότι δεν είναι ακόμα δυνατή στην Ελλάδα η συγκρότηση ενός πράσινου κόμματος, παρά το γεγονός ότι τα συγγενή κόμματα του χώρου στην Ευρώπη πιέζουν για κάτι τέτοιο.

Για την Κουμουνδούρου πάντως, η πρωτοβουλία αυτή είναι απόλυτα ευπρόσδεκτη. Κορυφαία στελέχη του κόμματος ελπίζουν ότι μέσα από τη συγκρότηση της Πράσινης Αριστεράς αλλά και με τη συμμετοχή του στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ (που συγκροτείται το Σαββατοκύριακό στο ΕΜΠ), ο ΣΥΝ θα ενισχύσει σημαντικά την εντύπωση ότι είναι το κόμμα που βρίσκεται πιο κοντά στα κινήματα.