Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πολεμικό διάγγελμα :: 29-01-2003) 

Πολεμικό διάγγελμα

Ο Μπους προετοιμάζει τους ανήσυχους Αμερικανούς

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Με βασικό στόχο να προετοιμάσει τους ανήσυχους Αμερικανούς για το ενδεχόμενο πολέμου κατά του Ιράκ, ο πρόεδρος Μπους απηύθυνε διάγγελμα σήμερα στις 4 το πρωί (ώρα Ελλάδας), για την κατάσταση του αμερικανικού έθνους.

Προετοιμασίες. Αμερικανικά στρατεύματα κάνουν ασκήσεις στην έρημο του Κουβέιτ

Στη σημαντικότερη ομιλία της νέας χρονιάς, σε κοινή σύνοδο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να πείσει τους συμπατριώτες του ότι το Ιράκ αποτελεί μια πραγματική απειλή και ότι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ίσως απαιτηθεί να επιτεθούν τα αμερικανικά στρατεύματα εναντίον αυτής της χώρας, μόλις 12 χρόνια από τότε που ο πατέρας του κέρδισε τον πρώτο πόλεμο στον Περσικό, αλλά άφησε τον Σαντάμ στην εξουσία.

Με χιλιάδες αμερικανούς στρατιώτες να σταθμεύουν σήμερα στον Περσικό, περιμένοντας από μέρα σε μέρα το σύνθημα της επίθεσης, ήταν φυσικό μεγάλο μέρος της ομιλίας του προέδρου Μπους να περιστραφεί γύρω από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ("Ο πόλεμος συνεχίζεται και τον κερδίζουμε"), το Ιράκ και τον Σαντάμ Χουσεΐν, συνοψίζοντας τα επιχειρήματα που μέχρι τώρα έχει διατυπώσει επισήμως η αμερικανική πλευρά: ότι ο Ιρακινός ηγέτης έχει συσσωρεύσει χημικά και βιολογικά όπλα, ότι ετοιμάζεται να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα και ότι υπεκφεύγει των αποφάσεων του ΟΗΕ που προβλέπουν τον αφοπλισμό του, εμπαίζοντας τους επιθεωρητές. Με δυο λόγια, το μήνυμα προς τον Σαντάμ είναι ένα: ότι στενεύουν γοργά τα περιθώρια που έχει μπροστά του για να συμμορφωθεί.

Τζορτζ Μπους. Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί έχουν αμφιβολίες για τις ικανότητες του προέδρου τους

Μπορεί ο πρόεδρος Μπους να υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία τις ευθύνες που έχει η Αμερική και η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή, αλλά όσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απευθύνει παραινέσεις να δοθούν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στους επιθεωρητές ώστε να ολοκληρώσουν τους ελέγχους τους, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα μπορούσε να θέσει συγκεκριμένη προθεσμία για την συμμόρφωση του Σαντάμ, η οποία ουσιαστικά θα ισοδυναμούσε με τελεσίγραφο. Κάτι τέτοιο θα έφερνε σε δύσκολη θέση πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ, στην πολιτική ή στρατιωτική υποστήριξη των οποίων ελπίζουν σε περίπτωση πολέμου.

Η αδυναμία

Ασθενές σημείο των επιχειρημάτων των ΗΠΑ αποτελεί η αδυναμία τους να συνδέσουν τον Σαντάμ με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μολονότι ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ως δεδομένες τις διασυνδέσεις του Ιράκ με την οργάνωση Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Παρά τα αιτήματα που έχουν επανειλημμένα διατυπώσει Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα απόρρητα στοιχεία που διαθέτει γι' αυτές τις διασυνδέσεις και για τα οπλικά συστήματα του Σαντάμ.

Στο άλλο σκέλος της χθεσινής ομιλίας του, ο πρόεδρος Μπους διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι το φορολογικό του σχέδιο που προβλέπει φοροαπαλλαγές ύψους 674 δισ. δολαρίων είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, που σήμερα χαρακτηρίζεται από 6% ανεργία και από δυσπιστία των επενδυτών.

Ωστόσο, πολλοί Αμερικανοί έχουν ολοένα και περισσότερες αμφιβολίες για τις ικανότητές του προέδρου τους να καθοδηγήσει την αμερικανική οικονομία.