Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( η αλλη οψη - παγκόσμια πρωτοτυπία :: 23-01-2003) 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ Παγκόσμια πρωτοτυπία

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΟΛΙΤΗΣ

Ανεξάρτητα από τις ομολογουμένως καλές προθέσεις που έχει η κυβέρνηση, όλα δείχνουν ότι η αλλαγή του τρόπου αναγραφής των τιμών στα προϊόντα και στις υπηρεσίες στην αγορά θα οξύνει αντί να λύσει το πρόβλημα των ανατιμήσεων.

Είναι προφανές ότι για τις στρογγυλοποιήσεις των τιμών και τις ανατιμήσεις που υπήρξαν στην αγορά παράλληλα με την εισαγωγή του ευρώ δεν ευθύνεται ο τρόπος αναγραφής των τιμών αλλά οι επιτήδειοι που βρήκαν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν, όπως και οι ανεπαρκείς και για αντικειμενικούς λόγους έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπό τις συνθήκες αυτές ακόμη και αν οι τιμές, από την πρώτη κιόλας μέρα της κυκλοφορίας του ευρώ, αναγράφονταν ως "1 ευρώ και 20 λεπτά", όπως θέλει τώρα η κυβέρνηση, οι αδικαιολόγητες στρογγυλοποιήσεις τιμών και οι ανατιμήσεις δεν θα είχαν αποτραπεί. Και δεν είναι οξύμωρο να θεωρούμε ότι οι Έλληνες καταναλωτές δεν "κατανοούν" τον σημερινό τρόπο αναγραφής, δηλαδή το 1,20 ευρώ, όταν με αυτόν συναλλάσσονται εκατομμύρια καταναλωτές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη;

Από την άλλη, το νέο σύστημα της αναγραφής των τιμών ολογράφως, που θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία αν τελικά εφαρμοσθεί, μάλλον θα "στρώσει το χαλί" για νέες ανατιμήσεις. Το γεγονός και μόνο ότι θα αλλάξουν οι τιμές σε εκατομμύρια πινακίδες τιμών στην αγορά είναι μια "χρυσή" ευκαιρία για τους επίδοξους κερδοσκόπους να προχωρήσουν σε νέες στρογγυλοποιήσεις.