Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( προβολεις - πρωτοβουλία για την ειρήνη :: 20-01-2003) 

ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ Πρωτοβουλία για την ειρήνη

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Τι το νέο - σε πληροφορίες - θα προσφέρει σήμερα στην Αθήνα ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ; Τι καινούργιο έχει να πει για το Ιράκ και για τα δήθεν εκεί κρυπτόμενα φοβερά υπερόπλα;

Τα ερωτήματα αυτά έχουν την αξία τους, αφού η αμερικανική διοίκηση θέλει οπωσδήποτε τον πόλεμο. Έναν πόλεμο που επιδιώκει: Για να επιβεβαιώσει την επικυριαρχία της στη Μέση Ανατολή. Για να θέσει ως επόμενο στόχο της το Ιράν.

Για να ελέγξει τη ροή των πετρελαίων. Για να στραγγαλίσει την Ευρώπη και έμμεσα τη Ρωσία και την Κίνα. Για να ενισχύσει τη θέση της σε μία εποχή κατά την οποία κλονίζεται στην "αυλή" της, στη Λατινική Αμερική, και μάλιστα όχι από μαρξιστικές κυβερνήσεις, όπως ήταν παλιά του Αλιέντε ή του Ορτέγκα…

Υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα. Π.χ., γιατί δείχνει η Ουάσιγκτον τόση ευαισθησία για τα δήθεν τρομερά οπλικά συστήματα του Σαντάμ Χουσεΐν, όταν για άλλες "πυρηνικές χώρες" με στρατιωτικά καθεστώτα δεν της καίγεται καρφί;

Κι ενώ τα τύμπανα του πολέμου ηχούν, ο κ. Μπλιξ σήμερα στην Αθήνα θα συνομιλήσει με τους Έλληνες επισήμους. Για ποιο θέμα; Αφού όλα είναι προδιαγεγραμμένα.

Εκτός και αν η ελληνική κυβέρνηση ασκήσει στο ακέραιο όχι μόνον το καθήκον της απέναντι στην ειρήνη ή απέναντι και στις παραδοσιακές σχέσεις της με τις αραβικές χώρες. Αλλά αν αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που δίνει η ελληνική προεδρία. Ασφαλώς η αμερικανική κυβέρνηση και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα έχουν αντίθετες σκέψεις. Αλλά αυτό είναι αναμενόμενο και απολύτως φυσικό. Είναι συνεπείς και θέλουν να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους.

Η Ελλάδα όμως έχει μία άλλη ιστορία. Ας πάρει μία μεγάλη και ουσιαστική - όχι στα λόγια - πρωτοβουλία για την ειρήνη. Οι Ευρωπαίοι (Γάλλοι και Γερμανοί) έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις στη Μέση Ανατολή τα τελευταία δέκα χρόνια.

Δεν έχουν συμφέρον από τον πόλεμο. Ας το εκμεταλλευθεί λοιπόν και ας "βάλει" και τη Βουλή να το βροντοφωνάξει έγκαιρα. Όχι να μεταθέτει τη συζήτηση για το Ιράκ για τις 25 Φεβρουαρίου!