Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( αναλωσιμα - εχινάτσια :: 20-01-2003) 

ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ Εχινάτσια

ΆΝΝΑ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ

Ένα λουλούδι είναι η εχινάτσια, αν και θυμίζει αχινό. Επιστημονική ονομασία που παρεφθάρη από την πολλή χρήση.

Εκινατσέα Πουρπουρέα τη λένε κανονικά.

Σαν μαργαρίτα με φύλλα πορφυρά πρέπει να είναι, αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες.

Μόνο σε φωτογραφίες την βλέπουμε, καθ' ότι είναι αμερικανικής προελεύσεως. Έχει κι αυτό τη σημασία του, οι Αμερικανοί φταίνε για όλα εντέλει. Άμα την αποξηράνεις, την κάνεις σκόνη και την καταπιείς σε τρεις δόσεις μέσα στη μέρα, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού κατά των ιώσεων, της γρίπης, των κρυολογημάτων και άλλων τέτοιων κακών πραγμάτων. Κι άντε λοιπόν εχινάτσια για το κρυολόγημα, και εχινάτσια για το συνάχι και εχινάτσια για τους πόνους στα κόκαλα που προοιωνίζονται τη γρίπη τη μεγάλη, τη γρίπη την κανονική, που στο κρεβάτι θα σε βάλει με φορεσιά νυχτερινή.

Κι άντε ξανά εχινάτσια για την αδυναμία να σούρεις τα πόδια σου στους δύσκολους δρόμους της ζωής και της πόλης, και κανείς να μη σου φτιάχνει μια σουπίτσα όπως τη θες, όπως την έκανε η μαμά σου όταν είχες δικαίωμα ν' αρρωσταίνεις κανονικά και να κρεβατώνεσαι με τα αγαπημένα βιβλιαράκια σου και τις δικαιολογημένες απουσίες σου από το σχολείο.

Εχινάτσια να σε κρατά όρθια και στις επάλξεις, τη στιγμή που αρνείται το έρμο το σαρκίο να συνεργαστεί, θέλει διάλειμμα, θέλει ανάπαυση, θέλει κατανόηση και φροντίδα και μια αναμέτρηση με την αρρώστια σε ρινγκ κανονικό, με κοινό που να σε ζητωκραυγάζει με πάθος. Εχινάτσια διά πάσα νόσο, μέχρι να αποδειχθεί αναποτελεσματική και να μην αντέχεις ξανά να τρέχεις να την αγοράσεις. Διότι τι να σου κάνει κι αυτή, ένα λουλουδάκι είναι μόνο.