Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( η αλλη οψη - ο τζίτζικας και το ιράκ :: 17-03-2003) 

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ Ο τζίτζικας και το Ιράκ

ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ

Μια επιτυχημένη οικονομική πολιτική δεν χαράσσεται πάντα βάσει αριθμών και εξισώσεων. Ενίοτε βασίζεται και σε παραμύθια. Όταν ο Αίσωπος έγραφε για τον σπάταλο βίο του τζίτζικα και τον μετρημένο βίο του μέρμηγκα, σίγουρα δεν γνώριζε και πολλά πράγματα για οικονομίες και προϋπολογισμούς.

Στη δεκαετία του '90, οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο είχαν την τύχη να ζήσουν ένα μακράς διάρκειας καλοκαίρι: υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χρηματιστήρια στα ύψη και αύξηση της απασχόλησης. Οι κυβερνήσεις, που ακολούθησαν το παράδειγμα του μυρμηγκιού, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα γερό «κομπόδεμα» που θα ήταν διαθέσιμο για τις δύσκολες ώρες.

Στο γνωστό παραμύθι του Αισώπου, όπως και στις οικονομίες, το καλοκαίρι δεν κρατά για πάντα. Ο χειμώνας έρχεται και μερικές φορές το ψύχος που κουβαλά μαζί του είναι εξαιρετικά δριμύ. Η ελληνική οικονομία ήδη έχει αρχίσει να νιώθει τα ρίγη από το οικονομικό ψύχος που φέρει μαζί του ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη σημαντική πρόοδο που έγινε στα δημόσια οικονομικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90. Ωστόσο, πολλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει για να είναι η ελληνική οικονομία ακόμη πιο ανθεκτική στους δύσκολους καιρούς. Το καλό με τις οικονομίες είναι ότι συμπεριφέρονται κυκλικά, με την επιβράδυνση να δίνει, αργά ή γρήγορα, τη θέση της στην ταχεία ανάπτυξη. Το καλό με τα παραμύθια είναι ότι τα διδάγματά τους είναι διαχρονικά.