Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Γνώμες-Σχόλια :: Σχόλιο

( σε πρωτο ενικο - είμαστε γυναίκες :: 13-01-2003) 

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ Είμαστε γυναίκες

ΜΑΙΡΗ ΚΑΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Κινδυνεύω σοβαρά να με αποκαλέσουν οι ομόφυλές μου αντιφεμινίστρια ή… χαμηλοβλεπούσα, αλλά πρέπει να το πω (αν και θα προτιμούσα να το διαμηνύσω μυστικά στο αυτί καθεμίας χωριστά): δεν μου αρέσει - και για την ακρίβεια το απεχθάνομαι - να βλέπω τελευταία συνεχώς γύρω μου γυναίκες να βρίζουν, να καπνίζουν και να κάθονται σαν… λιμενεργάτες.

Πιο πολύ μού κακοφαίνεται όταν ακούω όμορφες κυρίες να επικαλούνται - στη μία στις δύο προτάσεις τους - τα ανδρικά γεννητικά όργανα, θέλοντας να δείξουν ότι δεν τους νοιάζει κάτι, δεν τους πτοεί κανείς τέλος πάντων! Και να το επαναλαμβάνουν μάλιστα αμέσως μετά πιο δυνατά, μήπως και κάποιος δεν το άκουσε! Ούτε θεωρώ κριτήριο γαλλικής φινέτσας το να καπνίζει μια γυναίκα σαν φουγάρο στον δρόμο. Ή να κάθεται βάζοντας τα πόδια της σε μια επιδεικτικά χοντροκομμένη στάση… οικοδόμου! Χάσαμε το γούστο μας, μήπως, και παραδίδουμε τα έμφυτα ατού μας;

Λόγω πατέρα μεσαιωνικής αυστηρότητας, πήγα σινεμά 4 με 6 με φίλη μου μόνο στην έκτη Γυμνασίου! Και φόρεσα παντελόνι μόνον όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο - και αυτό με… πραξικόπημα!. Γι' αυτό, βρίσκω υπέροχη την ελευθερία που απολαμβάνουν σήμερα οι νεαρές γυναίκες και μάλιστα οι έφηβες. Και λατρεύω να βλέπω - ή να συμμετέχω - σε γυναικοπαρέες που τρώνε ή πίνουν μόνες τους σε εστιατόρια και μπαρ οποιαδήποτε στιγμή της μέρας ή της νύκτας. Που ταξιδεύουν με άνεση και τουπέ σε κάθε σημείο του πλανήτη ή διαφεντεύουν ως υπουργίνες, διευθύντριες, στελέχη ή επίτροποι, τα "καμπινέ" τους….

Αυτό, όμως, πνευματικές αδελφούλες μου, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι πρέπει να "το παίξουμε άνδρες", να καταθέσουμε την ιδιαιτερότητα και την κομψότητά μας στον βωμό τού "είμαστε ίσα και όμοια" (ίσα ναι, όμοια όχι… ευτυχώς!), ούτε να δικαιώσουμε όσους - στην αντίπερα όχθη - αναζητούν ευκαιρία να προσθέσουν δηλητηριώδη λεκτικά βέλη στις φαλλοκρατικές τους φαρέτρες. Εγώ, πάντως, θα είμαι, ούτως ή άλλως, μαζί σας - ακόμα και αν χρειάζεται να υποστώ αυτή την επώδυνη προσβολή της αισθητικής μου… Και μη μου αποκριθείτε, τώρα - σας παρακαλώ, ε; - με τη γνωστή ανδρική φράση των τριών λέξεων!