Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Σχόλιο

( θρίαμβος επί της διαδικασίας :: 01-03-2003) 

Θρίαμβος επί της διαδικασίας

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ

Αλήθεια, έχουν σκεφτεί ποτέ όλοι οι καλοί άνθρωποι που διαμαρτύρονται για τα πάσης φύσεως διαδικαστικά της δίκης της 17Ν, τι θα έκαναν οι ίδιοι αν ήταν στη θέση του κ. Φ. Πετσάλνικου; Αν δηλαδή ανήκαν στην πλευρά που εξ ορισμού επιδιώκει πολιτικά οφέλη από την υπόθεση; Αν όλοι αυτοί οι καλοί άνθρωποι ήταν στη θέση του κ. Πετσάλνικου, κατά πάσα πιθανότητα θα είχαν ήδη καταργήσει όλες τις διαδικαστικές ρυθμίσεις του, τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς του. Μόνο που θα το είχαν κάνει για τους ακριβώς αντίθετους λόγους από εκείνους που σήμερα καταγγέλλουν.

… ηδονή

Κλωβός; Ποιος κλωβός; Όλοι στο φως. Αρπάξτε τους. Μιλήστε τους, θέλουν - δεν θέλουν, πάρτε συνεντεύξεις. Τάξτε δημοσιότητα. Και κάμερες. Πολλές κάμερες. Για να παίρνουν γκρο πλαν τα πρόσωπα των κατηγορουμένων. Τις γκριμάτσες τους. Τους μύχιους φόβους τους. Τις ελπίδες τους. Τις αλήθειες τους και τα ψέματά τους. Το - όποιο - έγκλημά τους να δικάζεται τη στιγμή που η τιμωρία τους συντελείται. Ηδονή στο πλήθος.

Και οι συγγενείς των θυμάτων. Κι αυτοί, στο φως. Και κάμερες. Πολλές κάμερες. Ένα δάκρυ. Ένα γιατί, μια κατάρα. Μία δήλωση εδώ και τώρα. Ο άνθρωπος που χάθηκε. Ζητείται δικαίωση. Αξιοποιήσιμα, τα πάντα.

… άνευ αγώνος

Οι δικηγόροι; Κι αυτοί στη μάχη - για τις πολιτικές εντυπώσεις. Και κάμερες, πολλές κάμερες. Η αγωνιστική Γιάννα Κούρτοβικ δείχνει τα δόντια της. Περάστε κόσμε - να φάνε χώμα οι δημοσκόποι του Ιουνίου. Ο Γιάννης Σταμούλης ο «πράσινος» - σαράντα δεύτερα πριν από τις διαφημίσεις. Και λίγο τον σκληρό εισαγγελέα; Υπέροχα.

Ο κ. Πετσάλνικος έχει χάσει άνευ αγώνος το παιχνίδι - το κέρδισαν οι καλοί άνθρωποι. Η ουσία της «δίκης της 17Ν» αφορά μόνον τους θύτες, τα θύματα και την Ιστορία. Ενώ η διαδικασία, είναι πανδαισία…