Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( η μεγαλύτερη κηδεία από εποχής τίτο :: 17-03-2003) 

ΣΕΡΒΙΑ

Η μεγαλύτερη κηδεία από εποχής Τίτο

Στο Βελιγράδι. Άνθρωποι απ' όλη τη χώρα γέμισαν τους δρόμους κρατώντας λουλούδια και φωτογραφίες του Τζίντζιτς

Εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι συνόδευσαν το Σάββατο τον δολοφονημένο πρωθυπουργό τους Ζόραν Τζίντζιτς στην τελευταία του κατοικία, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα επέλεξε χθες ως διάδοχό του τον Ζόραν Ζίβκοβιτς.

Ήταν η μεγαλύτερη κηδεία που έγινε στο Βελιγράδι από τον θάνατο του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, το 1980, και η μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθρώπων στη Σερβία μετά τη μαζική εξέγερση που ανέτρεψε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το 2000. Άνθρωποι απ' όλη τη χώρα γέμισαν τους δρόμους κρατώντας κεριά, λουλούδια και φωτογραφίες του Τζίντζιτς. Ακολούθησαν τη νεκρική πομπή από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα ως το Νέο Κοιμητήριο του Βελιγραδίου, στην είσοδο του οποίου είχαν παραταχθεί συμμαθητές των παιδιών του Τζίντζιτς κρατώντας λευκά και κόκκινα τριαντάφυλλα. Η χήρα του Τζίντζιτς, ο γιος και η θυγατέρα τους, υπουργοί, θρησκευτικοί, στρατιωτικοί και άλλοι αξιωματούχοι, ακολούθησαν το φέρετρό του που ήταν καλυμμένο με τη σερβική σημαία. Εκπρόσωποι δυτικών κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, απέτισαν ύστατο φόρο τιμής στον άνθρωπο στον οποίο πιστώνεται το τέλος της αυταρχικής εξουσίας του Μιλόσεβιτς. «Δίνω αυτή την υπόσχεση, Ζόραν, σε σένα και στη Σερβία… θα είστε ένα κομμάτι της Ευρώπης μας», είπε στον τάφο τού Τζίντζιτς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Στο μεταξύ, το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας επέλεξε χθες ως διάδοχο τού Τζίντζιτς στην ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία τον στενό σύμμαχό του Ζόραν Ζίβκοβιτς, 42 χρόνων, πρώην υπουργό Εσωτερικών. Η επιλογή του ως επόμενου πρωθυπουργού αναμένεται να επικυρωθεί μέσα σε λίγες μέρες από το Κοινοβούλιο.