Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( μεγάλες συγκεντρώσεις σε ευρώπη, ασία και αυστραλία :: 17-03-2003) 

Μεγάλες συγκεντρώσεις σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία

Στο Λονδίνο, αλλά και σε άλλες βρετανικές πόλεις, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την υποστήριξη που παρέχει ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στις πολεμικές επιλογές των Αμερικανών

Μεγάλες σε όγκο ήταν οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη Σουηδία και τη Δανία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της χώρας Άνκερ Γιόργκενσεν.

Στο Μιλάνο. Περίπου 700 χιλιάδες διαδηλωτές - 400 χιλιάδες κατά την αστυνομία - διαδήλωσαν κατά του πολέμου σε μία πορεία που διοργανώθηκε από αριστερά εργατικά συνδικάτα.

Στο Παρίσι συγκεντρώθηκαν περίπου 55 χιλιάδες διαδηλωτές, ενώ ακόμη 3.000 διαδήλωσαν στη Λυών.

Στην Κύπρο. Αντιπολεμική εκδήλωση, έξω από τις βρετανικές βάσεις στην κορυφή του Τρόοδος, πραγματοποίησαν πολιτικές νεολαίες της Κύπρου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και 15 Τουρκοκύπριοι εκπροσωπώντας οργανώσεις νεολαίας από την κατεχόμενη πλευρά. Φώναξαν συνθήματα κατά του πολέμου στο Ιράκ, καταδικάζοντας παράλληλα τη συμμετοχή της Βρετανίας στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Στη Μαδρίτη, όπου επικρατεί αγανάκτηση για τη σύμπλευση του Αθνάρ με τους Μπους και Μπλερ, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους (ένα εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές). Ανάμεσά τους ο Νομπελίστας Ζοζέ Σαραμάγκου

Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας μία ομάδα σέρφερ βούτηξε και σχημάτισε ένα γιγαντιαίο σήμα ειρήνης στο νερό, ενώ το Σάββατο μια μικρή ομάδα διαδηλωτών δεν άφησε σε ησυχία τον πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ, ακολουθώντας τον σε κάθε του βήμα.

Στην Τζακάρτα, πρωτεύουσα της Ινδονησίας, οι διαδηλωτές απέκλεισαν το κέντρο της πόλης, ενώ έξω από το μεγαλύτερο τζαμί του Χονγκ Κονγκ μουσουλμάνοι και χριστιανοί προσευχήθηκαν μαζί.