"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( ν. κυπουργος - στο «κηποθέατρο» ανθεί... μουσική :: 13-02-2003) 

Ν. ΚΥΠΟΥΡΓΟΣ Στο «Κηποθέατρο» ανθεί… μουσική

Στα 50 του σήμερα ο Νίκος Κυπουργός και έπειτα από μια καριέρα 25 χρόνων, συνοψίζει τη δουλειά του σε μια μουσική παράσταση που περιέχει πολλή θεατρική και κινηματογραφική μουσική. Κυπουργού Κηποθέατρο λοιπόν στις 18 και 19/2 στο Μέγαρο Μουσικής

ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ

«Το πρόγραμμα είναι δομημένο έτσι ώστε να εναλλάσσονται διάφορα είδη μουσικής», λέει ο Νίκος Κυπουργός για το «Κηποθέατρό» του

Έχει γράψει μουσική για 50 περίπου θεατρικές παραστάσεις, 42 κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, 14 έργα φωνητικής και οργανικής μουσικής και έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 20 δίσκους (συμμετοχές, ενορχηστρώσεις ή προσωπικές του δουλειές).

Παρ' όλα αυτά δεν θα δείτε το όνομά του στα δισκογραφικά τσαρτ ή στις πρώτες επιλογές του ραδιοφωνικού ερπλέι. Ο Νίκος Κυπουργός, που ξεκίνησε την καριέρα του ως συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι την εποχή του Τρίτου Προγράμματος, ουδέποτε «κυνήγησε» τον ακροατή ούτε διεκδίκησε την προσοχή του, παρ' όλο που η ποιότητα του έργου του - που κινείται μεταξύ της λόγιας μουσικής και του έντεχνου τραγουδιού - αλλά και η γενικότερη στάση του στα πράγματα, αξίζουν μια πιο «μεγαλόκαρδη» στάση από τα Μέσα. Για τον Νίκο Κυπουργό όμως η καλύτερη προσέγγιση του κοινού γίνεται διά της… ευθείας οδού, με την ζωντανή παρουσίαση της δουλειάς του.

Κι έτσι, έπειτα από μια 25χρονη πορεία, που ήταν σταθερά προσανατολισμένη στον πειραματισμό και την διεύρυνση των μουσικών του οριζόντων, παρουσιάζει στις 18 και 19 Φεβρουαρίου επιλεγμένα αποσπάσματα από το έργο του σε δύο συναυλίες που εντάσσονται στη σειρά «Γέφυρες» του Μεγάρου Μουσικής (χορηγός η ALTEC).

Η Μαρία Φαραντούρη, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Δώρος Δημοσθένους αλλά και ο δωδεκάχρονος Νικόλα Φλόκι είναι οι τραγουδιστές που παίρνουν μέρος σ' αυτή τη μουσική παράσταση, που ο ίδιος ονόμασε «Κηποθέατρο» και η οποία πλαισιώνεται από το βουλγαρικό φωνητικό σύνολο Camea Quarteto, την παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, την συμφωνική μπάντα νέων του ωδείου Φ. Νάκας και το εναλλακτικό γκρουπ «Γύρω Γύρω».

Κυπουργού Κηποθέατρο, λοιπόν, μια πολυσυλλεκτική μουσική παράσταση που θα περιέχει κομμάτια από τις θεατρικές του δουλειές και την πάντα επίκαιρη ραδιοφωνική σειρά «Λιλιπούπολη», ενώ στο δεύτερο μέρος θα παιχτούν μουσικά θέματα και τραγούδια που υποστήριξαν ελληνικές και ξένες ταινίες (Rom, «Ο Δραπέτης», «Black Out», «To Πεθαμένο λικέρ» κ.ά.). Ένα «μωσαϊκό», όπως είπε ο ίδιος, που αν και μοιάζει να είναι στημένο από ετερόκλητες μουσικές - άλλες επηρεασμένες από το ροκ, άλλες από την δυτική μπαλάντα, άλλες από την Ανατολή - παρ' όλα αυτά στηρίζονται από μια κοινή αισθητική, που είναι σαφώς προσανατολισμένη στη μουσική κουλτούρα της Δύσης.

«Βρίσκομαι στην υπέροχη στιγμή της προετοιμασίας», έλεγε χθες ο Νίκος Κυπουργός περιστοιχισμένος απ' όλους τους συντελεστές και ερμηνευτές της παράστασης, «με όλες αυτές τις δυνάμεις μαζεμένες από διάφορα μέρη, την Βουλγαρία, την Λάρισα, την Πάτρα…».

«Έκλεισε ένας κύκλος»

Πολυγραφότατος όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως στο θέατρο και τον κινηματογράφο, με πολλά βραβεία στο ενεργητικό του, και με μια κατεύθυνση που έδειξε από νωρίς ότι θα γύριζε την πλάτη στην ευκολία των κλισέ. Σήμερα, στα 50 του πλέον, νιώθει ότι θα συνεχίσει στην ίδια λογική ή μήπως θα αλλάξει τομέα; Θα ασχοληθεί ίσως με την συμφωνική μουσική;

«Με την συμφωνική μουσική, όχι αλλά με την μουσική που χρειάζεται συμφωνικό σχήμα ναι. Η αλήθεια είναι πως νιώθω ότι έκλεισε ένας κύκλος. Μέχρι τώρα ήμουν υπεραπασχολημένος με το θέατρο και τον κινηματογράφο - οι παραγγελίες βλέπετε με κινητοποιούν. Όμως όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό νιώθω την ανάγκη μιας πιο εσωτερικής καταβύθισης. Μάλλον έφτασε η εποχή να κάνω άλλα πράγματα».

INFO

«Κηποθέατρο» από τον Νίκο Κυπουργό στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τηλ 210-7282-333). Εισιτ: 7 ευρώ (Φοιτητικό), 12, 22, 32 και 45 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη)