"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( για πάντα μαζί; (ιδού το τεστ...) :: 13-02-2003) 

Για πάντα μαζί; (ιδού το τεστ…)

Λίγο πριν τα σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου έρχονται και οι ερωτήσεις ουσίας για να κρίνουν το περιεχόμενο και την κατάσταση της σχέσης. Αν επιθυμεί κανείς να υπολογίσει τη διάρκειά της μπορεί να περάσει στον θάλαμο εξέτασης για ένα τεστ…

ΕΦΗ ΦΑΛΙΔΑ

Κατόπιν αποφάσεων, φάσεων, δυσκολιών, ευτυχισμένων στιγμών έρχεται η στιγμή που ένας άνδρας και μία γυναίκα βρίσκονται στο «μαζί». Η συνέχεια της σχέσης τους είναι προβλέψιμη. Τα τεστ προετοιμασίας για μία σχέση και διάρκειας για έναν γάμο εγγυώνται ότι ο ένας θα μάθει πράγματα για τον άλλον, που την ώρα της μεγάλης απόφασης θα του είναι χρήσιμα.

Επειδή σήμερα δεν αρκούν πια οι εμπειρίες των φίλων και οι συμβουλές των γηραιοτέρων για να παίρνει κανείς κουράγιο και να καταπολεμάει τον πανικό τού «μαζί για πάντα», όπως γράφει η Αλεξάντρα Φριν στους «Times», η επιστήμη της Ψυχολογίας και ένα τμήμα της που εξετάζει επιχειρηματικά τις ανθρώπινες σχέσεις, επενδύει σε αυτές. Στην Αμερική των άμεσων αποφάσεων και των γρήγορων κινήσεων, ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα Ντέιβιντ Όλσον δημιούργησε ένα επιτυχημένο προϊόν: ένα κουίζ 195 ερωτήσεων που απευθύνει σε ζευγάρια που πρόκειται να παντρευτούν ή ήδη είναι παντρεμένα. Κουίζ το οποίο τα καθοδηγεί σε ριζικές κινήσεις ή τα καθησυχάζει για την ποιότητα της σχέσης τους.

Το τεστ του καθηγητή Όλσον είχε τόση επιτυχία στην Αμερική που ξεκίνησε τη διάδοσή του στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι σύμβουλοι της μεθόδου Όλσον έχουν ανοίξει τα γραφεία τους και περιμένουν τους ενδιαφερόμενους στην Αγγλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Αφρική και την Ταϊβάν. Το κρίσιμο συμπέρασμα βγαίνει από το πρόγραμμα ενός υπολογιστή που επεξεργάζεται τις απαντήσεις των ζευγαριών.

«Είμαι ευτυχισμένη που λέει ότι μαζί μου αναβαθμίστηκε», λέει η Αλεξάντρα Γουέντγουορθ για τον σύζυγό της Τζορτζ Στεφανόπουλο

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, λοιπόν, χτυπάει διάνα στις καρδιές των αναποφάσιστων και ανικανοποίητων ανθρώπων. Έτσι το τυφλό ραντεβού του Τζορτζ Στεφανόπουλου με την Αλεξάντρα Γουέντγουορθ, το οποίο τους έφερε πριν από δύο χρόνια κοντά και αυτόν τον μήνα τους έκανε υπόδειγμα ζεύγους στο αφιέρωμα της αμερικάνικης «Vogue» για τις ιστορίες ζευγαριών, φαίνεται απλά ρομαντικό. Ο νυν τηλεοπτικός πολιτικός σχολιαστής και πρώην σύμβουλος του προέδρου Κλίντον θυμάται: «Η Αλεξάντρα φορούσε ένα μαύρο κοστούμι και μία γαλάζια πασμίνα τυλιγμένη στον λαιμό της. Εκείνη θυμάται να της έκανε εντύπωση πάνω του το σκουρόχρωμο κοστούμι του, η μπλε ριγέ γραβάτα του και τα μοκασίνια του. «Έμοιαζε να είχε ξεμείνει από τα 80'ς. Είμαι ευτυχισμένη που ο ίδιος λέει πως μαζί μου αναβαθμίστηκε».

Θανάσης & Μικαέλα Μαλλιαρού

«Οι δύσκολες στιγμές μας ένωσαν»

«Υπάρχει ανάμεσά μας μεγάλη εμπιστοσύνη, μιλάμε για τα πάντα και νιώθουμε καλοί φίλοι», λένε ο Θανάσης και η Μικαέλα Μαλλιαρού

Ύστερα από έξι χρόνια σχέσης και τρία χρόνια γάμου ο Θανάσης και η Μικαέλα Μαλλιαρού δηλώνουν ότι οι δύσκολες στιγμές που πέρασαν μαζί τούς έφεραν τόσο κοντά ώστε να μη σκέπτονται πώς είναι να ζήσει ο ένας χωρίς τον άλλον.

Γνωρίστηκαν στην Ελλάδα, συνέχισαν στην Αυστραλία, τόπο καταγωγής της Μικαέλας, προσπαθώντας να δημιουργήσουν εκεί τις προϋποθέσεις μιας κοινής ζωής. «Δεν ήταν εύκολο για μας, γιατί έπρεπε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Όμως είχαμε πράγματα να κάνουμε μαζί. Από το να διακοσμήσουμε το μικρό διαμέρισμα που ζούσαμε στην αρχή, από να αποκτήσουμε έναν σκύλο, να πηγαίνουμε μαζί για ψώνια, να θέλουμε να βρίσκουμε χρόνο για να είμαστε συνέχεια μαζί», λέει η Μικαέλα. Η σχέση εξελίχθηκε σε γάμο όταν επέστρεψαν πάλι στην Ελλάδα.

«Το σημαντικό είναι μία σχέση να ξεκινάει χωρίς καμία προϋπόθεση, αβίαστα, χαλαρά, αλλά όχι όμως στον αέρα. Ότι δηλαδή έτσι απλά έτυχε και βρεθήκαμε για να περνάμε τον καιρό μας, χωρίς να ξέρουμε αν ζητάμε να έχουμε μία γυναίκα από ανασφάλεια ή από επιθυμία για σχέση», συμπληρώνει ο Θανάσης. «Καταλαβαίνεις ότι ο άλλος σού ταιριάζει από τη στιγμή που έχεις κάποιες εμπειρίες σχέσεων και αποκτάς συναίσθηση τού τι κυκλοφορεί γύρω σου ως ποιότητα. Βλέπεις ότι νιώθεις καλά να είσαι μαζί της, ότι περνάς όλες τις δυσκολίες και ασυναίσθητα στο πέρασμα των τριών χρόνων κάνεις έναν απολογισμό. Έτσι συνέβη και σε μένα που κατάλαβα ότι είχα κάνει έναν κύκλο με παρέες και γνωριμίες.

Η Μικαέλα με βοήθησε να καταλάβω ότι θα είχα κέρδος από την απόφαση να την ακολουθήσω. Ίσως συνέβη επειδή - προερχόμενη από το εξωτερικό - ήταν διαφορετικα μεγαλωμένη, πιο προσγειωμένη και έτσι με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι εγώ έχω την ευθύνη του εαυτού μου. Το άλλο σημαντικό που πετύχαμε και δέσαμε είναι ότι δεν αφήσαμε κανέναν να ανακατευτεί στη ζωή μας. Οι δυο μας αποφασίζουμε για ό,τι μας αφορά».

3.000.000 απαντήσεις!

Φαινόμενο χαρακτηρίζεται το τεστ του καθηγητή Ντέιβιντ Ουίλσον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι σήμερα έχουν απαντήσει στις ερωτήσεις 3.000.000 άτομα! Πενήντα χιλιάδες σύμβουλοι γάμου και ιερωμένοι το συστήνουν σε όσους ετοιμάζονται να παντρευτούν. Κυκλοφορούν τέσσερα εγχειρίδια αυτοβελτίωσης και ένα δίκτυο ειδικών που καλύπτει σχεδόν ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται δηλαδή για μια καλά οργανωμένη επιχείρηση.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά τεστ. Ένα για όσους πρόκειται να παντρευτούν, το Prepare, και ένα για τους ήδη παντρεμένους, το Enrich. Το κόστος του κάθε τεστ είναι 30 ευρώ ανά ζευγάρι και αποτελείται από 195 ερωτήσεις. Τριάντα εξ αυτών είναι γενικές και οι υπόλοιπες 165 εξειδικευμένες. Κατόπιν οι ειδικοί και αναλόγως του αποτελέσματος προτείνουν τις λύσεις τους. Τα ζευγάρια που δεν έχουν ακόμη παντρευτεί, παρακολουθούν συνήθως σειρά συμβουλευτικών μαθημάτων, διάρκειας έξι μηνών. Τα παντρεμένα ζευγάρια συμμετέχουν σε ομαδικές συνεδρίες για έξι εβδομάδες.

LINKS

http: //www.lifeinnovations.com

http: //www.fsos.che.umn.edu/olson/default.html