Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( τετραπλό πλήγμα :: 12-03-2003) 

Τετραπλό πλήγμα

«Θύματα» πληθωρισμός, Χρηματιστήριο, αγορά, τουρισμός

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Αιχμάλωτη του επικείμενου πολέμου είναι η ελληνική οικονομία. Ο υψηλός πληθωρισμός και η καθίζηση της Σοφοκλέους, η οποία υποχώρησε χθες 2,52%, δεν είναι τα μόνα ανησυχητικά φαινόμενα.

Οι πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι δοκιμάζονται επίσης βασικοί κλάδοι της οικονομίας. Μεταξύ αυτών, τα ακίνητα, στα οποία έχει μειωθεί η ζήτηση, αλλά και η αγορά αυτοκινήτων, στην οποία συνεχίζεται η πτώση της περυσινής χρονιάς, και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Τόσο στην αγορά αυτοκινήτου όσο και στα ηλεκτρικά είδη, οι έμποροι προσπαθούν να συγκρατήσουν την πτώση, κάνοντας μεγάλες προσφορές.

Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί, όμως, ο κλάδος του τουρισμού, καθώς προεξοφλείται μειωμένη κίνηση την τουριστική σεζόν.

Στο Οικονομικό Επιτελείο τονίζουν ότι, όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα, η ελληνική οικονομία θα παραμένει αιχμάλωτη και θα επιδεινώνονται τα προβλήματά της. Το καθεστώς αιχμαλωσίας, εξάλλου, δεν βοηθά να λυθούν ούτε τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία θα υφίστανται ακόμη και όταν ο πόλεμος τελειώσει.

Χαράσσουν σήμερα τη γραμμή άμυνας

Γραμμή άμυνας απέναντι στις επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση και τον επικείμενο πόλεμο θα επιχειρήσει να χαράξει στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου η κυβέρνηση.

Το γενικό πλαίσιο συμφωνήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκη, στην οποία συμμετείχε και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης. Στο επίκεντρο βρίσκονται ο πληθωρισμός και η διατήρηση της ανάπτυξης.

4 μέτρα άμυνας

Συγκεκριμένα, αύριο οι υπουργοί θα κληθούν να αναφέρουν τα μέτρα άμυνας που παίρνει ο καθένας στον τομέα του, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν οι εξής αποφάσεις:

1. Εντατικοποίηση των ελέγχων - και από το ΣΔΟΕ - στις επιχειρήσεις, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές. Οι έλεγχοι αυτοί, για να αποδώσουν, πρέπει να συνοδεύονται από το όπλο των αυστηρών ποινών, όταν διαπιστώνονται παραβιάσεις.

2. Συγκράτηση των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

3. Συγκράτηση των δαπανών του προϋπολογισμού, ώστε και το έλλειμμα να μην ξεφύγει και ο πληθωρισμός να συγκρατηθεί. Ήδη, έχει διαπιστωθεί ότι στο μέτωπο των δαπανών ασκούνται έντονες πιέσεις, ενώ ο «άγνωστος Χ» των δαπανών της Ολυμπιάδας προκαλεί δέος.

4. Μέτρα τόνωσης της τουριστικής κίνησης, κυρίως μέσω της ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, για να διατηρηθεί σε υψηλό σχετικά επίπεδο ο ρυθμός ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να ενισχυθεί - με μικρό, όμως, κόστος για τον προϋπολογισμό - το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Εργατικής Εστίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να αποφασιστούν μειώσεις φόρων, αν και ο κ. Χριστοδουλάκης εξέτασε την ιδέα μείωσης του φόρου στο μαζούτ της βιομηχανίας.

Πρόσκαιρα τα προβλήματα

Ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, καθώς και τα υπόλοιπα στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου φέρονται ως επικείμενοι στόχοι εσωκομματικών πυρών, στην αυριανή συνεδρίαση με αφορμή τα οικονομικά προβλήματα.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε χθες μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ότι τα προβλήματα είναι πρόσκαιρα και «δεν έχουν μονιμότερο χαρακτήρα».

Και απαντώντας εμμέσως στην κριτική που του ασκείται πρόσθεσε ότι «η οικονομική πολιτική δεν χρειάζεται να γείρει ούτε προς το άκρο της περικοπής δαπανών και της περιστολής κρίσιμων κοινωνικών προγραμμάτων, ούτε προς το άκρο των παροχών και του λαϊκισμού, δήθεν για να αναπληρωθεί η αγοραστική δύναμη».

Ο κ. Χριστοδουλάκης κατέληξε, λέγοντας ότι, αν η οικονομική πολιτική διατηρηθεί σταθερή και εφαρμοσθούν αυτά που έχουν ήδη αποφασιστεί, θα «απορροφηθεί» η σημερινή κακή συγκυρία.

Απώλειες από ΚΠΣ

Ο Πρωθυπουργος, Κώστας Σημίτης φέρεται αποφασισμένος να ασκήσει έντονες πιέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βελτίωση της πορείας του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που συνεχίζει να καρκινοβατεί. Μάλιστα, οι τελευταίες εκτιμήσεις από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την Κομισιόν για την είσπραξη των υπολοίπων κονδυλίων του Β' ΚΠΣ αναφέρουν ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε κάποια περικοπή, λόγω των αστοχιών που έχουν εντοπισθεί.

Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, προετοιμάζουν το έδαφος για περικοπή της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον (από το 1,5 δισ. ευρώ που αναμένεται).

Για την επιτάχυνση του Γ' ΚΠΣ θα πραγματοποιηθεί σήμερα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, με συμμετοχή των υπουργών Εργασίας Δημ. Ρέππα, Γεωργίας Γ. Δρυ, Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου, Υγείας και Πρόνοιας Κ. Στεφανή, ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου και Μεταφορών Χρ. Βερελή, προκειμένου να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός για την πορεία των προγραμμάτων τους και να συμφωνηθεί νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.