Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( της μόδας οι γούνες από δέρματα σκυλιών και γατιών :: 22-01-2003) 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Της μόδας οι γούνες από δέρματα σκυλιών και γατιών

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗΣ

Η συγκίνηση. Το όνειρο της Κρουέλα ντε Βιλ γίνεται πραγματικότητα…

Η γούνα αποτελεί και πάλι μία από τις επιταγές της μόδας στη Βρετανία, και για τον λόγο αυτό έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές. Μόνο που το ενοχλητικό για τους φιλόζωους Βρετανούς είναι πως οι εισαγόμενες γούνες προέρχονται από γάτες και σκύλους, και η αποκάλυψη προκάλεσε αναστάτωση που επέβαλε κυβερνητική παρέμβαση.

Έπειτα από σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών με βουλευτές, την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε πως αποφασίστηκε να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα ιδιαίτερα στις εισαγωγές γουναρικών από χώρες της Άπω Ανατολής. Η κυβερνητική παρέμβαση στις εισαγωγές γουναρικών, έδειξε πως τελικά οι οίκοι μόδας φάνηκαν ισχυρότεροι επιβάλλοντας στο βρετανικό κοινό να αποδεχτεί και πάλι τη γούνα. Μέλη της Ανθρωπιστικής Κοινωνίας, που κατόρθωσαν να επιβληθεί απαγόρευση του εμπορίου γούνας στις ΗΠΑ το 2000, ανακάλυψαν εργαστήρια που κατασκεύαζαν περισσότερες από 100.000 γούνες από γάτες και σκύλους σε ασιατικές χώρες με στόχο την εξαγωγή τους στη Βρετανία.

Συνήθως απαιτείται να σκοτώνονται 10-12 μεγάλα σκυλιά για να κατασκευαστεί μία γούνα. Ακριβότερες είναι οι γούνες που προέρχονται από κουτάβια. Πρόκειται για τον τύπο γούνας Κρουέλα ντε Βιλ. Για την κατασκευή μιας όμως απαιτείται θυσία 24 κουταβιών. Ως τώρα η βρετανική, αλλά και η ευρωπαϊκή γενικότερα νομοθεσία, επιτρέπει σε οίκους μόδας αλλά και σε καταστήματα πώλησης παιχνιδιών να χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τη γούνα από γάτες και σκύλους. Συνήθως τα άτυχα ζώα, που εκτρέφονται για τον σκοπό αυτό, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Ένας από τους περιοριστικούς όρους για την εισαγωγή γούνας θα είναι να κατονομάζεται το ζώο από το οποίο προέρχεται, παρ' όλο που οι έμποροι θα προσπαθήσουν να μην αναφέρουν στην πελατεία τους ότι η γούνα προέρχεται από γάτα ή σκύλο. Στατιστικά στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εμπορίου δείχνουν ότι έχει αυξηθεί κατά 50% η εισαγωγή γουναρικών από την Κίνα ανάμεσα στο 1999 και το 2001. Η Βρετανία αποτελεί ακόμα παράδεισο για τους εμπόρους γουναρικών από τα άτυχα αυτά ζώα μετά την απαγόρευση της πώλησής τους στις ΗΠΑ.