Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( το παρίσι λέει "όχι" :: 22-01-2003) 

Το Παρίσι λέει "όχι"

Διπλωματικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Γαλλία για να αποτρέψει τον πόλεμο

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Ήρθε η ώρα της Γαλλίας - τουλάχιστον αυτό φανερώνουν οι νέες κινήσεις και διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Γαλλία, προκειμένου να αποτρέψει έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Την ίδια ώρα όμως, οι ΗΠΑ τονίζουν ότι η μόνη ώρα που έφθασε, είναι αυτή του πολέμου.

Μπορεί τις προάλλες οι ΗΠΑ να είπαν στον ΟΗΕ ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του Ιράκ, αλλά την ίδια ώρα Γαλλία, Γερμανία και Κίνα τάσσονταν ανοικτά ενάντια σε μια βιαστική επίθεση κατά της Βαγδάτης, με το Παρίσι μάλιστα να υπαινίσσεται ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα τού βέτο.

Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν

Χθες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωσε ότι η Γαλλία σκοπεύει να κινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποτραπεί ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ, ενώ είπε ευθέως ότι η Γαλλία θα αντιταχθεί στον πόλεμο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας τόνισε ότι τίποτε δεν δικαιολογεί μια στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράκ: "Τίποτε δεν δικαιολογεί το να διακόψουμε τις επιθεωρήσεις για να μπούμε σε μια εποχή πολέμου και αβεβαιότητας". "Αν ο πόλεμος είναι το μοναδικό μέσον για να βγούμε από αυτή την κρίση, τότε βρισκόμαστε σε αδιέξοδο" δήλωσε, ενώ προσέθεσε πως Γαλλία και Βέλγιο επιθυμούν να υιοθετηθεί άμεσα μια κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ιράκ.

Αξίζει να τονιστεί πάντως ότι ο Ντε Βιλπέν φρόντισε ώστε στις δηλώσεις του να ξεχωρίσει την αντίθεση της Γαλλίας μεταξύ μιας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον του Ιράκ τώρα, και μιας στρατιωτικής επέμβασης στο μέλλον - κάτι που δεν απέκλεισε.

Η θέση της Γαλλίας όμως βασίζεται στο ότι η έκθεση που οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών θα παραδώσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την προσεχή Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, δεν θα είναι παρά "ένα ακόμα στάδιο" στην όλη υπόθεση και στο ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν επιχειρηθεί ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του Ιράκ.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνες τις ΗΠΑ. "Το Ιράκ είχε ήδη πολύ χρόνο για να αφοπλιστεί και μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, προσθέτοντας πως "είναι πλέον σαφές για μένα" ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αφοπλίζεται και δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ο χρόνος τρέχει πια εναντίον του. Πόσο χρόνο θέλετε για να δείτε ότι δεν αφοπλίζεται;". Σε ερώτηση, πόσο χρόνο δίνει στον Ιρακινό ηγέτη να αφοπλιστεί για να μην αντιμετωπίσει μια αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: "Θα το μάθετε όταν έρθει η ώρα".

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ

Η ώρα όμως πρέπει να βρίσκεται πολύ κοντά. Χθες, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ διέταξε την αναχώρηση για την περιοχή του Κόλπου δύο επιπλέον αεροπλανοφόρων και των πλοίων συνοδείας τους, ενώ εξέδωσε διαταγή για την προετοιμασία και άλλων 37 χιλιάδων ανδρών που θα σταλούν στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανή αμερικανική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ. Στις προσπάθειες των Γάλλων για αποτροπή του πολέμου εναντίον του Ιράκ, αναφέρθηκε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλέισερ.

"Όταν λένε οι Γάλλοι ότι πετύχαμε να καθηλώσουμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, κάνουν τη σπουδαία αποδοχή ότι ψεύδεται το Ιράκ", τόνισε. "Ας αναλογιστούμε λοιπόν τι πρέπει να πράξει η διεθνής κοινότητα, όταν ακόμα και η Γαλλία αποδέχεται ότι ψεύδεται το Ιράκ".

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

Κρίσιμη η 27η Ιανουαρίου

Την κρισιμότητα της 27ης Ιανουαρίου, οπότε θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει τα ευρήματα των επιθεωρητών, υπογράμμισε ο Κώστας Σημίτης. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο ομόλογό του κ. Ναστάζε, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι "ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται σε επαφή με άλλους υπουργούς Εξωτερικών, ακριβώς για να διαμορφωθεί μια κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια απάντηση στο θέμα, όμως, δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνο στις 27 Ιανουαρίου, όταν ο κ. Μπλιξ θα υποβάλει την αναφορά του στα Ηνωμένα Έθνη και θα έχουμε μια σαφή και υπεύθυνη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Ελπίζω ότι μέχρι τότε, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, θα έχει καταστεί δυνατή η διαμόρφωση κοινής στάσης γύρω από τα θέματα αυτά".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του - στον Φλας - υπογράμμισε ότι το "βάρος της απόδειξης" θα πρέπει να είναι στην πλευρά του Ιράκ, σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ. Η Βαγδάτη, δηλαδή, θα πρέπει να παράσχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι δεν αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής. Όσο για το αίτημα των επιθεωρητών να τους δοθεί περισσότερος χρόνος, θα μπορούσε να γίνει δεκτό, δεδομένου ότι το ψήφισμα δεν προβλέπει πότε θα υποβάλουν την έκθεση - αλλά απλώς ότι θα την υποβάλουν.