"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Σάτιρα

( το άστρο τους λάμπει ακόμη :: 15-03-2003) 

Η Χίλαρι ετοιμάζεται για τον Λευκό Οίκο, ο Μπιλ θα πληρώνεται… αδρά για τη συμμετοχή του σε τηλεοπτική εκπομπή, ενώ η Τσέλσι ετοιμάζει ήδη την καριέρα της

Το άστρο τους λάμπει ακόμη

Οι Κλίντον παραμένουν… Πρώτη Οικογένεια στις ΗΠΑ

ΡΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ο Μπιλ αμείβεται ένα εκατομμύριο δολάρια για μια δουλειά 10 λεπτών, η Χίλαρι οδεύει προς την προεδρία με τους καλύτερους οιωνούς και η θυγατέρα Τσέλσι έχει κάθε λόγο να ευελπιστεί για το επαγγελματικό της μέλλον. Αμφιβάλλει κανείς;

Κλίντονς Σούπερσταρ. Από αριστερά, Μπιλ, Χίλαρι και Τσέλσι

Ήταν πριν από 5 χρόνια όταν 25 εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολουθούσαν στην τηλεόραση την πρώην άμισθη υπάλληλο του Λευκού Οίκου Κάθλιν Γουίλι να περιγράφει πώς την «προσέγγισε» ο Μπιλ Κλίντον. Λίγες μόνο εβδομάδες μετά το σκάνδαλο Λιουίνσκι, η εικόνα του ψεύτικου, ηθικά διεφθαρμένου σεξουαλικού αρπακτικού στο Οβάλ Γραφείο θα μπορούσε, προς μεγάλη ικανοποίηση των εχθρών του Κλίντον, να τερματίσει όχι μόνο την προεδρία του αλλά και τον γάμο του και τις ελπίδες του για υστεροφημία από τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Ο μπαμπάς. Πέντε χρόνια μετά, η Γουίλι ξεθώριασε στην ασημότητα απ' όπου προήλθε, ο γάμος των Κλίντον διατηρείται και η προεδρία Κλίντον, όταν συγκρίνεται με ό,τι ακολούθησε, μοιάζει με υπόδειγμα οικονομικής επάρκειας. Όσο για την εκπομπή «60 λεπτά» («Sixty Minutes») που τη φιλοξένησε, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει το κοινό των εκατομμυρίων που έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους από τις καυτές μέρες του '98, έχει στρατολογήσει έναν παρουσιαστή σταρ: Μπιλ Κλίντον!

Μαζί με τον Ρεπουμπλικανό πρώην αντίπαλό του, Μπομπ Ντόουλ, ο Κλίντον θα παρουσιάσει 10 μονόλεπτα, στη διάρκεια των οποίων θα συζητά «το θέμα της ημέρας», αντί ενός εκατομμυρίου δολαρίων, όπως φημολογείται.

«Είναι ο πιο πρόσφατος σταθμός στην πορεία επανένταξης των Κλίντον», έχει να πει ο Ρας Λίμπουχ, που έκανε καριέρα στο ραδιόφωνο επικρίνοντάς τους. Ίσως όμως να υποτίμησε τους παλιούς εχθρούς του. Με τη φράση «ο πιο πρόσφατος» αφήνει να εννοηθεί ότι μένει ακόμη απόσταση να διανυθεί. Στα μάτια άλλων όμως το ταξίδι αυτό μάλλον έχει τελειώσει και η πορεία επανένταξης ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι οπαδοί του Λίμπουχ, οι Κλίντον δεν υπήρξαν ποτέ παρίες, τουλάχιστον για το κοινό. Τη μέρα που έφυγε από το Λευκό Οίκο, εν μέσω φανταστικών και πραγματικών σκανδάλων, οι Αμερικανοί πολίτες έδειχναν πως αποδέχονταν τους χειρισμούς του προέδρου σε ποσοστό 60%, ενώ σήμερα το αντίστοιχο νούμερο για τον νυν πρόεδρο διαμορφώνεται στο 50%.

Όσο για τα σκάνδαλα, «το φιλέτο» μάλλον αποδείχτηκε καμένο! Λιουίνσκι; Κακόγουστο επεισόδιο, χωρίς αμφιβολία, όμως στην αμερικανική ιστορία το Γουότεργκεϊτ υπερτερεί. Πόλα Τζόουνς; Ασφαλώς ήττα, όχι όμως και καθοριστική. Η εξωτερική πολιτική του Κλίντον δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απόλυτα επιτυχημένη, όμως αν συγκριθεί με τη σημερινή, μοιάζει με θρίαμβο «λεπτότητας» Κασπάροφ! Όσο για την οικονομία, η αντίθεση είναι ακόμη πιο έντονη. Ενισχυμένες χρηματαγορές, μηδενική ανεργία, ισοσκελισμένος προϋπολογισμός κυριαρχούσαν επί προεδρίας Κλίντον ενώ τα δύο χρόνια του Μπους σημαδεύτηκαν από πτώση στις αγορές, αυξανόμενη ανεργία και μάλλον τεράστιο έλλειμμα. Θα ήταν ανόητο όμως να ειπωθεί ότι οι Κλίντον υπερίσχυσαν απλώς εξαιτίας των λαθών των αντιπάλων τους. Και οι δύο πλευρές έχουν να παρουσιάζουν επιδέξιους πολιτικούς, ικανούς να εκτιμήσουν τη διάθεση του κοινού, πράττοντας ανάλογα.

Η μαμά. Την περασμένη εβδομάδα, η κ. Κλίντον ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί ενός νέου «think tank» με στόχο την προώθηση της ατζέντας των Δημοκρατικών. «Προσπαθώ να διευρύνω τη βάση των ατόμων τους οποίους προσεγγίσαμε στο παρελθόν», είπε σχετικά. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα της για τη διεκδίκηση της προεδρίας το 2008. Δεν αποκλείεται επίσης να συντομεύσει τον δρόμο, προσανατολιζόμενη στο 2004, όμως το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι αν ο σύζυγός της θα σταθεί δίπλα της, όταν τελικά θα αποφασίσει πότε θα «τρέξει» για τον Λευκό Οίκο.

Η κόρη. Πριν από λίγες μέρες όμως τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στην κόρη Τσέλσι. Φήμες ήθελαν την 23χρονη φοιτήτρια να έχει κλονιστεί εξαιτίας της πιθανότητας να έχει μείνει έγκυος. Όπως πρόσφατα δημοσίευσε το περιοδικό «Νιούσγουικ» πάντως, το ενδιαφέρον της Τσέλσι επικεντρώνεται στα επαγγελματικά της σχέδια. Ύστερα από την απόκτηση σε λίγους μήνες του προδιδακτορικού πτυχίου της στις διεθνείς σχέσεις από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ετοιμάζεται να δεχτεί την προσφορά από την εταιρεία συμβούλων διοίκησης McKinsey αντί του ποσού των 100.000 δολαρίων. Μακριά από τα κουτσομπολιά, το βαρύ της όνομα φαίνεται πως δεν την έβλαψε καθόλου…