Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( άνθρωποι και γουρούνια :: 16-01-2003) 

Άνθρωποι και γουρούνια

Εξοργισμένοι οι συγγενείς των 60 θυμάτων του Καναδού σίριαλ κίλερ

DAVID USBORNE

Οι συγγενείς 60 γυναικών, που εξαφανίσθηκαν από την περιοχή Νταουντάουν Ιστσάιντ του Βανκούβερ τα 25 τελευταία χρόνια, είδαν αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά τον άνθρωπο που πιστεύεται πως είναι ο δολοφόνος τους. Στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος Ρόμπερτ Πίκτον καθόταν ανέκφραστος πίσω από αλεξίσφαιρο τζάμι.

Ρόμπερτ Πίκτον. Σκίτσο του ύποπτου για δολοφονίες κατά συρροήν από την αίθουσα του δικαστηρίου

Ο Πίκτον, ένας 53χρονος κτηνοτρόφος, δεν δικάζεται ακόμη. Αλλά τη Δευτέρα άρχισε η προκαταρκτική ακρόαση της υπόθεσης στην πόλη του, το Πορτ Κόκιτλαμ, ένα προάστιο του Βανκούβερ. Στους επόμενους μήνες, οι εισαγγελείς θα προσπαθήσουν να πείσουν τον δικαστή ότι έχουν αρκετά στοιχεία για να τον δικάσουν για τον φόνο 15 εκ των γυναικών αυτών. Για τον Καναδά, πρόκειται για την πιο δραματική υπόθεση μιας ολόκληρης γενιάς. Ο Πίκτον, ο οποίος εκτρέφει πρόβατα και χοίρους, θεωρείται ύποπτος ως ο πιο φονικός "σίριαλ κίλερ" στην ιστορία της χώρας και ένας από τους χειρότερους ολόκληρης της Βόρειας Αμερικής. Το πιθανότερο είναι πως στους επόμενους μήνες οι κατηγορίες εις βάρος του για φόνους θα αυξηθούν. Οι εισαγγελείς θα υποστηρίξουν πως ο Πίκτον απήγαγε τις γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν τοξικομανείς ή πόρνες, τις μετέφερε στο αγρόκτημα που διατηρεί με τους δύο αδελφούς του στο Πορτ Κόκιτλαμ και τις σκότωσε. Οι αστυνομικοί δεν έχουν ακόμη διατυπώσει ρητά αυτό που οι πάντες φαντάζονται: ότι στη συνέχεια εξαφάνισε τα πτώματα δίνοντάς τα τροφή στα γουρούνια.

Η οργή

Οι συγγενείς των θυμάτων κατηγορούν την αστυνομία του Βανκούβερ ότι επί χρόνια αγνοούσε τις ενδείξεις ότι στην περιοχή δρούσε ένας σίριαλ κίλερ, επιτρέποντάς του έτσι να διαπράξει και άλλους φόνους. Μόνο τον Αύγουστο του 2001 - σχεδόν 20 χρόνια αφότου εξαφανίσθηκε η πρώτη γυναίκα, η Ρεμπέκα Γκούνο, το 1983 - η αστυνομία της πόλης υπαινίχθηκε για πρώτη φορά πως ένας κατά συρροή δολοφόνος πιθανόν να ευθύνεται για τις εξαφανίσεις.

Οι έρευνες

Οι αστυνομικοί εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο ετοιμόρροπο σπίτι του Πίκτον πέρυσι στις 5 Φεβρουαρίου με ένταλμα ερεύνης για ένα παράνομο πυροβόλο όπλο. Αλλά μέσα σε λίγες ώρες εξέδωσαν και δεύτερο ένταλμα, το οποίο τους επέτρεπε να ερευνήσουν το αγρόκτημα για στοιχεία για τις εξαφανισμένες γυναίκες. Άρχισε τότε μια μακάβρια ιατροδικαστική έρευνα, στη διάρκεια της οποίας ομάδες λευκοντυμένων ερευνητών προσπαθούσαν να βρουν στο βόρβορο του αγροκτήματος κομμάτια ανθρώπινων οστών. Ήταν σαν να ψάχνουν ψύλλους στ' άχυρα και η έρευνα συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές έκαναν τεστ DNA σε σωρούς ευρημάτων και οι εισαγγελείς θα υποστηρίξουν στο δικαστήριο πως μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί αντιστοιχίες με το DNA πέντε θυμάτων.

Ο Πίκτον δεν έχει ακόμη δηλώσει αθώος ή ένοχος. Σε μια χωριστή αστική προσφυγή, αρνήθηκε πάντως πως σκότωσε τα θύματα ή πως εξαφάνισε τα πτώματά τους.

Τον έκαψαν ζωντανό

Εικόνες φρίκης. Τη Δευτέρα, το εξαγριωμένο πλήθος έσυρε τον ύποπτο για τον βιασμό ενός παιδιού έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν στην πόλη Καγιάμπε του Ισημερινού. Ο ύποπτος γυμνώθηκε, ρίχτηκε κατάχαμα στη μέση του δρόμου και, υπό τα απαθή βλέμματα των αστυνομικών, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και κάηκε ζωντανός από τον όχλο. Τη σκηνή του λιντσαρίσματος την κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες.