Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Συνέντευξη-γνώμη

( πρόσωπα - «κάθε σφάλμα έχει τον καιρό του» :: 12-03-2003) 

ΒΟΛΦ ΜΠΙΡΜΑΝ

Πρόσωπα «Κάθε σφάλμα έχει τον καιρό του»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βολφ Μπίρμαν κατηγορεί τον Σρέντερ για οπορτουνισμό στο θέμα του Ιράκ. Και μέμφεται τους Γερμανούς «Εθνικο-Ειρηνιστές».

Βολφ Μπίρμαν. «Η πολιτική κατευνασμού τού Σρέντερ είναι έγκλημα»

Ο 66χρονος ποιητής και τραγουδοποιός αντιπαραθέτει την ήπια στάση του καγκελαρίου Σρέντερ έναντι του Σαντάμ Χουσεΐν με τη στάση του Τσώρτσιλ που αντιτασσόταν στον κατευνασμό ή με του Τόνυ Μπλαιρ, που βαδίζει κόντρα στο ρεύμα. «Ο οπορτουνισμός του Σρέντερ είναι ο χειρότερος», λέει στον Τζων Βίνοκουρ της «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν». «Έπεσε στη δημοκρατική παγίδα. Το μόνο που ήθελε ήταν να εκλεγεί, και τώρα γίνεται ηθικά κατώτερος των Τσάμπερλαιν και Νταλαντιέ. Η πολιτική τού κατευνασμού εκείνων ήταν εσφαλμένη, αλλά τουλάχιστον την εννοούσαν σοβαρά. Δεν υπήρχε τότε ιστορική εμπειρία στην οποία να βασιστούν». Αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει τώρα με τον Σρέντερ: «Κάθε σφάλμα έχει τον καιρό του. Υπάρχουν σφάλματα που είναι στο ύψος της ιστορίας και εκείνα που είναι κατώτερα του ύψους των ιστορικών περιστάσεων. Η πολιτική κατευνασμού τού Σρέντερ είναι κάτω από το ύψος αυτό. Είναι χειρότερη από σφάλμα, είναι έγκλημα».

Ο Βολφ Μπίρμαν είναι σαφής. Οι δημοκρατίες, τονίζει, δεν μπορεί να εκφέρουν τζάμπα απειλές και να ελπίζουν πως θα έχουν αποτελέσματα σε καθεστώτα τα οποία περιφρονούν πλήρως την ανθρωπότητα. Το κίνημα κατά του πολέμου, προσθέτει, περιλαμβάνει στη Γερμανία από έντιμους ειρηνιστές μέχρι πρώην κομμουνιστές, απογοητευμένους της γενιάς του '68, πρώην Ανατολικογερμανούς δημόσιους υπάλληλους και Χριστιανοδημοκράτες - ένα αμάλγαμα το οποίο αποκαλεί «Εθνικο-Ειρηνιστές», σε μια γλώσσα που το πρώτο συνθετικό «Εθνικο-» φέρνει αμέσως στον νου τούς «Εθνικο-Σοσιαλιστές».

Η άποψη του Βολφ Μπίρμαν είναι σαφώς μειοψηφική στη Γερμανία - αλλά, πάλι, έτσι συνέβαινε συνήθως. «Έχω δύναμη μόνον όταν ακολουθώ τη μούσα μου… Οι Σρέντερ διαρκούν μόνον όσο καιρό ακολουθούν τη μάζα», εξηγεί. Γιος κομμουνιστή που δολοφονήθηκε από τους ναζί στο Άουσβιτς, εγκατέλειψε το 1953, στα 17 του, το Αμβούργο για να εγκατασταθεί στο Ανατολικό Βερολίνο και να ζήσει στην αυτοανακηρυχθείσα «χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού». Δήλωνε κομμουνιστής, απαιτούσε όμως και περισσότερη ελευθερία και ανθρωπιά από το καθεστώς και από το 1965 ετέθη υπό απαγόρευση. Και όταν, το 1976, οι ανατολικογερμανικές αρχές τού έδωσαν αναπάντεχα βίζα για τη Δυτική Γερμανία, πληροφορήθηκε λίγες ημέρες μετά την αναχώρησή του πως του αφαίρεσαν την ανατολικογερμανική υπηκοότητα…

Μα πώς συνδυάζεται το αίτημά του για ανθρωπιά, όταν ο πόλεμος, τον οποίο υποστηρίζει, θα γίνει αιτία να σκοτωθούν αθώοι; Ο Βολφ Μπίρμαν απαντά με τα λόγια που του είπε η μητέρα του το 1943, όταν οι Βρετανοί βομβάρδιζαν το Αμβούργο και ο κόσμος προσπαθούσε να σωθεί: «Αυτά τα τρομερά βομβαρδιστικά θα μας απελευθερώσουν από τους κακούς, κακούς ανθρώπους που μας πήραν τον μπαμπά».