Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( βιταμίνες, το μυστικό της νεότητας :: 01-03-2003) 

Έως το 2050, το 20% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη μας θα είναι πάνω από 65 ετών

Βιταμίνες, το μυστικό της νεότητας

Μην ψάχνετε για ελιξήρια· η απάντηση είναι πιο απλή

CAROLINE WHITE

Μια πηγή φτιαγμένη από χρυσό και ασήμι θεράπευε, λέει, κάθε ασθένεια. Ήταν μάλιστα τέτοια η γενναιοδωρία της, που χάριζε και το ελιξήριο της νεότητας.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τη γήρανση ασθένεια. Είναι όμως μέρος του φυσιολογικού κύκλου της ζωής

Με τέτοια όνειρα είχε ξεκινήσει για τη νήσο Μπίμινι, το 1513, ο Ισπανός εξερευνητής Πόνθε ντε Λεόν. Όμως ο μύθος αποδείχθηκε παραπλανητικός. Αντί για τη θαυματουργή πηγή, ο Ντε Λεόν ανακάλυψε την ακτή των Νοτιοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών ή, αλλιώς, τη Φλόριντα.

Εκατονταετίες πέρασαν, μα ο στόχος του ταξιδιού εκείνου για πολλούς δεν άλλαξε. Μέχρι που σήμερα μεταμορφώθηκε σε ολόκληρη βιομηχανία, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτόν τον μήνα θα κυκλοφορήσει στη Βρετανία το βιβλίο «500 από τους Σημαντικότερους Τρόπους για να Μείνετε Νέοι όσο Γίνεται Περισσότερο», που θα συγκεντρώσει όλες τις ιστοσελίδες, τα ινστιτούτα και τις μεθόδους που υπόσχονται αιώνια νεότητα.

Μόνο σε ποσοστό 25% αποφασίζουν τα γονίδια το πόσο θα ζήσουμε. Το υπόλοιπο το καθορίζουμε εμείς. Είναι όμως δικαιολογημένη η υστερία που δημιουργείται γύρω από το θέμα ή είμαστε απλώς τα παραπλανημένα θύματα μιας εποχής που είναι γεμάτη εμμονές;

Από τη δεκαετία του 1990, όταν διεξήχθη μια μικρή έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη συμμετοχή ηλικιωμένων ανδρών, οι ελπίδες για το μυστικό της αιώνιας νεότητας διοχετεύθηκαν στη συνθετική αναπτυξιακή ορμόνη. Οι συντάκτες της έρευνας κατέληξαν ότι η φυσική απώλεια της ορμόνης με το πέρασμα του χρόνου φέρει ευθύνη για τη φθορά του μυϊκού όγκου, για τη λέπτυνση του δέρματος και το αυξημένο βάρος που παρατηρείται στις μεγάλες ηλικίες. Ακολούθησαν απόψεις για ενίσχυση της μνήμης της ορμόνης και για τις θετικές επιπτώσεις της στο ανοσοποιητικό σύστημα και τη λίμπιντο.

Παραγόμενη στην υπόφυση, η αναπτυξιακή ορμόνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των οστών, των ιστών και των οργάνων. Στην ηλικία των 30, όμως, τα επίπεδά της αρχίζουν να πέφτουν σε ποσοστό που φτάνει περίπου το 14% ανά δεκαετία.

Αναπτυξιακή ορμόνη. Αν και στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχεται μόνο με συνταγή γιατρού για τη θεραπεία προβλημάτων στην ανάπτυξη, διατίθεται ευρέως στο Διαδίκτυο υποσχόμενη «το θαύμα κατά της γήρανσης». Μειονεκτήματα ασφαλώς υπάρχουν: η αναπτυξιακή ορμόνη μεταβιβάζεται στον οργανισμό μέσω έγχυσης. Επίσης, φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερη στους άνδρες, καθώς και όταν συνδυάζεται με τεστοστερόνη, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association». Παρενέργειες όπως αδυναμία απορρόφησης γλυκόζης, διαβήτης και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα - εμφάνιση πόνου και αίσθημα μυρμηκιάσεων στα δάχτυλα και το χέρι - παρουσίασε περίπου το 40% των ατόμων που έλαβαν μέρος στην αμερικανική έρευνα. Άλλες μελέτες, πάλι, έδειξαν ότι η συγκεκριμένη ορμόνη δεν αποκλείεται να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Η απάντηση σε όλα αυτά έρχεται από ορισμένους ερευνητές, που πιστεύουν ότι το μόνο που χρειάζεται για την… παράταση της «γλυκιάς εφηβείας» είναι οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής. Ο Μπρους Έιμις, για παράδειγμα, καθηγητής Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, έχει πειστεί ότι οι κοινές διατροφικές ανεπάρκειες επιταχύνουν τη γήρανση. Κατά τον ίδιο, μια πολυβιταμίνη ημερησίως αποτελεί «δικλίδα ασφαλείας».

To προσδόκιμο ζωής. Χάρη στις καλύτερες συνθήκες υγιεινής, διατροφής και ιατρικής στις περισσότερες ανεπτυγμένες κοινωνίες, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται. Έως τα μέσα του αιώνα που διανύουμε, το 20% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη θα είναι άνω των 65 ετών. Και το ζητούμενο, για τους ρεαλιστές επιστήμονες τουλάχιστον, δεν είναι η ανακάλυψη του από αιώνες χαμένου ελιξηρίου, αλλά κάτι πιο απλό και αναγκαίο: η διατήρηση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας και στις μεγάλες ηλικίες. Ο δρ Μπλάκμαν από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας συμφωνεί: «Θα είστε σε θέση να περπατάτε επαρκώς, να σηκώνεστε από την καρέκλα, να ανεβαίνετε σκάλες, να κουβαλάτε τα ψώνια σας; Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα επιζητούν την εύκολη λύση ή θεωρούν τη γήρανση ασθένεια. Είναι όμως μέρος του φυσιολογικού κύκλου της ζωής, αναπόσπαστο».