Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( το μυστικό του γάλλου σεφ :: 26-02-2003) 

Το μυστικό του Γάλλου σεφ

Οι κακές κριτικές ίσως τον οδήγησαν στην αυτοκτονία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ένας από τους διασημότερους σεφ της Γαλλίας, ο Μπερνάρ Λουαζό, βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της Δευτέρας. Πρόκειται πιθανότατα για αυτοκτονία και συνάδελφοί του έσπευσαν να κατηγορήσουν τους πανίσχυρους γαστρονομικούς κριτικούς πως τον ώθησαν στα άκρα.

Μπερνάρ Λουαζό. Την εποχή που μαγείρευε ευτυχής στην κουζίνα του, στο Σολιέ

Ο Λουαζό, 52 χρόνων, βρέθηκε νεκρός στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού του, στο Σολιέ της Βουργουνδίας (ανατολικά του Παρισιού), κοντά στο εστιατόριό του, το "La Cote d' Or", που από το 1991 έχει την ανώτατη διάκριση των τριών αστεριών στον γαστρονομικό οδηγό Michelin. Ένα τουφέκι βρέθηκε δίπλα του και η αστυνομία ερευνά τα αίτια του θανάτου του, αλλά υπάλληλοί του και μέλη της οικογένειάς του είπαν πως αυτοκτόνησε. Η είδηση προκάλεσε πένθος στον κόσμο της γαστρονομίας και έγινε το πρώτο θέμα στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Και αμέσως άρχισε συζήτηση για τις βαθμολογίες των εστιατορίων από τους οδηγούς γαστρονομίας, τις οποίες οι σεφ περιμένουν κάθε χρόνο με κομμένη την ανάσα. "Ο οδηγός GaultMillau τού αφαίρεσε δύο βαθμούς, δύο-τρία άρθρα στον Τύπο, αυτά σκότωσαν τον Μπερνάρ Λουαζό", αποφάνθηκε μόλις μία ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου ο σεφ της Λυών Πολ Μποκίζ και πρόσθεσε: "Οι κριτικοί αυτοί είναι σαν τους ευνούχους: ξέρουν τι να κάνουν, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν".

Ο Λουαζό διατήρησε τα τρία αστέρια στην έκδοση του Guide Rouge Michelin για το 2003, αλλά έχασε δύο βαθμούς, περνώντας από τους 19 στους 17 (με άριστα το 20) στο σύστημα βαθμολόγησης του GaultMillau, ενός οδηγού που τα τελευταία χρόνια απέκτησε ισχύ και κύρος. "Είχε πει, "αν χάσω ένα άστρο, θα αυτοκτονήσω", δήλωσε ένας άλλος σεφ τριών αστέρων, ο Ζακ Λαμελουάζ, ο οποίος έχει εστιατόριο στο Σανί, στο διαμέρισμα Σαόν-ε-Λουάρ. "Είμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση, διασκεδάζουν ανεβάζοντας και κατεβάζοντάς μας, πιστεύω πως αυτό ήταν που τον έκανε να σπάσει", πρόσθεσε. Ωστόσο, ο ανεξάρτητος κριτικός γαστρονομίας Ζαν-Κλοντ Ρενάρ εξέφρασε αμφιβολίες: "Το να χάσει κανείς δύο βαθμούς στον GaultMillau, ειλικρινά δεν είναι και τίποτε σπουδαίο. Μόνον ο οδηγός Michelin είναι σήμερα ο πραγματικός ειρηνοδίκης του επαγγέλματος".

Διακρίσεις

Ο Λουαζό ήταν ο πρώτος μεγάλος Γάλλος σεφ που εισήγαγε, το 1998, την επιχείρησή του στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Αποκαλούσε το "Le Cote d' Or" στο Σολιέ "η υψηλή ραπτική μου" και είχε ιδρύσει τρία εστιατόρια στο Παρίσι που είχαν γίνει διάσημα με τις ονομασίες "Tante Louise", "Tante Jeanne" και "Tante Marguerite". Αλλά οι μετοχές της Bernard Loiseau SA δεν πήγαιναν καλά και ο ίδιος ο Λουαζό είχε παραδεχθεί πρόσφατα: "Τα καταφέρνω θαυμάσια με τους βάτραχούς μου, αλλά όχι και με το χρηματιστήριο".