Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "καταδικάζουν" τον μπερλουσκόνι :: 18-02-2003) 

"Καταδικάζουν" τον Μπερλουσκόνι

Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν τον "Καβαλιέρε" ότι υπονομεύει την ιταλική Δικαιοσύνη

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Εναντίον του Μπερλουσκόνι και των πολιτικών του συμμάχων στράφηκε ο ΟΗΕ, τους οποίους κατηγορεί ότι υπονομεύουν την ιταλική Δικαιοσύνη και ότι κωλυσιεργούν για να αποτρέψουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το αυτί του "Καβαλιέρε" δεν φαίνεται να ιδρώνει ούτε όταν τον επιπλήττει ο ΟΗΕ (η φωτογραφία του Δανού φωτορεπόρτερ Λαρς Κράμπε βραβεύτηκε στον διαγωνισμό World Press Photo 2002)

Σε σχετική έκθεσή του, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Ντάτο Παράμ Κιουμαρασουάμι, που ανέλαβε να διερευνήσει την ανεξαρτησία των δικαστών και των δικηγόρων, επισημαίνει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τη Βουλή και τα "παραθυράκια" του νόμου σε μία προσπάθεια να αποκτήσει πλεονέκτημα σε δίκες διαφθοράς στις οποίες είναι κατηγορούμενος. "Δεν είναι σωστό για έναν πρωθυπουργό, που είναι επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις λειτουργικές αδυναμίες του δικαστικού συστήματος", τονίζει ο Κιουμαρασουάμι στην έκθεσή του. "Αυτό αναμφίβολα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις".

Στο παρελθόν, οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις της χώρας είχαν αποτύχει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα εγγενή προβλήματα της ιταλικής Δικαιοσύνης, ενώ, με την έλευσή του στην εξουσία, το 2001, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τα επιδείνωσε, οξύνοντας την αντιπαράθεση με τους δικαστές. Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ιταλίας και επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας στα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος συμβαίνει να είναι και πρωθυπουργός της χώρας, δικάζεται στο Μιλάνο, κατηγορούμενος ότι δωροδόκησε δικαστές προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκή απόφαση στην υπόθεση της εξαγοράς μιας επιχείρησης. Άλλες διώξεις κατά του Μπερλουσκόνι κατέληξαν στο ράφι, λόγω νομοθετικών αλλαγών που προώθησε η κυβέρνησή του, αποποινικοποιώντας ουσιαστικά την παραποίηση λογιστικών στοιχείων. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επέκρινε επίσης τον Μπερλουσκόνι επειδή αρνήθηκε να προσέλθει και να καταθέσει σε δύο δίκες - στη μία από τις οποίες ένας στενός του συνεργάτης σε επιχειρηματικές δραστηριότητες ήταν κατηγορούμενος για σχέσεις με τη Μαφία. "Αρνούμενος δύο φορές να προσέλθει στο δικαστήριο, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε μόνο έλλειψη σεβασμού προς το κύρος των δικαστηρίων, αλλά και ότι θεωρεί εαυτόν υπεράνω του νόμου", γράφει ο Κιουμαρασουάμι στην έκθεσή του.

Ο Μπερλουσκόνι κατηγορεί τους δικαστές ότι διεξάγουν σταυροφορία εναντίον του και έχει μιλήσει πολλές φορές για "δικαστική προκατάληψη". Όταν δικαστήριο είχε βρει τον πρώην πρωθυπουργό Τζούλιο Αντρεότι ένοχο συνεργασίας με τη Μαφία για τη δολοφονία δημοσιογράφου, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει ότι "η Δικαιοσύνη τρελάθηκε". Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ καταδίκασε αυτές τις "εκρήξεις" του Ιταλού πρωθυπουργού. "Τέτοιες επιθέσεις υπονομεύουν τη δικαστική ανεξαρτησία, η οποία είναι αποφασιστικής σημασίας για την έννομη τάξη σε μια δημοκρατία", γράφει στην έκθεσή του ο Κιουμαρασουάμι, ο οποίος πάντως δεν χαρίζεται ούτε στους Ιταλούς δικαστές, που τους καλεί να εγκαταλείψουν την πολιτικολογία και ζητεί νομοθετική μεταρρύθμιση που δεν θα τους επιτρέπει να γίνονται βουλευτές.