"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( αντίο ντόλι... :: 17-02-2003) 

ΣΚΩΤΙΑ

Αντίο Ντόλι…

Διάσημο πρόβατο. Το πρόωρο τέλος της Ντόλι θα αναζωπυρώσει τις διενέξεις για την κλωνοποίηση

Η Ντόλι ήταν ένα από τα "φιλικά πρόσωπα" της επιστήμης. Πέθανε στα έξι της χρόνια. Θα μπορούσε να ζήσει τουλάχιστον δώδεκα. Όμως, αρρώστησε βαριά. Και οι επιστήμονες που χάρισαν στο πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο τη ζωή, υποχρεώθηκαν να του την αφαιρέσουν. "Ασφαλώς είμαστε λυπημένοι, αλλά η έρευνα πρέπει να προχωρήσει. Θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε για την κλωνοποίηση". Για τον Ίαν Γουίλμουτ, η Ντόλι ήταν σαν παιδί του. Από την ημέρα που γεννήθηκε στα χέρια του, στις 5 Ιουλίου 1996, στο Ινστιτούτο Ρόσλιν του Εδιμβούργου, ο Γουίλμουτ την παρακολουθούσε σε κάθε της βήμα, σαν περήφανος πατέρας ενός πλάσματος που άνοιξε καινούργιους δρόμους στην επιστήμη. Η απόφαση για την ευθανασία δεν ήταν εύκολη. Όμως, το ζώο υπέφερε πολύ. Μετά την αρθρίτιδα που είχε διαγνωστεί πριν από ένα χρόνο, ήρθε η σειρά μιας πνευμονικής λοίμωξης η οποία αργά ή γρήγορα θα απέβαινε μοιραία. Αυτές οι λοιμώξεις είναι συνηθισμένες σε πιο ηλικιωμένα ζώα και κυρίως σε εκείνα που ζουν σε στεγασμένους χώρους.

Τα αίτια του θανάτου

Η Ντόλι δεν βγήκε ποτέ από το Ινστιτούτο Ρόσλιν στη σύντομη ζωή της - μια ζωή που πέρασε κάτω από τους προβολείς της δημοσιότητας και που βρέθηκε στο επίκεντρο οξύτατων επιστημονικών διενέξεων για τη σκοπιμότητα της κλωνοποίησης και της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση. Το πρόωρο τέλος της αναμφισβήτητα θα αναζωπυρώσει αυτές τις διενέξεις. "Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι είναι ποιες ήταν οι πραγματικές αιτίες του θανάτου της", λέει ο καθηγητής Πάτρικ Ντίξον, ειδικός στη Βιοηθική. "Πρέπει να διαπιστώσουμε αν η Ντόλι γερνούσε πρόωρα. Έξι χρόνια δεν είναι πολλά για ένα πρόβατο. Τι είδους πνευμονική λοίμωξη είχε; Ωφειλόταν άραγε αυτή στην τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την κλωνοποίησή της;".

Ο Ίαν Γουίλμουτ δήλωσε ότι θα διενεργηθεί νεκροψία στην Ντόλι, αλλά δεν ανέφερε αν σκοπεύει να την κλωνοποιήσει. Η Ντόλι θα τοποθετηθεί ως έκθεμα στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας. Πριν από την Ντόλι, πολλοί επιστήμονες είχαν υποστηρίξει ότι η κλωνοποίηση ήταν βιολογικά αδύνατη. Η Ντόλι τούς διέψευσε και άνοιξε μια νέα εποχή στην οποία η κλωνοποίηση θεωρήθηκε ταυτόχρονα ως ευχή και κατάρα. Πολλοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Γουίλμουτ, θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν για την αντικατάσταση πασχόντων ανθρώπινων κυττάρων. Άλλοι ανησυχούν για τις ηθικές "παρενέργειες" της κλωνοποίησης ανθρώπων και λένε ότι η κλωνοποίηση αποδείχθηκε πολύ πιο παρακινδυνευμένη από όσο είχαν πιστέψει οι επιστήμονες. Η Ντόλι άφησε πίσω της έξι απογόνους, με φυσιολογική γέννα.