Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αμφισβητούν τις "αποδείξεις" :: 10-02-2003) 

Αμφισβητούν τις "αποδείξεις"

Οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες δεν επιβεβαιώνουν τις σχεσεις Ιράκ - Αλ Κάιντα

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών αμφισβητούν τις "αποδείξεις" του Κόλιν Πάουελ. Οι ισχυρισμοί του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ότι υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στο Ιράκ και το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα δεν επαληθεύονται.

Αμπού Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι. Οι αποκαλύψεις του Πάουελ για τον Ιορδανό αφήνουν παγερά αδιάφορες τις ευρωπαϊκές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες

Οι πρόσφατες "αποκαλύψεις" του Κόλιν Πάουελ για τις σχέσεις του Ιράκ με την Αλ Κάιντα και τον ρόλο του Ιορδανού Αμπού Μουσάμπ Αλ-Ζαρκάουι φαίνεται να αφήνουν παγερά αδιάφορες τις ευρωπαϊκές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.

"Β' κατηγορίας"

Οι ισχυρισμοί για τις σχέσεις αυτού του βετεράνου του αφγανικού πολέμου, που φαίνεται να έχει καταφύγει στο Βόρειο Ιράκ, με τρομοκρατικούς πυρήνες που έχουν τις βάσεις τους στην Ευρώπη, χαρακτηρίστηκαν από μια βρετανική πηγή "παρατραβηγμένοι" και από μια ολλανδική πηγή "αμφισβητήσιμοι".

Το όνομα του Αλ-Ζαρκάουι δεν εμφανίζεται στα αρχεία που διατηρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες των "15" παρά μόνο ως ένα μέλος β' κατηγορίας. Φέρεται, κάποια περίοδο, να είχε προχωρήσει στις χώρες του Κόλπου σε στρατολόγηση υποψηφίων για επιθέσεις αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο Μερουάν Μπεναχμέντ και ο Μενάντ Μπενκελαλί, δύο άτομα που είχαν ανακριθεί και κρατηθεί στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου στη Γαλλία, στο πλαίσιο των ερευνών για ένα "τσετσενικό δίκτυο", είχαν αναγνωρίσει "ανθρώπους της Αλ Κάιντα που ήταν προσκείμενοι στον Αλ-Ζαρκάουι", κατά την παραμονή τους στη Γεωργία, στα σύνορα με την Τσετσενία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα δύο άτομα είχαν συναντήσει εκεί "ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα που ήταν ειδικευμένα στις τοξικές ουσίες".

Υποθέσεις

Πάντως, σύμφωνα με τον ανώτατο Γάλλο αξιωματούχο, "θα ήταν υπερβολικό να πει κανείς ότι ο Αλ -Ζαρκάουι είναι άμεσα υπεύθυνος για την προετοιμασία επιθέσεων στη Γαλλία και τη Βρετανία".

Ένας άλλος Ευρωπαίος αστυνομικός υποστηρίζει ότι "τίποτα δεν αποδεικνύει ότι το Ιράκ έχει βοηθήσει την Αλ Κάιντα".

Έχει δηλαδή και αυτός την ίδια γνώμη με τον Ρόαν Γκουναράτνα, ερευνητή του σκωτσέζικου Πανεπιστημίου του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος πιστεύει ότι "αντίθετα με τις σχέσεις με το Ιράν, η συνεργασία της Αλ Κάιντα με το Ιράκ παραμένει υποθετική και τίποτα δεν επιτρέπει, προς το παρόν, τη σύνδεση αυτής της χώρας με την 11η Σεπτεμβρίου ή με τις επιθέσεις με άνθρακα".