Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( προσφέρουν "βοήθεια" στον σαντάμ :: 30-01-2003) 

Προσφέρουν "βοήθεια" στον Σαντάμ

Κ. Πάουελ: Οι ΗΠΑ θα συνδράμουν τον Ιρακινό πρόεδρο να βρει τόπο εξορίας!

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Ούτε και οι πλέον αισιόδοξοι δεν ελπίζουν πια ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ μπορεί να αποφευχθεί. Οι Αμερικανοί είναι κατενθουσιασμένοι με την πολεμική ομιλία του προέδρου τους, και οι Ευρωπαίοι, ικανοποιημένοι που οι Αμερικανοί τηρούν τους τύπους του ΟΗΕ, σύρονται σε πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Παρά το γενικό πολεμικό κλίμα, οι ΗΠΑ επισήμως προσφέρουν βοήθεια στον Σαντάμ Χουσεΐν! Χθες το βράδυ ο Πάουελ δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να συνδράμουν ενεργά τον Σαντάμ Χουσεΐν για να βρει τόπο εξορίας, εάν μαζί με την οικογένειά του εγκαταλείψει το Ιράκ, προκειμένου να μη γίνει πόλεμος.

Με ενθουσιασμό αντέδρασαν οι Αμερικανοί στην ομιλία του Μπους. Με επιφυλακτικότητα, αλλά μάλλον και με αποδοχή της ιδέας ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ είναι αναπόφευκτος, υποδέχθηκαν οι Ευρωπαίοι την υπόσχεση του Μπους ότι στις 5 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ, συγκεκριμένα ο Κόλιν Πάουελ, θα παρουσιάσουν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τις αποδείξεις ότι το Ιράκ διαθέτει πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

"Θα σπάσει το λαιμό των ΗΠΑ"

Από την πλευρά του ο Ιρακινός πρόεδρος προειδοποιεί ότι οι Αμερικανοί θα πληρώσουν υψηλό τίμημα εάν επιτεθούν εναντίον του Ιράκ και απειλεί ότι θα "σπάσει τον λαιμό" των ΗΠΑ. "Εάν πραγματοποιήσουν την επίθεση για την οποία μιλούν, η κατάσταση στην οποία θα περιέλθουν θα είναι χειρότερη από τη σημερινή ως προς τη φήμη τους και τις υλικές συνέπειες που θα έχει", ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε αξιωματικούς του στρατού. Το ΝΑΤΟ ανέβαλε ακόμη μια φορά, χθες, τη λήψη απόφασης για την έναρξη ή μη προετοιμασιών προκειμένου να στηρίξει τις ΗΠΑ - πρόκειται βασικά για την αποστολή αεροπλάνων και πυραύλων στην Τουρκία, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλειά της στην περίπτωση πολέμου. Λόγος για τη νέα αναβολή στάθηκαν οι αντιρρήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, οι οποίες τόνισαν ότι δεν αντιτίθενται στην αμερικανική πρόταση, απλώς θεωρούν ότι είναι ακόμα υπερβολικά νωρίς ν' αρχίσει ο στρατιωτικός σχεδιασμός ενώ υπάρχει ακόμα ελπίδα να αποφευχθεί ο πόλεμος μέσω της διπλωματίας και των επιθεωρήσεων όπλων. Καθώς η έναρξη του πολέμου πλησιάζει επικίνδυνα, το ΝΑΤΟ παραμένει διχασμένο και αμήχανο ως προς τον ρόλο του, οι Ευρωπαίοι σύρονται σε πόλεμο. Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία και Φινλανδία τάσσονται εναντίον του πολέμου, ενώ Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία ταυτίζονται με τους Αμερικανούς. Πάντως, χθες, Γαλλία και Γερμανία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ομιλία του Μπους.

Όπως δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον, η υπόσχεση του Μπους ότι θα παρουσιαστούν στον ΟΗΕ τα στοιχεία κατά του Ιράκ "δείχνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αληθινά εννοεί το ότι θέλει να έχει μαζί του, εναντίον του Ιράκ, όλη τη διεθνή κοινότητα". Ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ βρίσκεται λοιπόν προ των πυλών. Σήμερα, ο Μπους συναντάται με τον Μπερλουσκόνι, ενώ αύριο συναντάται με τον Τόνι Μπλερ.

Ταυτοχρόνως θα επικοινωνεί τηλεφωνικά με ηγέτες απ' όλες τις χώρες του κόσμου.

Οι ευρωβουλευτές

Αντιπροσωπεία 32 ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες, θα μεταβούν την ερχόμενη Κυριακή στη Βαγδάτη. Εκ μέρους της Ελλάδας, στην αποστολή θα συμμετάσχουν οι ευρωβουλευτές Αλέκος Αλαβάνος του ΣΥΝ, Μυρσίνη Ζορμπά του ΠΑΣΟΚ και Στρατής Κόρακας του ΚΚΕ. Με κοινή τους ανακοίνωση οι 32 ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η επίσκεψή τους μεταφέρει το μήνυμα "όχι στον πόλεμο" και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως υποστήριξη προς το ιρακινό καθεστώς.

Ανέβηκε η δημοτικότητα του Μπους μετά το διάγγελμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κέρδισε ορισμένους σκεπτικιστές και κατόρθωσε να τους πείσει τόσο για τη στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ όσο και για το οικονομικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CBS, η οποία δημοσιοποιήθηκε αμέσως μετά το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου. Πριν από την ομιλία Μπους, το 67% των Αμερικανών τασσόταν υπέρ της στρατιωτικής δράσης για την απομάκρυνση του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν.

Μετά την ομιλία το ποσοστό ανήλθε σε 77%.

Ωστόσο, οι ερωτηθέντες διχάζονται για τον χρόνο κατά τον οποίο πρέπει να αναληφθεί η στρατιωτική δράση.

Αντιπολεμική διαδήλωση έκαναν χθες μερικές εκατοντάδες άτομα στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης. Ο Λάρι Χολμς του Διεθνούς Κέντρου Δράσης που μετείχε σ' αυτήν είπε ότι νέες διαδηλώσεις οργανώνονται για τις 5 και 15 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη.

Ο Τόνι Μπλερ

Την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους επήνεσε χθες και η βρετανική κυβέρνηση. Σε ομιλία του ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου, ο Τόνι Μπλερ υποστήριξε χθες ότι το Λονδίνο "είναι ενήμερο για διασυνδέσεις μεταξύ του Ιράκ και του δικτύου της Αλ Κάιντα, χωρίς πάντως να υπάρχει βεβαιότητα για την ακριβή έκταση των δεσμών αυτών". Από πλευράς του πάντως το καθεστώς Σαντάμ επαναλαμβάνει - διά στόματος του Ιρακινού αντιπροέδρου Ταρέκ Αζίζ - πως δεν έχει δεσμούς με στελέχη του τρομοκρατικού δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν.