Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - "έκανα την επανάσταση" :: 30-01-2003) 

ΡΑΟΥΛ ΚΟΡΡΑΛΕΣ

Πρόσωπα "Έκανα την Επανάσταση"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ένας από τους τελευταίους μεγάλους φωτογράφους της Κουβανέζικης Επανάστασης, ο Ραούλ Κορράλες, έκλεισε χθες 78 χρόνια ζωής.

Ραούλ Κορράλες. Ο Κόρντα τον αποκαλούσε "ο δάσκαλος"

Φωτογράφισε τον Έρνεστ Χέμινγουεη, πληθωρικό και χαρούμενο στην ψαρόβαρκά του.

Τον Τσε Γκεβάρα να απολαμβάνει τον εσπρέσο του. Τον Φιντέλ Κάστρο καβαλάρη στη Σιέρρα Μαέστρα. Η γνωστότερη φωτογραφία του, με τίτλο "Καμπαγερία" (Ιππικό), έχει γίνει ένα από τα σύμβολα της Επανάστασης: αντάρτες πάνω στ' άλογά τους κατευθύνονται προς την κάμερα, με σκονισμένα πόδια, φόντο τα βουνά, ψάθινα καπέλα στα κεφάλια τους και χαμόγελα στα πρόσωπά τους.

Ο Κορράλες μπορεί να μην είναι τόσο διάσημος στο εξωτερικό όσο ο Κόρντα, ο οποίος τράβηξε την περίφημη και πασίγνωστη ανά τον κόσμο φωτογραφία του Τσε που κοσμεί το νόμισμα της Κούβας, αλλά η θέση του στο πάνθεον της κουβανέζικης φωτογραφίας είναι εξασφαλισμένη. Ο ίδιος ο Κόρντα άλλωστε, ο οποίος πέθανε το 2001, αποκαλούσε τον Κορράλες "ο δάσκαλος". Μπορεί οι φωτογραφίες του Κόρντα να γίνονται καλύτερες αφίσες, αλλά εκείνες του Κορράλες είναι πιο περίπλοκες, περισσότερο δουλεμένες. Ή, όπως είχε αστειευτεί κάποτε ο ίδιος ο Κορράλες, "εγώ είμαι ο καλύτερος φωτογράφος, αλλά ο Κόρντα είναι ο πιο διάσημος".

Ο Κορράλες άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία στα τέλη της δεκαετίας του 1930, με μια πλαστική φωτογραφική μηχανή που αγόρασε για 3 πέσος, και σύντομα άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά ως φωτογράφος περιοδικών. Εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια ζει στο Κοϊνμάρ, κοντά στην Αβάνα. "Μόλις έφτασα εδώ, ερωτεύτηκα το Κοϊνμάρ και τη Νόρμα", που σύντομα έγινε γυναίκα του, λέει στη Σάρα Μπόξερ των "Νιου Γιορκ Τάιμς". Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1950, η Αβάνα ήταν γεμάτη Αμερικανούς τουρίστες και ο Χέμινγουεη, η μεγάλη διασημότητα της πόλης, βρήκε κι αυτός καταφύγιο από τη δημοσιότητα στο Κοϊνμάρ. Μια μέρα κάλεσε τον Κορράλες να πάνε για ψάρεμα. "Δεν πιάσαμε τίποτε", λέει ο φωτογράφος. Τράβηξε όμως περίφημες φωτογραφίες.

Και μετά ήρθε η Επανάσταση. Το 1959 ο Κορράλες άρχισε να δουλεύει για τη νέα κυβερνητική εφημερίδα, τη "Ρεβολουθιόν". Συνόδευσε τον Κάστρο στο πρώτο του ταξίδι στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη και το Χάρβαρντ, απ' όπου και η περίφημη φωτογραφία του Κουβανού ηγέτη να μιλάει στο στάδιο του πανεπιστημίου. "Πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν πως είμαστε ψεύτες", λέει ο φωτογράφος. "Αλλά στην πραγματικότητα είμαστε μια χαρούμενη χώρα, ένας χαρούμενος λαός. Έχουμε οικογένειες, δουλεύουμε, σπουδάζουμε. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι απλώς ένας φωτογράφος που έζησε όλα αυτά τα χρόνια". Και γιατί τότε προσχώρησες στην Επανάσταση; τον ρωτάει η Αμερικανίδα δημοσιογράφος. "Δεν προσχώρησα πουθενά", απαντάει αυτός. "Έκανα την Επανάσταση".