Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ανένδοτος κατά ντενκτάς :: 13-03-2003) 

Ανένδοτος κατά Ντενκτάς

Οι ηγέτες της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης θα ζητήσουν πρόωρες εκλογές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Ανένδοτο αγώνα κατά του Ντενκτάς σχεδιάζουν οι ηγέτες της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης και χθες συνεδρίασαν επί ώρες για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η λαϊκή «εξέγερση» κατά του Ντενκτάς που άρχισε με την έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν πρόκειται να σταματήσει

Η απογοήτευση από το ναυάγιο της πρωτοβουλίας του Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού είναι διάχυτη στον τουρκοκυπριακό Τύπο και πηγές της αντιπολίτευσης έλεγαν ότι η λαϊκή «εξέγερση» υπέρ της λύσης δεν πρόκειται να σταματήσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντονίζουν τις δυνάμεις τους και παράλληλα με τις λαϊκές κινητοποιήσεις θα θέσουν θέμα πρόωρων εκλογών στο ψευδοκράτος, καθώς η θητεία του Ρ. Ντενκτάς λήγει το 2005.

Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι θα προσφύγουν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το αιτιολογικό ότι Ντενκτάς και Άγκυρα τους στερούν ανθρώπινα δικαιώματα επειδή δεν τους επέτρεψαν να αποφασίσουν για το μέλλον τους με δημοψήφισμα.

Την ίδια ώρα ο Ντενκτάς, σε μια προσπάθεια παραπλάνησης και υποβάθμισης των συνεπειών του ναυαγίου στη Χάγη, επιχειρεί να δώσει την εικόνα ότι… επίκεινται νέες συνομιλίες και ότι θα συναντηθεί την ερχόμενη μάλιστα εβδομάδα με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

Ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε λέγοντας πως είναι έτοιμος για συνομιλίες αλλά μόνο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Οι τρεις προτεραιότητες της κυπριακής κυβέρνησης στη νέα κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το ναυάγιο στη Χάγη, είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Χρυσοστομίδη, το θέμα της σωστής ενημέρωσης των ξένων κυβερνήσεων για όσα διαμείφθηκαν στη Χάγη, η παρακολούθηση της ενταξιακής πορείας και της συμπλήρωσης των ενταξιακών διαδικασιών που κορυφώνονται με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στις 16 Απριλίου στην Αθήνα, και η στάση έναντι των Τουρκοκυπρίων.

Ειδικά για το τελευταίο έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μελετά ανοίγματα προς τους Τουρκοκυπρίους ώστε να διατηρηθεί η ελπίδα για συνέχιση των προσπαθειών λύσης. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο.