Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( "το κυπριακό δεν είναι υπόθεση του ντενκτάς" :: 03-01-2003) 

"Το Κυπριακό δεν είναι υπόθεση του Ντενκτάς"

"Ψυχρολουσία" από Ερντογάν, που έρχεται σε ρήξη με το κατεστημένο της Άγκυρας και τον κατοχικό ηγέτη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Δεν πρέπει να αισθάνεται και πολύ καλά τελευταία ο Ραούφ Ντενκτάς.

Ανακολουθίες. "Στην κατ' ιδίαν συνάντησή μας ο κ. Ντενκτάς δήλωσε ότι το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο. Στη συνέχεια είπε ότι δεν εμπιστεύεται την άλλη πλευρά… Όταν όμως βρίσκουμε το σχέδιο διαπραγματεύσιμο πρέπει να διαπραγματευθούμε…", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν

Μετά τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του, ο άνθρωπος που πριν από έναν μόλις χρόνο εθεωρείτο στην Άγκυρα ιερόν τέρας του τουρκικού εθνικισμού αντιμετωπίζει τώρα τις ευθείες βολές του νέου ισχυρού πολιτικού ηγέτη της Τουρκίας.

Η μετωπική επίθεση του νικητή των εκλογών Ταγίπ Ερντογάν κατά του κατοχικού ηγέτη εκδηλώνεται λίγες μόνο ημέρες μετά τις διαβουλεύσεις κορυφής στην τουρκική πρωτεύουσα για την πολιτική στο Κυπριακό και παραμονές της έναρξης της νέας διαπραγματευτικής φάσης για την επίλυση του προβλήματος από τα Ηνωμένα Έθνη και τους διεθνείς μεσολαβητές, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για λύση έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Τα πυρά της επίθεσης του κ. Ερντογάν δεν περιέλαβαν μόνο τον Ρ. Ντενκτάς, αλλά και τους στρατηγούς και το γραφειοκρατικό κατεστημένο του υπουργείου Εξωτερικών, αφού ζήτησε την αλλαγή της πολιτικής της Άγκυρας που ακολουθήθηκε τα τελευταία 30-40 χρόνια στο Κυπριακό. "Δεν θέλω να ακολουθήσω την πολιτική των τελευταίων χρόνων…", είπε ο Ερντογάν, σηματοδοτώντας έτσι μια βαθιά ρήξη με εκείνα τα ερείσματα εξουσίας που υπαγόρευσαν τις τελευταίες δεκαετίες την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Καθώς οι δηλώσεις του Ντενκτάς προδιαθέτουν για ένα διπλό παιχνίδι εν όψει των διαπραγματεύσεων, ο Ερντογάν τον προειδοποίησε πως οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του και τα πολιτικά πράγματα στα κατεχόμενα θα χειροτερεύσουν εάν "δεν βρεθεί μια απόφαση -κατά την έκφρασή του - προς την κατεύθυνση λύσης έως τις 28 Φεβρουαρίου".

"Αν 30 χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν την ίδια ώρα στη Βόρεια Κύπρο τότε αυτό σημαίνει ότι κάτι τρέχει", είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως "αυτό δεν είναι φυσιολογικό ή ευκαιριακό γεγονός. Δεν μπορείς να αγνοήσεις αυτό που σκέφτεται ο κόσμος", σημείωσε ο Ερντογάν. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό δεν δίστασε να εκθέσει για ανακολουθία τον κατοχικό ηγέτη αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες της ιδιαίτερης συνάντησής τους.

Ανακολουθίες

"Στην κατ' ιδίαν συνάντησή μας ο κ. Ντενκτάς δήλωσε ότι το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο. Στη συνέχεια είπε ότι δεν εμπιστεύεται την άλλη πλευρά… Όταν όμως βρίσκουμε το σχέδιο διαπραγματεύσιμο πρέπει να διαπραγματευθούμε…", είπε ο Ερντογάν. Ο νέος πολιτικός ηγέτης της Τουρκίας ολοκλήρωσε την "ψυχρολουσία" του Ντενκτάς με κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα τον κατοχικό ηγέτη. Διέγραψε στην ουσία την ταύτιση που επί δεκαετίες συντηρεί ο Ντενκτάς με την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό. "Δεν είναι - είπε ο Ερντογάν - προσωπική υπόθεση του κ. Ντενκτάς. Δεν είναι υπόθεση του Αχμέτ, του Μεμέτ ή του Ταγίπ Ερντογάν. Είναι αγώνας επιβίωσης ενός έθνους".

Ομοβροντία Τουρκοκύπριων πολιτικών κατά του Ντενκτάς

Την παραίτηση του Ραούφ Ντενκτάς από τη θέση τού διαπραγματευτή ζήτησαν οι ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν μαζί του χθες το απόγευμα. Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεΐν Αγκολεμλί και ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και πρόεδρος της ψευδοβουλής Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσαν ότι μετέφεραν στον Τουρκοκύπριο ηγέτη την άποψή τους πως δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον ίδιο η διαδικασία διαπραγμάτευσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μάλιστα, κατηγόρησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη πως δεν επιθυμεί λύση και διορίζει στις τεχνικές επιτροπές άτομα που αντιτίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην επίλυση του Κυπριακού. Οι ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων, όπως μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα διαβιβάσουν σήμερα, στη διάρκεια της δεύτερης συνάντησής τους με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τις λεπτομερείς θέσεις τους στον Ραούφ Ντενκτάς. Από την πλευρά του ο Ντενκτάς με την απάντησή του στα όσα του καταμαρτυρεί ο Ερντογάν κάθε άλλο παρά διάθεση συνεννόησης δείχνει με τον νέο πολιτικό ηγέτη της Τουρκίας και αφήνει σαφείς αιχμές ότι δεν γνωρίζει τι θέλει ο τουρκοκυπριακός λαός. Στο μεταξύ ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο τροποποίησε το πρόγραμμά του και θα αρχίσει νέο κύκλο επαφών στις 7 Ιανουαρίου αρχίζοντας από την Αθήνα και την Άγκυρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης σημείωσε πως οι 9 θέσεις της Άγκυρας και οι εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους του Ντενκτάς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, μάλιστα, εκτίμησε ότι μετά τις δηλώσεις Ερντογάν δημιουργούνται προϋποθέσεις επίλυσης του Κυπριακού εντός του χρονοδιαγράμματος του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

"Ναι" και στην παραχώρηση της Μόρφου ψηφίζουν οι Τουρκοκύπριοι

Δημοσκόπηση που έγινε μεταξύ των Τουρκοκυπρίων που εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη Μόρφου μετά την εισβολή, δείχνει ότι το 59% είναι έτοιμο για τη λύση του Κυπριακού και την ένταξη στην Ε.Ε. Παράλληλα, εγκρίνει την "παραχώρηση" της περιοχής στους Ελληνοκυπρίους, αρκεί να υπάρξει λύση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε στην κατεχόμενη Μόρφου και στα γύρω χωριά ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης της Επαρχίας Μόρφου και που δημοσίευσε η "Κίπρις", το 91,6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος θα ψηφίσει υπέρ του σχεδίου Ανάν. Το 43,4% απάντησε ότι η μετακίνηση των διαμενόντων στην περιοχή θα πρέπει να γίνει από κοινού με την Ε.Ε., τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Την υποψηφιότητα σκέπτεται ο Κληρίδης

"Φυσικά και το σκέπτομαι, αλλά δεν αποφάσισα ακόμα…". Αυτή την απάντηση έδωσε ο πρόεδρος Κληρίδης όταν ρωτήθηκε από το Ρώυτερ αν θα επιδιώξει νέα προεδρική θητεία. Όμως καλά πληροφορημένες πηγές πιστεύουν ότι η πλάστιγγα της απόφασης του κ. Κληρίδη έγειρε ήδη προς την πλευρά της επαναδιεκδίκησης του προεδρικού αξιώματος στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 16 Φεβρουαρίου. Οι εκλογές, με βάση τις συνταγματικές προθεσμίες, προκηρύσσονται σήμερα και μέχρι τις 17 Ιανουαρίου είναι το χρονικό διάστημα υποβολής των υποψηφιοτήτων.

Στη συνέντευξη του ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως αν στις 25 ή στις 28 Φεβρουαρίου συμφωνηθεί η λύση του Κυπριακού, τότε δεν υπάρχει λόγος να ζητήσει να συνεχίσει την προεδρική του θητεία. "Αν δεν βρεθεί λύση, τότε δεν θα ήταν πολύ σοφό στο μέσο των διαπραγματεύσεων να τις εγκαταλείψω και να αφήσω το θέμα σε κάποιον άλλον", φέρεται να έχει δηλώσει ο κ. Κληρίδης.

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος Κληρίδης δέχεται διαδοχικές προτροπές από ανθρώπους του περιβάλλοντός του και κυρίως από τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Ν. Αναστασιάδη να είναι ξανά υποψήφιος για να ολοκληρώσει, όπως είναι η επιχειρηματολογία του, το ιστορικό έργο του. Να επιτύχει, δηλαδή, μετά την ένταξη και τη λύση του Κυπριακού. Σ' εκείνους που προτρέπουν τον κ. Κληρίδη να θέσει και πάλι υποψηφιότητα περιλαμβάνονται και ξένοι που πιστεύουν ότι είναι ο άνθρωπος ο οποίος υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να επιτύχει τη λύση. Πρόκειται για τους ίδιους κύκλους που θεωρούν ότι αν ο κ. Κληρίδης αποχωρήσει και κερδίσει την προεδρική εκλογή ο κ. Τ. Παπαδόπουλος, τότε τα πράγματα με τις διαπραγματεύσεις θα δυσκολέψουν, αφού ο κ. Παπαδόπουλος δεν θεωρείται τόσο θερμός υποστηρικτής μιας συνεννόησης με βάση το σχέδιο Ανάν.

Ο στενός συνεργάτης του Γλ. Κληρίδη Π. Κούρος δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα λάβει την απόφασή του μετά τις 13 Ιανουαρίου, οπότε θα έχει συναντηθεί με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα Αλβάρο ντε Σότο, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο κ. Κληρίδης θα είναι και πάλι υποψήφιος μόνο στην περίπτωση που κρίνει ότι η λύση βρίσκεται πολύ κοντά και η συνέχιση του ρόλου του ως διαπραγματευτή θα ήταν αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση της προσπάθειας για λύση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε πως όποιες αποφάσεις πάρει ο πρόεδρος Κληρίδης θα είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μ. Παπαπέτρου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Κληρίδης θα πάρει την απόφασή του μελετώντας τα δεδομένα και γι' αυτό πρέπει να του δοθεί λίγος χρόνος.