Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( 175 βουλευτές... έμειναν χωρίς δουλειά :: 03-01-2003) 

175 βουλευτές… έμειναν χωρίς δουλειά

Μόνο Ασκητής και Λυκουρέζος δεν υπέγραψαν ακόμα τη δήλωση για το ασυμβίβαστο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Μοναδικοί "αντιρρησίες" βουλευτές που αρνήθηκαν να παραδώσουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου επιστολή παραίτησης από την άσκηση του επαγγέλματός τους στον πρόεδρο της Βουλής είναι ο κ. Θάνος Ασκητής από το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος από τη Ν.Δ.

Ως γνωστόν, με βάση το αναθεωρημένο Σύνταγμα, από την 1η Ιανουαρίου 2003 τέθηκε σε ισχύ το ασυμβίβαστο για τους βουλευτές με το οποίο απαγορεύεται να ασκούν κάθε επαγγελματική δραστηριότητα εφόσον διατηρούν τη βουλευτική τους ιδιότητα. Επίσης νόμος ορίζει τις δραστηριότητες που είναι συμβατές με το βουλευτικό αξίωμα και καθορίζει ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα.

Από τους υπόλοιπους βουλευτές, ωστόσο, που είχαν κατά καιρούς διαφωνήσει με το ασυμβίβαστο και σε διάφορους τόνους είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα, σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων του προεδρείου της Βουλής όλοι τελικώς κατέθεσαν στον κ. Απόστολο Κακλαμάνη δηλώσεις παραίτησης από κάθε επαγγελματική δραστηριότητα. Ανάμεσα σ' αυτούς - πάντα κατά τους ίδιους κύκλους - είναι και οι διαφωνούντες με το νομοσχέδιο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Δ. Κρεμαστινός (καρδιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Δ. Λιντζέρης (γυναικολόγος) και Γ. Παπαγεωργίου (δικηγόρος).

Πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε 175 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των βουλευτών που αποδέχθηκαν την άτυπη προτροπή του κ. Απ. Κακλαμάνη να φροντίσουν τις επαγγελματικές τους εκκρεμότητες και να συμμορφωθούν με το Σύνταγμα, ώστε να μην έχουν προβλήματα με το Εκλογοδικείο στην περίπτωση που κάποιος προσφύγει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Στην επιστολή τους οι βουλευτές δηλώνουν πως έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέχρι τις 31/12/2002 για την αναστολή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Οι δύο "αντιρρησίες"

Αντίθετα, μόνον δύο βουλευτές, οι κ.κ. Θ. Ασκητής και Αλ. Λυκουρέζος μέχρι χθες τουλάχιστον, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν είχαν υποβάλει στον κ. Απ. Κακλαμάνη τη συγκεκριμένη επιστολή. Για τον ψυχίατρο και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στενοί του συνεργάτες έλεγαν ότι απουσιάζει αυτές τις μέρες στην Αμερική και θα επιστρέψει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να περιμένει την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή για να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.

Σύμφωνα πάντως με το νομοσχέδιο, οι βουλευτές οφείλουν με την πρώτη εφαρμογή του νόμου για το ασυμβίβαστο (δηλαδή την ψήφισή του από τη Βουλή και τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ) να υποβάλουν στον πρόεδρο της Βουλής τις δηλώσεις παραίτησης από κάθε επαγγελματική δραστηριότητα και να τον ενημερώσουν ότι έχουν προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες.

Αυτοί οι 175 βουλευτές (αλλά και οι δύο "αντιρρησίες") ήταν και οι μόνοι που θα αντιμετώπιζαν προβλήματα με την καθιέρωση του ασυμβίβαστου, καθώς ασκούσαν μέχρι τώρα διάφορα επαγγέλματα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, επιχειρηματίες, ξενοδόχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.). Από τους άλλους 123 βουλευτές, οι περίπου 50 είναι μέλη της κυβέρνησης ή ανήκουν στο προεδρείο της Βουλής και εκ του νόμου δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους, για ορισμένους από τους υπόλοιπους (δημόσιοι υπάλληλοι, πρώην νομάρχες ή δήμαρχοι) ισχύει με βάση προηγούμενους νόμους ούτως ή άλλως το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, ενώ κάποιοι είχαν αποφασίσει με την εκλογή τους να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή είναι συνταξιούχοι.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο απαγορεύεται η άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος από τους βουλευτές. Από την απαγόρευση εξαιρούνται ερευνητικές, επιστημονικές, φιλανθρωπικές ή άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες, καθώς και όσες σχετίζονται με πνευματική ή καλλιτεχνική δημιουργία με την προϋπόθεση ότι ο βουλευτής δεν θα λάβει κάποια αμοιβή. Εξαίρεση αποτελεί η αμοιβή για πνευματικά δικαιώματα από συγγραφικό έργο. Ιδιαίτερα για τους επιχειρηματίες ορίζεται πως η λειτουργία της ατομικής επιχείρησης του βουλευτή ή εταιρείας που λειτουργεί υπό τη μορφή προσωπικής επιχείρησης στην οποία συμμετέχει ο ίδιος αναστέλλεται μέχρι τη μεταβίβασή της ή την τροποποίηση της σύνθεσης της εταιρείας.

Η παραβίαση των διατάξεων του νομοσχεδίου επιφέρει την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα και απαιτείται απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου έπειτα από προσφυγή. Δικαίωμα προσφυγής, εντός 30 ημερών, έχει κάποιος τρίτος βουλευτής ή ένας αναπληρωματικός που θα καταλάβει την έδρα ή και ο οποιοσδήποτε πολίτης που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους της περιφέρειας του παρανομούντος βουλευτή.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ

Ακόμη δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή καθώς, όπως ανέφεραν πηγές του προεδρείου της, το νομοσχέδιο μέχρι χθες δεν είχε κατατεθεί. Αν όμως κατατεθεί σήμερα ή τη Δευτέρα και ανακοινωθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 7 Ιανουαρίου (με την έναρξη των εργασιών της Βουλής), τότε αναμένεται να ενταχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στη συνέχεια, το πιθανότερον τη μεθεπόμενη εβδομάδα, προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, το επίμαχο νομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί με την παλιά διαδικασία και η ψήφισή του να γίνει από την Ολομέλεια και όχι, όπως ορίζει ο νέος Κανονισμός της Βουλής, από τη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Στο θέμα αυτό, μάλιστα, έλεγαν ότι θα επιμείνουν καθώς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος.

Κατά τη συζήτηση πάντως στη Βουλή δεν αποκλείεται να κατατεθούν αρκετές τροπολογίες βουλευτών ώστε να ρυθμιστούν συνταξιοδοτικά τους θέματα ή ακόμη να επεκταθούν οι εξαιρέσεις για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.