Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( με κλειστά χαρτιά στη χάγη :: 07-03-2003) 

Με κλειστά χαρτιά στη Χάγη

Η Άγκυρα στηρίζει τώρα τον Ντενκτάς και τον… αφήνει να διαχειριστεί την όλη υπόθεση

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Συρρικνώνονται ώρα με την ώρα οι ελπίδες για αίσια έκβαση της συνάντησης της Χάγης, όπου ο γενικός γραμματέας έχει προσκαλέσει τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό να υπογράψουν την παραπομπή τού σχεδίου Ανάν σε δημοψήφισμα, στις 30 Μαρτίου.

Μετά τη συνάντηση του Ραούφ Ντενκτάς με την κυβέρνηση και τους στρατηγούς της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι "το σχέδιο Ανάν όπως είναι απέχει πολύ από το να ικανοποιεί τις τουρκικές προσδοκίες"

Χθες, πραγματοποιήθηκαν ταυτοχρόνως σε Αθήνα και Άγκυρα συσκέψεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τις ηγεσίες των "μητέρων πατρίδων", από τις οποίες, ωστόσο, δεν προέκυψε κάποιο νέο, ενθαρρυντικό στοιχείο. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου κ. Σεζέρ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Ραούφ Ντενκτάς με την κυβέρνηση και τους στρατηγούς της Τουρκίας, "το σχέδιο Ανάν όπως είναι απέχει πολύ από το να ικανοποιεί τις τουρκικές προσδοκίες". Αναφερόμενος στη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, παρέπεμψε το θέμα στις δύο κοινότητες της νήσου και τις διαδικασίες τους. Και δεν παρέλειψε να επαναλάβει την αμέριστη υποστήριξη της Άγκυρας προς τον κ. Ντενκτάς.

Γίνεται έτσι φανερό ότι η τουρκική κυβέρνηση απεκδύεται των ευθυνών της και κάνει "μπαλάκι" στους Τουρκοκύπριους τη διαχείριση της όλης υπόθεσης και αυτό παρότι έχει προειδοποιηθεί πως η άρνησή της να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού θα της στοιχίσει τη δική της ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, μοναδική ελπίδα να υπάρξει θετική ανταπόκριση εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων στη Χάγη είναι να βρεθεί εκ των έσω τρόπος "αντικατάστασης" του κ. Ντενκτάς από τους συμπολίτες του.

Η σύσκεψη στην Αθήνα

Στην Αθήνα, η σύσκεψη Σημίτη και Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή και των συνεργατών τους και των ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών, χαρακτηρίσθηκε κατ' αρχήν από τη μεγάλη της διάρκεια - αντί για δύο ώρες που είχε προγραμματισθεί, διήρκεσε τρεις και πλέον. Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος απέφυγε επιμελώς να κάνει οποιαδήποτε δήλωση - πέραν των συμβατικών αβροτήτων - αφήνοντας στον Πρωθυπουργό το βάρος των πολιτικών δηλώσεων.

Ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε πως έλαβε επιστολή από τον κ. Ανάν για τη διαδικασία της Χάγης, ενώ μίλησε και τηλεφωνικώς με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. "Πιστεύω - είπε ο Πρωθυπουργός - ότι στη Χάγη, επειδή δεν καλούμαστε και δεν καλείται κανένας να εκφραστεί μονολεκτικά, είναι σωστό να γίνει μια συζήτηση". Και πρόσθεσε πως "χρειάζεται μια ανταλλαγή απόψεων και ρυθμίσεις τέτοιες που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της όποιας συμφωνίας", αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως ούτε και για την Αθήνα και τη Λευκωσία το τελευταίο σχέδιο Ανάν κρίνεται αποτελεσματικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο προσανατολισμός ήταν πως, στη Χάγη, ο Τ. Παπαδόπουλος θα απαντήσει στον Κ. Ανάν πως δέχεται να υπογράψει την παραπομπή του σχεδίου σε δημοψήφισμα, εφ' όσον όμως στο δεκαπενθήμερο διαπραγματεύσεων που ακολουθεί υλοποιηθούν συγκεκριμένες βελτιώσεις που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάσθηκαν ακόμη όλα τα σενάρια - τι θα γίνει εάν η απάντηση είναι "ναι", τι εάν η απάντηση είναι "όχι". Και διαπιστώθηκε πως "κίνδυνοι υπάρχουν τόσο στην περίπτωση της άρνησης όσο και στην περίπτωση της αποδοχής".

Πάντως, ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως "εναπόκειται στην ηγεσία της Κύπρου, στον κυπριακό λαό, να πάρει τις αποφάσεις για το μέλλον του, τις αποφάσεις που τον αφορούν". Και σε μια αποστροφή, που επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες, είπε ότι "το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο συνοδεύει την Κυπριακή Δημοκρατία από την ένταξή της στην Ε. Ε. και πέρα, θέλω να σημειώσω ότι αποτελεί εχέγγυο για την υπέρβαση των όποιων δυσκολιών θα υπάρξουν σε μία νέα περίοδο της ιστορίας της Κύπρου".

Αύριο θα συνεδριάσει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, ενώ μεθαύριο το πρωί θα αναχωρήσουν για τη Χάγη η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου και η κυπριακή με επικεφαλής τον Τάσσο Παπαδόπουλο.