Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( περιμένοντας τον μπλιξ... :: 07-03-2003) 

Περιμένοντας τον Μπλιξ…

Οι επικεφαλής των επιθεωρητών θα παρουσιάσουν σήμερα τη νέα τους έκθεση

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Μια κρίσιμη ημέρα για το Ιράκ ξημέρωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μπορεί ο Χανς Μπλιξ να υποστηρίζει πως δεν είναι δουλειά του να δώσει "το πράσινο ή το κόκκινο φως" για τον πόλεμο, να αποφασίσει αν μια επίθεση "είναι ή όχι δικαιολογημένη", η νέα του έκθεση, ωστόσο, θα επηρεάσει τις εξελίξεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν να φθάνουν από χθες στη Νέα Υόρκη, όπου και εδρεύει ο ΟΗΕ. Πρώτος έφθασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο. Ίσως για να έχει περισσότερο χρόνο να "προωθήσει" τη συμβιβαστική τροποποίηση που φέρεται να εισηγείται η Βρετανία στο αμερικανοβρετανικό σχέδιο απόφασης - μία απόδειξη, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι το φιλοπόλεμο αυτό σχέδιο δεν έχει τις εννέα ψήφους που χρειάζεται για να υιοθετηθεί.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Βρετανοί θα προτείνουν ουσιαστικά να δοθεί, ταυτόχρονα με την υιοθέτηση του σχεδίου, μια διορία μερικών ημερών, ενδεχομένως μίας εβδομάδας στον Σαντάμ Χουσεΐν να αφοπλιστεί, υλοποιώντας κάποιες συγκεκριμένες "υποχρεώσεις-κλειδιά" και με την προϋπόθεση ότι θα αναγνωρίσει πως διαθέτει ακόμη όπλα μαζικής καταστροφής. Επισήμως, η πρόταση αυτή δεν υφίσταται. Ο Στρο, όμως, δήλωσε χθες έτοιμος να επαναδιαπραγματευτεί τη φρασεολογία τού ήδη κατατεθέντος σχεδίου και εξέφρασε την άποψη ότι ο Σαντάμ θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία αν αφοπλιστεί πλήρως. Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, η προτεινόμενη τροποποίηση θα συζητηθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας (κεκλεισμένων των θυρών) μετά την παρουσίαση του Μπλιξ και του Ελ Μπαραντέι. Απευθύνεται βέβαια κατά κύριο λόγο στις "αναποφάσιστες" χώρες, μιας και η Γαλλία, η Ρωσία, η Γερμανία και (επισήμως από χθες) η Κίνα έχουν δεσμευτεί να εμποδίσουν την υιοθέτηση τής οποιασδήποτε απόφασης μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τον πόλεμο. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, επισήμανε χθες για ακόμη μία φορά την "τεράστια σημασία" της συνέχισης των επιθεωρήσεων στο Ιράκ. Το Ιράκ κατέστρεψε ακόμη έξι πυραύλους Αλ-Σαμούντ και ο Μπλιξ, δίνοντας τον τόνο της σημερινής του παρουσίασης, δήλωσε πως βλέπει "την αρχή ενός αληθινού αφοπλισμού"· πως, παρόλο που παραμένουν ανοιχτά "πολλά ερωτήματα" όσον αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής που μπορεί να διαθέτει ακόμη η Βαγδάτη, "είναι πολύ νωρίς για να κλείσουμε την πόρτα των επιθεωρήσεων". "Η ειρήνη αξίζει κάθε θυσία", δήλωσε ο Φίσερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Stern" προειδοποιώντας παράλληλα ότι "εάν φθάσουμε τελικά στο σημείο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, θα πρόκειται για μία απόφαση με μακροχρόνιες επιπτώσεις και κινδύνους".

Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί, επανέλαβε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε μία επιχείρηση εναντίον του Ιράκ χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. Ερωτηθείσα αν η χώρα της θα ασκήσει βέτο στο αμερικανοβρετανικό σχέδιο απόφασης, η Αλιό-Μαρί απάντησε πως "δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα" μιας και το σχέδιο δεν συγκεντρώνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας εννέα ψήφους. "Περιμένετε και θα δείτε", απαντούν οι ΗΠΑ.

Κρίσιμες και συναισθηματικά φορτισμένες συνομιλίες και διαβουλεύσεις θα ακολουθήσουν τη σημερινή παρουσίαση των επικεφαλής επιθεωρητών στον ΟΗΕ, που θα αρχίσει στις 17.00 ώρα Ελλάδος. Οι αναλυτές εκτιμούν πως το σχέδιο θα τεθεί πιθανώς σε ψηφοφορία (αν τελικά τεθεί σε ψηφοφορία θα κριθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας) την ερχόμενη Παρασκευή.

Ταξιδιωτική οδηγία

Με χθεσινή του ταξιδιωτική οδηγία, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά "στους Έλληνες πολίτες να αναβάλουν τυχόν επίσκεψή τους στο Ιράκ κατά την παρούσα συγκυρία". Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Πάνος Μπεγλίτης, πρόσθεσε πως οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη στη Βαγδάτη - μεταξύ των οποίων ακτιβιστές και δημοσιογράφοι - βρίσκονται εκεί με δική τους ευθύνη.

ΤΖΑΚ ΣΤΡΟ

Ήταν… φακελωμένος ως ανατρεπτικό μαρξιστικό στοιχείο!

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών

Σήμερα, είναι ένας αξιοσέβαστος υπουργός Εξωτερικών. Τη δεκαετία του 1970, ωστόσο, είχε φάκελο στην αντικατασκοπία της χώρας του ως ανατρεπτικό μαρξιστικό στοιχείο! Το κρυφό παρελθόν του Βρετανού Τζακ Στρο αποκαλύφθηκε (προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση) χθες, όταν αποχαρακτηρίστηκε φάκελος του Φόρεϊν Όφις που αναφέρεται σε ένα ταξίδι που πραγματοποίησαν Βρετανοί σπουδαστές στη Χιλή τον Αύγουστο του 1966, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα διεθνές σπουδαστικό συνέδριο.

Πρόεδρος της Χιλής ήταν τότε ο Εντουάρντο Φρέι. Ο Αλιέντε ήταν απλώς μέλος της Γερουσίας. Και ο Στρο μέλος της Φοιτητικής Ένωσης Βρετανίας. Ένας συνδικαλιστής αριστερός σπουδαστής που, αντιμαχόμενος την μη αριστερή σπουδαστική οργάνωση η οποία ήταν τότε στα πράγματα, δημιουργούσε συνεχώς επεισόδια και έκανε ό,τι μπορούσε για να προκαλέσει προβλήματα στη βρετανική αντιπροσωπεία. Εκμεταλλεύτηκε μάλιστα την ανοργανωσιά της επίσκεψης για να πεταχτεί από το Σαντιάγκο στο Βαλπαραΐσο για ένα "τσάι με τον Αλιέντε".