Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( ξαφνικά... μίλησε! :: 05-03-2003) 

Ξαφνικά… μίλησε!

Εντυπωσιακά… δραστήριος τη δεύτερη ημέρα της διαδικασίας ο Γιωτόπουλος

Εντυπωσιακά δραστήριος εμφανίστηκε χθες, δεύτερη ημέρα της διαδικασίας, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, αποποιούμενος όμως και πάλι τον τίτλο του αρχηγού της 17Ν. Τον ρόλο διεκδικεί σοβαρά ο Δημήτρης Κουφοντίνας, συνεπής στην αρχική του επιλογή. Εντελώς ασυνεπής, ωστόσο, εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ο Παύλος Σερίφης, παίρνοντας πίσω ό,τι είχε ομολογήσει στην ανάκριση. Σταθερή παρουσία στη δίκη η χήρα του Στίβεν Σόντερς, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης του Τσελέντη, Αριστείδης Οικονομίδης, "άνοιξε" τη συζήτηση για το φλέγον ζήτημα της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μανιφέστο, σε επιθετικό ύφος

Όταν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος πλησίασε την έδρα του δικαστηρίου για να απαντήσει κατά πόσο αποδέχεται τις σχεδόν χίλιες κατηγορίες που του αποδίδονται, το πρόσωπό του ήταν παγωμένο. Προτού απαντήσει τελικά, κοίταξε τον πρόεδρο για μερικά δευτερόλεπτα με ένα έντονο βλέμμα, λες και αν τον κοίταζε έντονα και για αρκετή ώρα, κάτι απρόβλεπτα δραματικό θα άλλαζε στην όλη διαδικασία.

Αυτό που όντως άλλαξε δεν ήταν, βέβαια, η διαδικασία, αλλά η όλη προσέγγιση και στάση του Γιωτόπουλου. Ο "μουγκός και αδιάφορος" Αλέξανδρος Γιωτόπουλος των προηγούμενων μηνών έδωσε χθες τη θέση του σ' έναν λαλίστατο Γιωτόπουλο, που δείχνει αποφασισμένος να ενεργοποιήσει μια δυναμική διαδικασία "πολιτικού διαλόγου" με το δικαστήριο που τον δικάζει.

Ο Γιωτόπουλος αρνείται… "βέβαια" (όπως δήλωσε) τις κατηγορίες. Και τις αρνείται με έναν έντονα ιδεολογικό τρόπο. Ο Γιωτόπουλος όσο μίλησε χθες, προσπάθησε να αναπτύξει μια επιχειρηματολογία-μίνι πολιτικό μανιφέστο. Θεωρεί ότι βρίσκεται εδώ και μήνες πίσω από τα κάγκελα επειδή αυτό θέλησαν "οι Αμερικανοί και οι συνεργάτες τους στην (ελληνική) κυβέρνηση".

Αλλά ήταν κι ένα ένα μίνι πολιτικό μανιφέστο που προσπάθησε την ίδια στιγμή να αμφισβητήσει τη βασιμότητα του κατηγορητηρίου και τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας. Και προτού επιστρέψει στη θέση του, έριξε τον τελευταίο πυροβολισμό της καινούργιας υπερασπιστικής στρατηγικής δηλώνοντας σχεδόν φωναχτά στον πρόεδρο: "Ή θα δικάσετε για την τιμή σας και τον λαό ή θα γίνετε ο τελευταίος τροχός της άμαξας του ραγιαδισμού".

ΧΕΔΕΡ ΣΟΝΤΕΡΣ

"Είμαι μουδιασμένη"

"Μου είναι δύσκολο να τους δω στα μάτια". Χθες, η χήρα του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς, Χέδερ, δεν απέφυγε τους δημοσιογράφους. Βγήκε, μάλιστα, για λίγο από την αίθουσα στην οποία διεξάγεται η δίκη και κατευθύνθηκε προς το μέρος τους για να μιλήσει.

Ευγενική και ήρεμη η Χέδερ Σόντερς, αναφερόμενη στους κατηγορουμένους, είπε ότι "δεν είναι προσωπικότητες, ούτε αστέρια". Όταν ερωτήθηκε πώς ένιωσε αντικρύζοντας αυτούς που κατηγορούνται για τη δολοφονία του συζύγου της, περιορίστηκε να πει πως "ένιωσε μουδιασμένη μόλις τους είδε", ενώ συμπλήρωσε πως "δεν τους μισεί και περιμένει να δει αν είναι ένοχοι, όπως και οι υπόλοιποι συγγενείς των θυμάτων".

Όπως είπε, "το έγκλημα δεν είναι πολιτικό, αφού ο άντρας της δεν ήταν πολιτικός και έκανε απλώς τη δουλειά του", συμπληρώνοντας πως "ούτε ο Κωστής Περατικός ήταν πολιτικός".

Και χθες, η Χέδερ Σόντερς έφτασε μέσα σε ένα μαύρο αυτοκίνητο, το οποίο τη μετέφερε στο προαύλιο των φυλακών, και στη συνέχεια, συνοδευόμενη από αστυνομικό της φρουράς, μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου.

ΠΑΥΛΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

Τα πήρε πίσω όλα!

"Αρνούμαι την κατηγορία. Δεν υπήρξα ποτέ μέλος της 17 Νοέμβρη. Όταν δημιουργήθηκε, ήμουν 17 ετών. Και είμαι 25 χρόνια ανάπηρος. Τα υπόλοιπα επιφυλάσσομαι να τα πω στην απολογία μου", είπε χθες ο Παύλος Σερίφης κάνοντας στροφή 180 μοιρών από την ανακριτική ομολογία του και ουσιαστικά "αθωώνει" τον εξάδελφό του Γιάννη Σερίφη. Αρχικά ο κατηγορούμενος ενώπιον της ανακρίτριας και δύο εισαγγελέων είχε ομολογήσει όχι μόνο τη δική του συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση, αλλά είχε κατονομάσει ως ένα από τα ιδρυτικά της μέλη τον Γιάννη Σερίφη, με τον οποίο εδώ και δύο ημέρες μοιράζονται το ίδιο εδώλιο. Στη δική του ομολογία εξάλλου, είχε στηριχθεί η απαγγελία της κατηγορίας εις βάρος του Γιάννη Σερίφη για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη, με βάση τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου. Οκτώ μήνες ύστερα από εκείνη τη νύχτα που ο Παύλος Σερίφης μόνος του είχε ζητήσει να οδηγηθεί νωρίτερα από το προκαθορισμένο ραντεβού στο ανακριτικό γραφείο, χθες αναίρεσε την ομολογία του, όπως είχε προαναγγείλει μέσω συνεντεύξεών του τις παραμονές της δίκης. Ο συνήγορος υπεράσπισής του κ. Γιάννης Σταμούλης και ο ίδιος ο κατηγορούμενος ουδέποτε βέβαια αμφισβήτησαν την υπογραφή του στο κείμενο της απολογίας του. Είχε δηλώσει όμως, ότι "η ομολογία του Παύλου Σερίφη έγινε με ιδιαίτερη ευκολία, λόγω των ευεργετημάτων του νόμου και των συνθηκών που έγινε η προανάκριση, αν και την περίοδο εκείνη δεν βρισκόταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση".

Η στάση που τήρησε στο στάδιο της ανάκρισης ο Π. Σερίφης συνδέεται άμεσα με την κατηγορία του εξαδέλφου του, αν και από την πρώτη στιγμή - από την πλευρά της υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη - είχε επισημανθεί η βασική αρχή του δικαίου ότι "ένοχος ένοχον ου ποιεί…". Όταν μάλιστα φθάσει η ώρα της απολογίας για τον Παύλο Σερίφη, τότε θα πρέπει να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του προέδρου και του εισαγγελέα δίνοντας εξηγήσεις πειστικές για την ομολογία και την ανάκλησή της.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ

Ανέλαβε και πάλι την ευθύνη

Έχει αποκτήσει τόση οικειότητα με το δικαστήριο και ιδιαιτέρως με τον πρόεδρο, ώστε κάθε φορά που θέλει να διατυπώσει οποιοδήποτε αίτημα, δεν διστάζει να ζητήσει τον λόγο. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο φερόμενος ως υπαρχηγός της 17Ν, διεκδικεί πλέον, με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, τον τίτλο του ηγέτη της οργάνωσης.

Από την έναρξη της δίκης, με τις συχνές παρεμβάσεις του, τις οποίες δεν παρέλειψε να κάνει και χθες, άφησε να διαφανεί η πρόθεσή του. Η ασυνέπεια προφανώς είναι έννοια άγνωστη σ' αυτόν και το απέδειξε. Η παράδοσή του στις αρχές, τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνοδεύτηκε από μια μάλλον μη αναμενόμενη δήλωση.

Με δεδομένη την… απογοητευτικά δειλή στάση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, κανείς δεν περίμενε ότι ο… δεύτερος τη τάξει θα αναλάμβανε την ευθύνη της δράσης της οργάνωσης, έστω την πολιτική, όπως επιμένει να τη χαρακτηρίζει. Η κίνηση εκείνη αμέσως του έδωσε… πόντους, τους οποίους τώρα αγωνίζεται να αυξήσει για να κερδίσει την προαγωγή! Σταθερός λοιπόν στις θέσεις του (γνωρίζει καλά πως οι παλινδρομήσεις δεν ταιριάζουν στους αρχηγούς), δήλωσε ξανά… "Mea culpa". Και προχώρησε λίγο πάρα πέρα. Συνηθισμένος προφανώς σε συνωμοτικές συνεννοήσεις, έχει προσαρμόσει αναλόγως τον τόνο, αλλά και τη χροιά της φωνής του.

Η προκλητικά ειρωνική στάση του προς τους δικαστές και γενικότερα το περιεχόμενο της… πολιτικής του δήλωσης, θα προσλάμβαναν ενδεχομένως άλλη διάσταση αν διατυπώνονταν με ύφος και φωνή διαγγέλματος… Έτσι όπως ακούστηκε, αποτέλεσε ένα ακόμη απόσπασμα των πρακτικών της συνεδρίασης. "Ευχαριστώ πολύ" τού είπε ο κ. Μιχ. Μαργαρίτης. Και κάλεσε τον επόμενο.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

"Υπερασπίστηκε" τις κάμερες

Το ζήτημα της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης με "ζωντανή" εικόνα θα κλείσει σήμερα, αλλά εάν οι κάμερες εισέλθουν τελικά στη δικαστική αίθουσα, τότε τα περισσότερα "εύσημα" θα τα δικαιούται ο ποινικολόγος κ. Αριστ. Οικονομίδης. Όχι μόνον γιατί πρώτος άνοιξε τον "χορό" των ενστάσεων υπέρ της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης, αλλά και γιατί φαίνεται ότι μετέπεισε τον πελάτη του Πάτροκλο Τσελέντη ο οποίος εμφανιζόταν έως την τελευταία στιγμή να λέει "όχι" στα κανάλια…

Έτσι χθες ο Τσελέντης - διά του συνηγόρου του - προσκάλεσε τις κάμερες στο όνομα "της ευρύτερης δημοσιότητας της ιστορικής δίκης", ενώ έθεσε και ζήτημα αντισυνταγματικότητας του επίμαχου νόμου. Για τον δικηγόρο του μάλιστα, που με παρρησία επιχειρηματολόγησε στο δικαστήριο, αυτή η δημοσιότητα "αποτελεί και το μέγιστο αντίδοτο κατά της ενδεχόμενης δικαστικής αυθαιρεσίας…".

Ο Αρ. Οικονομίδης είναι από τους λίγους συνηγόρους στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού που μπορεί να θεωρεί ότι η δίκη της 17Ν δεν είναι η κορυφαία δίκη της καριέρας του. Δώδεκα χρόνια πριν ήταν ένας από τους λίγους υπερασπιστές στο Ειδικό Δικαστήριο, έχοντας αναλάβει την υπεράσπιση του Αγ. Κουτσόγιωργα στην αρχή και του Γ. Πέτσου στη συνέχεια. Εγνωσμένου κύρους ποινικολόγος, τα τελευταία χρόνια έκανε στροφή και στον συνδικαλισμό, γιατί "δεν έχει επιδερμική σχέση με τα προβλήματα του κλάδου". Έδωσε "ευγενή" αγώνα, όπως παραδέχονται και οι αντίπαλοί του, αλλά απέτυχε δύο φορές να κερδίσει την προεδρία του ΔΣΑ (υποστηριζόμενος από τους δικηγόρους που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ).

Στη δικηγορία πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα του, που ήταν δικηγόρος Σερρών, και έδωσε το "παρών" σε αρκετές από τις μεγαλύτερες ποινικές δίκες που απασχόλησαν τα τελευταία 30 χρόνια τα ελληνικά δικαστήρια. Και στη δίκη της 17Ν οι αγορεύσεις του δεν θα είναι από εκείνες που θα περάσουν απαρατήρητες…