Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( οι βαρόνοι, το ταμπού της ν.δ. :: 01-03-2003) 

Η παλιά φρουρά δεν είναι πρόθυμη να δώσει… χώρο στην ανανέωση του κόμματος

Οι βαρόνοι, το ταμπού της Ν.Δ.

«Αδειάστε τις καρέκλες» ζητούν οι νέοι - «Κερδίστε τες…» απαντούν οι «παλιοί»

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Στoν μύθο της μάχης του Βατερλώ ανήκει και η αποστροφή του Καμπρόν: «Η φρουρά πεθαίνει, αλλά δεν παραδίδεται». Ως σύνθημα θα ταίριαζε γάντι στην παλιά φρουρά της Ν.Δ., η οποία δεν δείχνει καμιά προθυμία να παραδώσει «χώρο για την ανανέωση του κόμματος». Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν πολλοί νεώτεροι βουλευτές του κόμματος, και το τελευταίο διάστημα δεν κάνουν καμιά προσπάθεια να κρύψουν τη δυσφορία τους.

Γ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης, Αχ. Καραμανλής. Οι «ιστορικοί βαρόνοι» της Ν.Δ.

Παλιά φρουρά και βαρόνοι είναι πλέον έννοιες ταυτόσημες στη Ν.Δ. και στελέχη της Ρηγίλλης λένε πως το «θέμα της αποστρατείας των βαρόνων» που προέκυψε «σαν κεραυνός εν αιθρία» τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο κόμμα αφορά την παλιά φρουρά στο σύνολό της. Λένε επίσης, ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια απλή εσωκομματική ζύμωση, αφού το ζήτημα άνοιξε και συντηρείται από κορυφαία στελέχη του κόμματος - Μιλτιάδης Έβερτ, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Βουλγαράκης. Στη συζήτηση παρενέβη όμως και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος είπε για την πρόταση του κ. Έβερτ (να εκτεθούν όλοι όσοι είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με σταυρό σε εκλογικές περιφέρειες), ότι «καλώς τίθεται και θα συζητηθεί στα όργανα».

Διαβεβαιώσεις. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν, πως οι βαρόνοι θορυβήθηκαν. Από τότε που ξέσπασε η αναταραχή οι κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης και Α. Καραμανλής ζήτησαν - και όπως λέγεται έλαβαν - διαβεβαιώσεις ότι θέμα αποστρατείας τους δεν τίθεται. Για να χαμηλώσουν οι τόνοι, ο αρχηγός της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλής όχι μόνον άφησε τη Ρηγίλλης να διαρρεύσει ότι έχει ενοχληθεί από το θέμα, αλλά συναντήθηκε την προηγουμένη της χθεσινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής με τον κ. Κώστα Μητσοτάκη, στέλνοντας εσωκομματικά ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ν.Δ. τούς χρειάζεται όλους.

Στην φρουρά των «παλιών» και ο Μ. Έβερτ

Τα αξιώματα. Όπως επισημαίνει πάντως βουλευτής της Ν.Δ., «το θέμα της αποστρατείας της παλιάς φρουράς επανέρχεται όποτε… γνέφουν αξιώματα στον ορίζοντα». Και υπενθυμίζει, ότι οι βαρόνοι ποτέ δεν έκρυψαν την επιθυμία τους να στελεχώσουν την κυβέρνηση, αν κερδίσει τις εκλογές ο κ. Κ. Καραμανλής: «Ο κ. Βαρβιτσιώτης επιθυμεί διακαώς να γίνει πρόεδρος της Βουλής, και οι κ.κ. Έβερτ, Α. Καραμανλής και Κεφαλογιάννης να αναλάβουν υπουργεία. Με δεδομένο ότι ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης προδιαγράφεται από τον πρόεδρο για το Εξωτερικών και ο κ. Γιώργος Σουφλιάς για καίριας σημασίας υπουργείο, η ανησυχία της επόμενης γενιάς είναι εύλογη, ότι θα πρέπει να μοιραστεί τα… ψίχουλα».

Νευραλγικές θέσεις. Πέρα από τη διανομή της εξουσίας - σε περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές - όμως, οι βαρόνοι κατέχουν «εξ οφίτσιο» νευραλγικές θέσεις αυξάνοντας τη δυσφορία των νεώτερων στελεχών του κόμματος. Στο ανώτατο όργανο μάλιστα, το Πολιτικό Συμβούλιο, συμμετέχει η παλιά φρουρά στο σύνολό της, δηλαδή μεταξύ άλλων οι κ.κ. Κ. Μητσοτάκης, Τ. Τζαννετάκης, Μ. Έβερτ, Γ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης, Α. Καραμανλής, κ.ά. Πολλά στελέχη διαμαρτύρονται, πως έτσι δεν είναι δυνατή η παραγωγή πολιτικής και λένε πως γι' αυτό δεν υπήρξε ενδιαφέρον από προβεβλημένα νεώτερα στελέχη (Γ. Βουλγαράκης, Α. Σπηλιωτόπουλος, Μ. Γιαννάκου, Μ. Λιάπης, Σ. Δήμας, Ν. Κακλαμάνης, κ.ά) να θέσουν υποψηφιότητα ή να επανεκλεγούν. Στελέχη που πρόσκεινται στους βαρόνους όμως αντιτάσσουν, ότι απλώς δεν «τους έφταναν τα κουκιά». Και επισημαίνουν, ότι το το μήνυμα που εισπράττουν οι βαρόνοι από την εσωκομματική ζύμωση είναι «αδειάστε τις καρέκλες σας». «Ε, ας τις κερδίσουν πρώτα», λένε αυτά τα στελέχη…

Βγαίνουν πάντα κερδισμένοι στη μάχη του σταυρού

Ιστορικά ο χαρακτηρισμός του βαρόνου αφορά στη Ν.Δ. μόνο τρία πρόσωπα: τους Γιάννη Βαρβιτσιώτη, Γιάννη Κεφαλογιάννη και Αχιλλέα Καραμανλή, που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεθόδευση της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή για την προεδρία του κόμματος, την άνοιξη του 1997. Οι τρεις λειτούργησαν για ένα διάστημα ως «αυτόκλητοι σωματοφύλακες» του νέου προέδρου και είχαν σημαντικό ρόλο στη διαγραφή της κεντρώας πτέρυγας (Σουφλιάς, Μάνος, Κοντογιαννόπουλος) την άνοιξη του 1998.

Η ανανέωση πάντως είναι, σύμφωνα με στελέχη της Ρηγίλλης, «το μεγαλύτερο ταμπού του κόμματος». Επιχειρήθηκε μόνο μία φορά, από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος το 1989 έθεσε όριο ηλικίας για τις λίστες «κόβοντας» έτσι από τα ψηφοδέλτια πρώην πρωθυπουργούς (Π. Κανελλόπουλο) και πρώην προέδρους της βουλής (Κ. Παπακωνσταντίνου). Στελέχη της Ρηγίλλης λένε ότι είναι αδύνατον για κάποιον νέο υποψήφιο να εκτοπίσει με σταυρό π.χ. τον κ. Α. Καραμανλή στις Σέρρες, τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη στο Ρέθυμνο, τον κ. Μ. Έβερτ στην Αθήνα ή τον κ. Κ. Μητσοτάκη, όπου και αν αποφασίσει να πολιτευτεί - αν το αποφασίσει. Ο μόνος που ενδεχομένως θα είχε πρόβλημα είναι ο Γιάνης Βαρβιτσιώτης, και αυτό γιατί στην εκλογική του περιφέρεια, τη Β' Αθηνών, εκλέγεται πλέον ο γιος του Μιλτιάδης.