Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( τα ολυμπιακά έργα αλλάζουν την αττική :: 01-03-2003) 

Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο η πρόοδος στην κατασκευή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχει ξεπεράσει το 70-80% και παρά την καθυστερημένη εκκίνηση όλα έχουν φτάσει στο μισό της πορείας τους

Τα Ολυμπιακά έργα αλλάζουν την Αττική

«Εναέριο οδοιπορικό» στα εργοτάξια των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Μια «εναέρια» πλατεία στο Φάληρο και μια λίμνη στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στην πόλη. Μπορεί στο προσκήνιο να κυριαρχεί η «κόντρα» της κυβέρνησης με την Οργανωτική Επιτροπή, στο παρασκήνιο όμως, αθόρυβα, η Αθήνα αλλάζει όψη. Ήδη σε δύο εβδομάδες ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το πρώτο Ολυμπιακό έργο, το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης στο ΟΑΚΑ!

Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, από τότε που η ΔΟΕ και ο Ντένις Όσβαλντ επιθεώρησαν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, η πρόοδος στην κατασκευή τους έχει σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπεράσει το 70-80%, ενώ με ελάχιστες εξαιρέσεις και παρά την καθυστερημένη εκκίνηση όλα έχουν φτάσει στο μισό της πορείας τους. Όπως σημειώνεται από την πλευρά των τεχνοκρατών-συμβούλων οι οποίοι έχουν την ευθύνη παρακολούθησης των χρονοδιαγραμμάτων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Εργασίας που κατασκευάζουν το σύνολο των έργων εργάζονται με πρωτοφανείς - για το Δημόσιο - ρυθμούς. Η λίμνη της τερματικής πίστας στο Ελληνικό και η Εσπλανάδα στο Φάληρο δημιουργήθηκαν μέσα σε τέσσερις - πέντε μήνες με πολύπλοκες τεχνικές δυσκολίες, ενώ στο Μαρκόπουλο έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων που πριν από ένα χρόνο ήταν απλώς χέρσα (λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών) σήμερα έχει Ιππικό Κέντρο, Ιππόδρομο και Σκοπευτήριο.

«Ευτυχώς, παρά τις καθυστερήσεις, όλα προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς», τονίζει ο υφυπουργός Πολιτισμού Νάσος Αλευράς που έχει στην αρμοδιότητά του τις περισσότερες εγκαταστάσεις. «Καθυστέρηση σήμερα έχουμε μόνο στο έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Ολυμπιακού Σταδίου κι αυτό οφείλεται στην υποβολή ενστάσεων μεταξύ των εταιρειών».

«Το μεγάλο στοίχημα για τα έργα σ' αυτή τη φάση είναι η έγκαιρη δημοπράτηση των Ολυμπιακών προσαρμογών, για τις οποίες έχει συσταθεί τριμελής επιτροπή, κι όχι οι ίδιες οι εγκαταστάσεις», τονίζει ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστας Καρτάλης. «Αν σε κάποια έργα προκύψει θέμα με τη διοργάνωση των δοκιμαστικών τεστ, τότε θα θα δρομολογηθούν εναλλακτικές λύσεις, όπως μετάθεση του τεστ-ιβέντ σε συνεργασία με τη διεθνή ομοσπονδία ή φιλοξενία τους σε άλλες εγκαταστάσεις».

ΦΑΛΗΡΟ (Έτοιμα 86% τα έργα υποδομής, 46% γήπεδα και οδοποιία)

Ο Φαληρικός Όρμος, από το Δέλτα μέχρι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ήταν ένας εγκαταλελειμμένος χώρος γεμάτος μπάζα, σταθμούς απορριμματοφόρων, «νεκροταφείο» Ι.Χ. ενώ στην περιοχή υπήρχε και μια… στάνη. Η σημερινή εικόνα είναι ένα άλλο τοπίο: Μαρίνα, αντιπλημμυρικά κανάλια. Έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται περίπου στο μέσον την υλοποίησης τα έργα για τα γήπεδα beach volley, τα αντιπλημμυρικά στον Ιλισσό ποταμό, το γήπεδο Ταε Κβον Ντο και όλα τα έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Τα δοκιμαστικά τεστ θα γίνουν Ιανουάριο-Μάρτιο 2004.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ (Έτοιμο 45% των εγκαταστάσεων για το μπάσκετ)

Εκεί όπου πριν από δύο χρόνια επισκευάζονταν τα αεροπλάνα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σήμερα προχωρούν οι εργασίες για να δημιουργηθούν τα κλειστά γήπεδα όπου θα γίνουν οι προκριματικοί αγώνες του μπάσκετ, οι τελικοί του χάντμπολ και της ξιφασκίας. Όπως τονίζεται από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, το δυσκολότερο κομμάτι των εργασιών, που περιλαμβάνει τον καθαρισμό, τη στήριξη και επένδυση των μεταλλικών σκελετών, οδεύει προς το τέλος του και σε λίγο θ' αρχίσει η επένδυση του κελύφους. Επίσης έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται τα μεταλλικά στοιχεία με τα οποία θα «ντυθούν» εξωτερικά τα γήπεδα.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ (Έτοιμο το 80% των εργασιών για το σλάλομ)

Το Ελληνικό απέκτησε ήδη μια λίμνη. Πρόκειται για την πρώτη πίστα για το Κανόε-Καγιάκ-Σλάλομ στη χώρα, ένα από τα θεαματικότερα Ολυμπιακά αθλήματα. Το σλάλομ μοιάζει με γιγάντια νεροτσουλήθρα την οποία κατεβαίνουν με τα ειδικά τους σκάφη οι αθλητές. Μέχρι στιγμής έχουν τελειώσει τα χωματουργικά, οι πάσσαλοι θεμελίωσης του αγωνιστικού στίβου και κατασκευάζεται το κτίριο που θα εξυπηρετεί τις υπηρεσίες του 2004.

ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ (Έτοιμο το 85% των λιμενικών και 55% των εγκαταστάσεων)

Εχει δοκιμαστεί και σε αγωνιστικές συνθήκες - Ρεγκάτα 2002 - αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ φέτος τον Αύγουστο θα φιλοξενήσει κι άλλη δοκιμαστική διοργάνωση. Το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο κρύβει σημαντικά έργα υποδομής «αόρατα» στους επισκέπτες, όπως ο μεγάλης χωρητικότητας αγωγός συλλογής ομβρίων που κατασκευάστηκε ήδη στον Άγιο Κοσμά. Μοναδικό, προς το παρόν, πρόβλημα, ένας κροκόδειλος (ξέμεινε σε ενυδρείο της περιοχής) για τον οποίο όπως εξηγούν οι αρμόδιοι, υπάρχει δυσκολία να βρεθεί κατάλληλος χώρος φιλοξενίας! Είναι βέβαιο πάντως ότι κι αυτός θα έχει φύγει πριν από τον Ιανουάριο του 2004 που παραδίδεται το έργο.

ΕΣΠΛΑΝΑΔΑ (Δέλτα Φαλήρου)

Η πρώτη «εναέρια» πλατεία της Αθήνας γεννιέται στο Φάληρο. Πρόκειται για την Εσπλανάδα (προέρχεται από την ισπανική λέξη που σημαίνει περατζάδα, πλατεία) και έχει ήδη θεμελιωθεί στον Φαληρικό Όρμο. Η Εσπλανάδα θα ξεκινάει από τη Λ. Συγγρού, από την πλευρά του σημερινού Ιπποδρόμου, και θα καταλήγει στο μικρό λιμανάκι-μαρίνα που τώρα δημιουργείται εν μέσω των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Το μέγιστο ύψος της θα είναι 9 μέτρα από το έδαφος, ενώ θα χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς. Η επιφάνειά της (πλάτους σχεδόν δέκα μέτρων) θα καλυφθεί με υλικά φιλικά στο περιβάλλον, όπως είναι το ξύλο, ενώ θα υπάρχει ειδική φύτευση με χαμηλούς θάμνους και λουλούδια. Το ύψος της επιτρέπει να προσφέρει εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα και τον λόφο της Καστέλλας.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ (Έτοιμο το 72%)

Άρχισε να κατασκευάζεται τον Νοέμβριο του 2001, αλλά σήμερα βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμά του. Το Κλειστό στο Γαλάτσι, που θα φιλοξενήσει το πινγκ-πονγκ και τη ρυθμική γυμναστική, είναι χωρητικότητας 6.000 θέσεων και έχει επιφάνεια 39.000 τ.μ. Διαθέτει χώρους προθέρμανσης, αποδυτηρίων και εστίασης. Στην ίδια κατασκευή περιλαμβάνονται δύο χώροι για προπόνηση, οι οποίοι συνδέονται απευθείας με τον αγωνιστικό χώρο μέσω διαδρόμων αποκλειστικής χρήσης για τους αθλητές.

ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (53% έτοιμο και Σκοποβολή 44%)

Στο Μαρκόπουλο, στη θέση Μερέντα, έχει ήδη αλλάξει το τοπίο. Το αθηναϊκό «Άσκοτ» εκτείνεται σε μια έκταση με μικρούς λοφίσκους, εν μέσω των αρχαίων (ευρήματα του Δήμου Μυρινούντος που έχουν αναδειχθεί και προστατευθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία). Σ' έναν χώρο 305 στρεμμάτων κατασκευάζεται το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο ενώ, αρκετά κοντά, δημιουργούνται το Ιππικό Κέντρο και ο νέος Ιππόδρομος. Το Ιππικό Κέντρο έχει 5 αρένες ιππικής δεξιοτεχνίας και υπερπήδησης εμποδίων, εκ των οποίων μία κλειστή με χωρητικότητα 23.250 θεατών (8.050 μόνιμες και 15.200 προσωρινές κερκίδες). Επίσης, θα έχει 880 στάβλους σε μια έκταση 350 στρεμμάτων.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ (ΣΧΙΝΙΑΣ) (Έτοιμο 56%)

Από ψηλά ολόκληρη η περιοχή πίσω από το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους δάσος του Σχινιά είναι ένας ωραιότατος βάλτος! Το νερό αναβλύζει μέσα από τα καλάμια και φιλοξενεί εκατομμύρια νεροπούλια, τα οποία βρήκαν πλέον την ησυχία τους μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου. Και στην άκρη του βάλτου το κωπηλατοδρόμιο με την κύρια και τη βοηθητική πίστα έχει ήδη γεμίσει από το νερό της Μακαρίας Πηγής.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΝΙΚΑΙΑΣ (87% έτοιμο)

Το γήπεδο 5.000 θέσεων που θα φιλοξενήσει το αγώνισμα της άρσης βαρών έχει σχεδόν τελειώσει, αφού εδώ και καιρό τοποθετήθηκε και η στέγη. Στον ίδιο χώρο, εκτός από το κλειστό, θα λειτουργήσει ξενώνας δυναμικότητας 50 κλινών ενώ θα γίνει και μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου.

ΟΑΚΑ (IBC: έτοιμο το 98%)

Κέντρο ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το «σπίτι» του Μανόλο Ρομέρο, ο χώρος δηλαδή όπου θα στεγαστούν περισσότερα απο διακόσια διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα για να μεταδώσουν την εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2004 σε 5 δισεκατομμύρια θεατές, θα είναι το πρώτο έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός. Η τελετή των εγκαινίων θα γίνει προς το τέλος Μαρτίου και σηματοδοτεί την έναρξη της «τελικής ευθείας» προς το 2004.