Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( ξεκίνημα με καθυστερήσεις :: 01-03-2003) 

Αναμένεται να αναλωθεί τουλάχιστον η πρώτη εβδομάδα με αφορμή τα δικονομικά «αγκάθια»

Ξεκίνημα με καθυστερήσεις

Με διαφωνίες και διαμαρτυρίες αρχίζει η δίκη της 17Ν

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με τα πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας, εν μέσω διαμαρτυριών, διαφωνιών και ενδεχόμενων υπαναχωρήσεων, αρχίζει μεθαύριο, 3 Μαρτίου, η δίκη της 17Ν. Η ουσιαστική έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας είναι βέβαιο πως θα σημειώσει σημαντική καθυστέρηση, λόγω των ενστάσεων που θα υποβληθούν από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης επί δικονομικών ζητημάτων. Με τα δικονομικά «αγκάθια» (αναρμοδιότητα δικαστηρίου, ακυρότητα προδικασίας, περιορισμοί στη δημοσιότητα και στα δικαιώματα των κατηγορουμένων κ.ά.), τα οποία εμμέσως έχουν γνωστοποιηθεί από τους συνηγόρους των 19 κατηγορουμένων, αναμένεται ότι θα αναλωθεί τουλάχιστον η πρώτη εβδομάδα της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δίκη της 17Ν θα είναι πολύμηνη, αφού από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας θα παρελάσουν περισσότεροι από 500 μάρτυρες (345 είναι ήδη οι μάρτυρες κατηγορητηρίου), ενώ θα παρασταθούν άνω των 100 δικηγόρων (συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μιχάλης Μαργαρίτης, πρόεδρος Εφετών

Με σεβασμό στους κανόνες

Μιχάλης Μαργαρίτης. Όταν κληρώθηκε για πρόεδρος του δικαστηρίου, κάποιοι δικηγόροι μίλησαν για «έδρα με ευρωπαϊκό αέρα»

Δικαστής με συνδικαλιστικές περγαμηνές έκανε λόγο για «λαχείο»… Κάποιοι δικηγόροι που είχαν μαζευτεί στο κυλικείο του Εφετείου μίλησαν για «έδρα με ευρωπαϊκό αέρα!..». Λίγα λεπτά νωρίτερα το όνομα του προέδρου Εφετών Μιχάλη Μαργαρίτη είχε βγει μέσα από το πλαστικό σφαιρίδιο για την θέση του προέδρου. Στην κλήρωση των μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που από τη Δευτέρα κρίνει την ιστορία της 17Ν και την τύχη των 19 κατηγορουμένων που θα βρίσκονται στο εδώλιο…

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, ο 64χρονος δικαστής θα ανέβει στη έδρα τής ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού με στόχο να διευθύνει άλλη μια «πολιτισμένη δίκη με απόλυτο σεβασμό στους δικονομικούς κανόνες», αφού αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό που προσδίδει η παρουσία του στη δικαστική έδρα, όπως παρατηρούν οι συνάδελφοί του. Πολύγλωσσος και εξαιρετικά ευγενής, είναι από εκείνους τους δικαστές που «ζυμώθηκαν» από νωρίς με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το οποίο όλο και περισσότερο καθορίζει τα ελληνικά νομικά πράγματα.

Η κατάρτισή του και το ήθος είναι αναμφισβήτητα στοιχεία της προσωπικότητάς του για όσους δικηγόρους τον γνωρίζουν καλά. Το «αρνητικό» που του προσάπτουν αρκετοί που τον βρήκαν στην έδρα σε υποθέσεις τους είναι πως… «δύσκολα δίνει αναβολή…». Γεννημένος το 1939, από μικροαστική οικογένεια (ο πατέρας του ήταν ζαχαροπλάστης), ο Μιχ. Μαργαρίτης μπήκε στο δικαστικό Σώμα το 1972, έχοντας αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή της Αθήνας και με μεταπτυχιακό στο Λονδίνο, σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου. Από τότε, για κάθε εξέλιξη που αναφέρεται στο δίκαιο των άλλων ευρωπαϊκών κρατών φροντίζει να ενημερώνεται εγκαίρως και εις βάθος. Αυτό το διαπιστώνει εύκολα κανείς μέσα από το πλούσιο συγγραφικό, επιστημονικό έργο του, αλλά και από τις εισηγήσεις του σε σημαντικά επιστημονικά συνέδρια και νομοπαρασκευτικές επιτροπές.

Στο βαθμό του προέδρου Εφετών προήχθη το περασμένο καλοκαίρι, ενώ από πέρυσι είναι εκλεγμένο αναπληρωματικό μέλος του τριμελούς εφετείου διοίκησης στο Εφετείο Αθήνας. Για την τρομοκρατία έχει εκφράσει από χρόνια τη θέση του - μέσα από γραπτά κείμενα - ότι είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτημα που η Ε.Ε. προώθησε μόνον μετά τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη. Ενώ, με έντονα σημάδια τρομοκρατικής δράσης, έστω κι αν δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο εκείνη την εποχή, ήταν και μία από τις υποθέσεις που χειρίστηκε ως πρωτοδίκης, το 1980: Στον τακτικό ανακριτή Μιχ. Μαργαρίτη είχαν ανατεθεί οι φάκελοι των εμπρησμών στα πολυκαταστήματα «Μινιόν» και «Κατράντζος». Τα τελευταία χρόνια, στο Εφετείο Αθήνας πλέον, η δίκη στην οποία προήδρευσε και απασχόλησε την επικαιρότητα ήταν η δικαστική διαμάχη τους ζεύγους Παναγοπούλου-Δοξιάδη.

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Χρήστος Λάμπρου, εισαγγελέας Εφετών

Στη δίκη των «νονών» της νύχτας

Χρήστος Λάμπρου. Ο αρχαιότερος από τους 10 εισαγγελείς που συμμετείχαν στην κλήρωση

Στην περίπτωση του 64χρονου εισαγγελέα, η κληρωτίδα ακολούθησε κατά γράμμα την… επετηρίδα. Ο Χρήστος Λάμπρου είναι ο αρχαιότερος από τους δέκα εισαγγελείς Εφετών που συμμετείχαν στην κλήρωση για τη δίκη της 17Ν. Στο εισαγγελικό Σώμα υπηρετεί από το 1969 και στο σημερινό βαθμό βρίσκεται από τον Δεκέμβριο του 1988. Στο Εφετείο Αθηνών μετατέθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Ιωαννίνων, όπου μετείχε και στη δίκη του μέλους των ΕΚΑΜ Δ. Τζαβέλα για τη δολοφονία του αστυφύλακα Μαρκάκη, στο ελληνικό προξενείο Αργυροκάστρου. Στην Αθήνα, μεταξύ άλλων, μετείχε στη δίκη των «νονών» της νύχτας (υπόθεση Γρηγοράκου) και τώρα βρίσκεται μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της καριέρας του.

Οι συνάδελφοί του επισημαίνουν την καλή κατάρτισή του στα ζητήματα ποινικού δικαίου, ενώ στα «ψεγάδια» του καταγράφεται η πειθαρχική ποινή (πρόστιμο 8 ημερών από το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, σε πρώτο βαθμό) για τον χειρισμό της υπόθεσης του βουλεύματος εις βάρος του πρώην προέδρου της ΕΠΑΕ Βίκτωρα Μητρόπουλου - μία ποινή, πάντως, που δεν εμπόδισε την προαγωγή του στον βαθμό που κατέχει σήμερα.

ΤΑ ΜΕΛΗ

Νίκος Ζαΐρης - Βασίλης Κουρκάκης, εφέτες

Και τα δύο τακτικά μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θεωρούνται από τους πλέον καταρτισμένους εφέτες που υπηρετούν σήμερα στην Αθήνα και δικαστές «που αποφεύγουν τις εντάσεις».

Ο 57χρονος εφέτης Νικ. Ζαΐρης γεννήθηκε στην Κάλυμνο, εισήχθη στο δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη στο βαθμό του εφέτη το 1994. Ως πρωτοδίκης στην Αθήνα είχε αναλάβει ανακριτικά καθήκοντα σε σημαντικές ποινικές υποθέσεις, ενώ ήταν εισηγητής του παραπεμπτικού βουλεύματος στην υπόθεση ΑΓΕΤ-Ηρακλής, το 1990.

Το δεύτερο τακτικό μέλος του δικαστηρίου, ο 63χρονος εφέτης Βασ. Κουρκάκης εισήχθη στο δικαστικό Σώμα το 1974 και προήχθη στο βαθμό του εφέτη το 1993. Υπηρέτησε ως πρόεδρος Πρωτοδικών στη Χαλκίδα, ενώ ως εφέτης μετατέθηκε στην Αθήνα από το Ναύπλιο.

Μητσοτάκης: Όχι στη μετάδοση από την TV

Υπέρ της απαγόρευσης της μετάδοσης της δίκης από την τηλεόραση τοποθετήθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Μητσοτάκης.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της Κ.Ε. της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Βουλή ψήφισε έναν νόμο που λύνει κατ' απόλυτο τρόπο το θέμα. «Απορώ γιατί γίνεται αυτή η συζήτηση. Δεν επιτρέπεται να γίνει», είπε ο επίτιμος, που υποστήριξε ότι ουσιώδες δημόσιο συμφέρον σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να συζητηθεί. «Ούτε σίριαλ μπορεί να γίνει μια τέτοια δίκη ούτε μπορεί να εκτεθούν σε κίνδυνο οι διάδικοι», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, που πρόσθεσε ότι ο νόμος προβλέπει πως πρέπει να συμφωνήσουν και οι διάδικοι, και αυτό είναι πάρα πολύ απίθανο.