Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( στο... στόχαστρο και ο "γυάλινος τοίχος" :: 28-02-2003) 

Στο… στόχαστρο και ο "γυάλινος τοίχος"

Συνεχίστηκαν οι κόντρες για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το "παράθυρο" που άνοιξε ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μιχ. Μαργαρίτης, για την παρουσία τηλεοπτικής κάμερας υπό όρους, δημιουργεί νέα δεδομένα όσον αφορά την κάλυψη της δίκης της 17Ν, ενώ η διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το ζήτημα συνεχίστηκε χθες με φόντο το αλεξίσφαιρο πλαίσιο που θα καλύπτει τους 19 κατηγορούμενους.

Ο "γυάλινος τοίχος" βρέθηκε χθες στο στόχαστρο των συνηγόρων υπεράσπισης κ. Ιωάννας Κούρτοβικ και κ. Γ. Αγιοστρατίτη, οι οποίοι έκαναν λόγο για "αθλιότητα που παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων", ενώ και από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ υπήρξαν έντονες επικρίσεις για τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην αίθουσα, καθώς υποστηρίζεται ότι εμποδίζουν την άμεση επαφή των δημοσιογράφων με τους κατηγορουμένους.

Απέναντι στις επικρίσεις, χθες, έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπα, ο οποίος, με αφορμή και τη σκληρή επίθεση από τηλεοπτικό σταθμό, έκανε λόγο για "γραφικότητες γνωστών παραμυθάδων", που "πιθανόν να στενοχωριούνται γιατί δεν θα μπορούν να κανιβαλίσουν στη διάρκεια της δίκης". Ο κ. Πρωτόπαπας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση "επιθυμεί την πλήρη ενημέρωση του ελληνικού λαού και τη διαφάνεια της δίκης", ενώ σημείωσε για μία ακόμη φορά ότι με βάση τον νόμο για την τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη της δίκης θα αποφασίσει το δικαστήριο.

Η πρόθεση, πάντως, του προέδρου του δικαστηρίου κ. Μιχ. Μαργαρίτη να μην αντιταχθεί στην υπό όρους τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη της διαδικασίας, εάν συμφωνούν όλοι οι παράγοντες της δίκης, άρχισε ήδη να… αποκωδικοποιείται από τους συνηγόρους υπεράσπισης. "Πιστεύω ότι τελικά θα επιτραπεί έστω η μερική ραδιοτηλεοπτική κάλυψη, γιατί παραβιάζεται η δημοσιότητα και η ελευθερία του Τύπου", ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος των αδελφών Ξηρών κ. Γ. Αγιοστρατίτης, προσθέτοντας ότι στη δίκη "δεν θα υπάρξει πολιτικό σόου, αλλά θα υποστηριχθούν πολιτικές απόψεις και θα ακουστούν καταγγελίες…".

Χαμηλοί τόνοι από ΔΣΑ

Από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, πάντως, χθες έπεσαν οι τόνοι εν όψει τη δίκης ύστερα και από επίσκεψη του προέδρου κ. Δημ. Παξινού στη δικαστική αίθουσα και στην ειδική αίθουσα που έχει δημιουργηθεί για τους δικηγόρους. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ δήλωσε ότι τα προβλήματα ελαχιστοποιούνται, ενώ έλαβε τη διαβεβαίωση από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ι. Γαβρίλη ότι οι δικηγόροι καθημερινά θα παίρνουν απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της δίκης, θα μπορούν χωρίς περιορισμό να επικοινωνούν με τους κατηγορουμένους εντός του αλεξίσφαιρου διαχωριστικού πλαισίου και θα χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα στη αίθουσα δικηγόρων.

Σήμερα τη δικαστική αίθουσα θα επισκεφθούν ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μαργαρίτης με τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθήνας κ. Χαρ. Παπαδάκη. Με αφορμή τους περιορισμούς στην κάλυψη της δίκης, εξάλλου, η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ έχει καλέσει σε ειδική σύσκεψη σήμερα τους διαπιστευμένους συντάκτες, ενώ χθες τη "δημοσιότητα της δίκης με ουσιαστική παρουσία των δημοσιογράφων" ζήτησαν με δηλώσεις τους ο προεδρεύων της Ένωσης κ. Πάν. Σόμπολος, η γενική γραμματέας κ. Νανά Νταουντάκη και ο ταμίας κ. Δημ. Τσαλαπάτης, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αποχής του κλάδου από τη δίκη εάν παρεμποδιστεί το δημοσιογραφικό έργο.

ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (συνήγορος πολιτικής αγωγής, εκπροσωπεί τις οικογένειες των Αμερικανών θυμάτων καθώς και τη χήρα του Βρετανού διπλωμάτη Στίβεν Σόντερς)

"Περιορισμός η ομοφωνία"

"Ο νέος νόμος προβλέπει ως κανόνα να μη μεταδίδεται τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά η διαδικασία. Ανάλογη πρόβλεψη υπήρχε σε νόμο του 1993, ο οποίος όμως καταργήθηκε τον ίδιο χρόνο, με νεώτερο νόμο, ο οποίος επέτρεψε κατά κανόνα την τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη της δίκης. Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης είναι σοβαρά και γνωστά. Πιστεύω ότι αν ο αποκλεισμός της τηλεόρασης από την ποινική διαδικασία δεν είχε συμπέσει με την επικείμενη δίκη της 17 Νοέμβρη θα ήταν ευκολότερα αποδεκτός από όλους τους ενδιαφερομένους. Το δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει τελικώς για το λεπτό αυτό ζήτημα. Η εξουσία του όμως να επιτρέψει την τηλεοπτική κάλυψη αυτής της δίκης περιορίζεται από την πρόβλεψη στον νόμο ότι πρέπει να συμφωνούν όλοι ανεξαιρέτως οι διάδικοι και ο εισαγγελέας με αυτήν".

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ (ποινικολόγος)

"Ένα ξεχωριστό δικαστικό γεγονός"

"Η ποινική δίκη που πρόκειται να ξεκινήσει την 3η Μαρτίου είναι αναμφισβήτητα ένα ξεχωριστό δικαστικό γεγονός αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδος. Η χρονική συγκυρία ανάληψης της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την (ουσιαστική) απαγόρευση της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης και αναμετάδοσης κάθε ποινικής δίκης προδήλως δεν είναι τυχαία. Η ρύθμιση αυτή εκδηλώνεται δυστυχώς ως σύνδρομο φοβίας ή καχυποψίας έναντι του αντίκτυπου των γεγονότων που ενδεχομένως θα επισυμβούν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η καχυποψία αυτή πέραν των νομικών της προβληματισμών γεννά ένα μεγάλο ερωτηματικό. Χρειάζεται ή όχι ειδικά σε αυτή τη δίκη όλοι να διαπιστώσουν με τον πιο αδρό και άμεσο τρόπο πόσο σοβαρές είναι οι αποδείξεις που στηρίζουν τις κατηγορίες και πόσο αντίστοιχα σοβαρός είναι ο αντίλογος των κατηγορουμένων; Όταν μέσα στην αίθουσα θα είναι παρούσα η Ιστορία, γιατί να απουσιάζουν τα ΜΜΕ;".