Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Συνέντευξη-γνώμη

( όπου υπάρχουν ουρές, υπάρχει "γρηγορόσημο" :: 28-02-2003) 

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ

Όπου υπάρχουν ουρές, υπάρχει "γρηγορόσημο"

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

Ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος από την 1η Απριλίου αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα, ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί τα τελευταία χρόνια η Δημόσια Διοίκηση ενθαρρύνει τη δημιουργία εστιών διαφθοράς, λέει στα "ΝΕΑ" ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος, που την 1η Απριλίου αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα, ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής.

Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ο κ. Ν. Διαμαντούρος διορίστηκε Συνήγορος του Πολίτη το 1998.

Στα πέντε χρόνια της θητείας του, ο Συνήγορος κέρδισε την εμπιστοσύνη τού κόσμου, αφού περισσότεροι από 40.000 πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας, είδαν τις υποθέσεις τους να… ξεκολλούν από τον βάλτο της γραφειοκρατίας και να διευθετούνται. Την προσφορά του κ. Ν. Διαμαντούρου από τη θέση τού Συνηγόρου του Πολίτη τίμησε χθες το βράδυ σε ειδική τελετή που διοργάνωσε, το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τώρα, λίγο καιρό προτού ο Συνήγορος ετοιμάσει τις αποσκευές του για ν' αναλάβει τη νέα του αποστολή, μιλάει στα "ΝΕΑ" για τις εντυπώσεις που τού άφησε ο τρόπος λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών μας όλα αυτά τα χρόνια. Το πρώτο μάλιστα που παραδέχεται είναι ότι η Δημόσια Διοίκηση "πάσχει" και δεν υπάρχει καιρός "για εφησυχασμό".

"Έχουμε μια Δημόσια Διοίκηση που πάσχει σε παρά πολλά επίπεδα και η οποία έχει ανάγκη μείζονος βελτίωσης, προκειμένου να ανταποκριθεί και στις απαιτήσεις των πολιτών αλλά και σε μια κοινωνία που έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και έχει αυξημένες απαιτήσεις προϊόντος του χρόνου", λέει ο κ. Ν. Διαμαντούρος. Αυτή λοιπόν την παθολογία τού ζητούμε να εξηγήσει, και ο κ. Ν. Διαμαντούρος εντοπίζει τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας να παρέχουν χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών.

"Πρώτα είναι το γεγονός ότι ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, οι κυβερνήσεις των τελευταίων πολλών δεκαετιών έχουν δυστυχώς ακολουθήσει μια λογική στελέχωσης της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία ακούει σε έντονα πελατειακές λογικές και δεν υπακούει σε αξιοκρατικές" λέει ο Συνήγορος του Πολίτη και προσθέτει: "Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι ότι έχει στελεχωθεί η Δημόσια Διοίκηση με ανθρώπους που δεν έχουν τις αναγκαίες ικανότητες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου διοικητικού μηχανισμού".

Υπερπαραγωγή νόμων

Στη συνέχεια διαπιστώνει το πρόβλημα με την "υπερπαραγωγή νόμων", οι οποίοι "δεν είναι προσεκτικά προετοιμασμένοι, δημιουργώντας πολύ μεγάλες επικαλύψεις, πολύ μεγάλες ασάφειες και εξίσου μεγάλες αδιαφάνειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι δυσνόητη η νομοθεσία, ακόμη και από τους ίδιους τούς δημόσιους λειτουργούς που καλούνται να την εφαρμόσουν".

Και τέλος η διαφθορά. "Η παρουσία στη Δημόσια Διοίκηση ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού υπαλλήλων που δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει άνιση κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο εσωτερικό τής Δημόσιας Διοίκησης" συνιστά κατά τον κ. Ν. Διαμαντούρο μία ακόμη αρνητική πτυχή του ελληνικού Δημοσίου. "Βλέπουμε μερικά υπουργεία να έχουν έντονη έλλειψη στελεχών και άλλα να έχουν υπερπληθώρα ατόμων, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις καταστάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περιοχές πολύ μεγάλων καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών.

Όπου υπάρχουν χρονικές καθυστερήσεις, δηλαδή με απλά λόγια όπου υπάρχουν μεγάλες ουρές, παρέχονται κίνητρα στον πολίτη να αναζητήσει τρόπο θεμιτό ή αθέμιτο, να υπεισέλθει σε αθέμιτες συναλλαγές με τον δημόσιο λειτουργό προκειμένου να προωθήσει πιο γρήγορα την υπόθεσή του. Το απλό και γνωστό "γρηγορόσημο", το οποίο παραπέμπει σε αθέμιτες συναλλαγές. Και όπου κατά συνέπεια υπάρχουν μεγάλες ουρές, υπάρχουν και οι προϋποθέσεις, οι δυνητικές εστίες, για την ανάδειξη διαφθοράς".