Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( ναι στην τι-βι υπό όρους :: 27-02-2003) 

Ναι στην τι-βι υπό όρους

Τι σκέπτεται να προτείνει ο πρόεδρος του Δικαστηρίου

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

"Παράθυρο" για την τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη της δίκης της 17Ν ανοίγει ο πρόεδρος του δικαστηρίου, πρόεδρος Εφετών κ. Μιχάλης Μαργαρίτης, ο οποίος - σύμφωνα με πληροφορίες - εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί την παρουσία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στη δικαστική αίθουσα σε σημαντικά στάδια της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο προεδρος του δικαστηρίου, πρόεδρος Εφετών κ. Μιχάλης Μαργαρίτης

Στο φιλικό του περιβάλλον, αλλά και σε εκπροσώπους του δικηγορικού κόσμου, ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να μην αντιταχθεί στην παρουσία τηλεοπτικής κάμερας και στη χρήση μαγνητοφώνων κατά τη διάρκεια της δίκης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας από τους παράγοντες της δίκης (μέλη δικαστηρίου, εισαγγελέας, κατηγορούμενοι, συνήγοροι υπεράσπισης και δικηγόροι πολιτικής αγωγής) που θα διαφωνήσει.

"Ο νόμος θα εφαρμοστεί και η απαγόρευση θα είναι απόλυτη, αν υπάρξει έστω και μια διαφωνία…", επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο στους συνομιλητές του ο πρόεδρος Εφετών. Εξετάζει ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ενδεχόμενο να προτείνει προς το δικαστήριο και τους διαδίκους, με την έναρξη της διαδικασίας την προσεχή Δευτέρα, τη λήψη απόφασης για την τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη σημαντικών τμημάτων της δίκης, στα οποία δεν θα περιλαμβάνονται οι καταθέσεις μαρτύρων. Και ειδικότερα: - Την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, τις απολογίες των κατηγορουμένων, τις αγορεύσεις των συνηγόρων (με κάλυψη μίας ώρας από κάθε αγόρευση), την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας, την έκδοση της απόφασης.

"Δεν είμαι θέαμα…"

Πάντως, χθες το απόγευμα, ο κ. Μαργαρίτης, κατά την παρουσία του στα γραφεία του ΔΣΑ, όπου ήταν βασικός εισηγητής σε σεμινάριο προς νέους δικηγόρους, κράτησε σαφείς αποστάσεις από τα τηλεοπτικά συνεργεία και αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. "Δεν είναι θέαμα!..", ανέφερε και προσπάθησε, δείχνοντας την ενόχλησή του, να αποφύγει τις τηλεοπτικές κάμερες, φέρνοντας το χέρι στο πρόσωπό του.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, εξάλλου, έκανε αναφορές στη δημοσιότητα που αποκτά μέσω των ΜΜΕ μια δίκη, τονίζοντας ότι ο δικαστής πρέπει να μένει ανεπηρέαστος. "Πριν από μία δίκη, ούτε διαβάζω ούτε ακούω τι λένε οι γύρω μου…", είπε στους νέους δικηγόρους. "Η μεγάλη δημοσιότητα είναι κακό πράγμα για τον δικαστή που πρέπει να πηγαίνει στο δικαστήριο ανεπηρέαστος και με το τεκμήριο της αθωότητας για τους κατηγορουμένους…". Ακόμη έκανε αναφορά στην αρχή της "δίκαιης δίκης", "αυτή την υπερεθνική πλέον αρχή, η οποία διέπει όλη τη σπονδυλική στήλη της δίκης…", τόνισε χαρακτηριστικά.

Το εγκώμιο του 64χρονου προέδρου Εφετών, για "το ήθος, την ανθρωπιά και την τεράστια νομική του κατάρτιση" είχε πλέξει κατά την έναρξη του σεμιναρίου (περί ποινικής δικονομίας), ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δημ. Παξινός.

Απειλεί με αποχή ο Δικηγορικός Σύλλογος για τον γυάλινο τοίχο

Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με αφορμή την έναρξη της δίκης της 17Ν ήρθαν χθες να προστεθούν και οι αντιρρήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, ο οποίος θέτει ζήτημα για τον αλεξίσφαιρο γυάλινο τοίχο που θα περιβάλλει τους κατηγορουμένους. Την ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δημ. Παξινός μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ι. Γαβρίλη, προκειμένου να σχηματίσει πλήρη εικόνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθεί η δίκη. Ωστόσο, με χθεσινή επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Παξινός διατυπώνει αιχμές για παρεμπόδιση του δικηγορικού έργου και ζητεί "να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις ακώλυτης άσκησης των υποχρεώσεων των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής". Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρόεδρος του ΔΣΑ αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει δυναμική αντίδραση του Συλλόγου, η οποία μπορεί να οδηγήσει - σύμφωνα με πληροφορίες - ακόμη και σε αποχή των δικηγόρων από τη συγκεκριμένη δίκη.

ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: "Ό,τι πει το δικαστήριο", ΚΚΕ-ΣΥΝ-ΔΗΚΚΙ: "Όχι στην απαγόρευση"

Στους δικαστές και τις αποφάσεις τους παραπέμπουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για την τηλεοπτική κάλυψη και τη χρήση μαγνητοφώνων στη δίκη της 17Ν.

Αντίθετα, τα άλλα κόμματα της Βουλής ζητούν, σε διαφορετικούς τόνους, να υπάρξει πλήρης τηλεοπτική κάλυψη της δίκης. Αντίθετες με την απαγόρευση της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης είναι και οι πολιτικές Νεολαίες του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

Ειδικότερα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας κ. Νίκος Αθανασάκης με δήλωσή του στα "ΝΕΑ" αναφέρει ότι η δημοσιότητα εξασφαλίζεται από το ακροατήριο και τους εκπροσώπους του Τύπου. Για τους ειδικότερους κανόνες - τονίζει - είναι απαραίτητη η συναίνεση όλων των παραγόντων της δίκης. "Πιστεύουμε ότι το δικαστήριο, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, θα πάρει τις σωστές αποφάσεις", λέει. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κ. Ρουσόπουλος, με δήλωσή του επίσης στα "ΝΕΑ", υποστηρίζει ότι "το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει για το θέμα είναι το δικαστήριο".

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο υπεύθυνος Τύπου κ. Μάκης Μαΐλης τονίζει ότι η κυβέρνηση "έχει χρέος" να παράσχει κάθε διευκόλυνση στους δημοσιογράφους, ενώ για την τηλεοπτική κάλυψη αναφέρει ότι αυτή μπορεί να εξασφαλισθεί με την ευθύνη της κρατικής τηλεόρασης με 1 ή 2 κάμερες και εφοδιασμό με εικόνα όλων των σταθμών.

Ο κ. Ν. Βούτσης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, τάσσεται υπέρ της χρήσης κεντρικής τηλεοπτικής κάμερας και όλων των μέσων που προσωπικά χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι (μαγνητόφωνα). Ανάλογη θέση έχει και η ΑΕΚΑ. Από την πλευρά του το ΔΗΚΚΙ χαρακτηρίζει σαφή παραβίαση του Συντάγματος ενδεχόμενη απαγόρευση.

Ν. Δ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (δικηγόρος, σύμβουλος ΔΣΑ)

"Το κοινό εξασφαλίζει τη δημοσιότητα"

Η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιότητας της ποινικής δίκης εξασφαλίζεται απόλυτα τόσο από την παρουσία κοινού, το οποίο θα παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας και τη σύννομη απονομή δικαιοσύνης, όσο και από την παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων, εκπροσώπων όλων των μέσων επικοινωνίας. Εξάλλου, για την ενσάρκωση τής εν λόγω αρχής, αρκεί η παροχή και μόνον δυνατότητας παρουσίας στο ακροατήριο προσώπων άλλων πλην των παραγόντων της δίκης. Σε καμία δε περίπτωση η αρχή αυτή δεν προϋποθέτει ούτε απαιτεί για την πλήρωσή της την απευθείας τηλεοπτική αναμετάδοση της δίκης ή τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας του συνόλου της κοινωνίας στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η ενδεχόμενη απόφαση του δικαστηρίου που, εφαρμόζοντας τον νόμο δεν θα επιτρέψει την κάλυψη της δίκης από τηλεοπτικές κάμερες, δεν προσβάλλει την αρχή της δημοσιότητας, καθότι η δημοσιότητα δεν ταυτίζεται νομικά ούτε πραγματικά με την άμεση και ταυτόχρονη δημοσιοποίηση της ποινικής δίκης, η οποία συχνά ελλοχεύει κινδύνους διαπόμπευσης και επηρεασμού των παραγόντων της δίκης.

ΜΑΝΙΑ ΜΠΑΡΣΕΦΣΚΙ (μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα)

"Αποκλείει κάθε μορφή κοινωνικού ελέγχου"

Αναμφίβολα, η απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης της 17 Νοέμβρη αποτελεί την πλέον γνωστή αυθαιρεσία της εξουσίας που σχετίζεται με αυτή τη δίκη. Σίγουρα όμως, δεν είναι η μοναδική και ενδεχομένως δεν αποτελεί την πλέον σκανδαλώδη. Η συγκεκριμένη απαγόρευση είναι απαράδεκτη, γιατί αποκλείει από τη δίκη κάθε μορφή κοινωνικού ελέγχου. Γιατί στερεί από τους κατηγορουμένους το δικαίωμα να ακουστεί επιτέλους και η δική τους άποψη, η δική τους εκδοχή για τα γεγονότα, γιατί είναι υποκριτική, αφού δεν στοχεύει στην στην αντιμετώπιση της τηλεοπτικής αυθαιρεσίας, αλλά στην προστασία - διά της λογοκρισίας - της κρατικής αυθαιρεσίας, γιατί ακόμα δεν αποφασίστηκε, όπως έπρεπε, από το δικαστήριο, αλλά προαποφασίστηκε εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Όμως, η απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης αποτελεί φυσιολογική συνέχεια των αστυνομικών διαρροών και του τηλεοπτικού κανιβαλισμού του καλοκαιριού, της επτάμηνης απομόνωσης που επιβλήθηκε στους κρατούμενους που κατηγορούνται ως μέλη της 17Ν, της αυθαιρεσίας που περιέχει το βούλευμα παραπομπής του, του κλουβιού όπου θα είναι κλεισμένοι οι κατηγορούμενοι κ.λπ. Με δύο λόγια, η κάλυψη της δίκης, όπως κάθε μορφή αντιστοιχεί στο περιεχόμενό της, προοιωνίζεται την ποιότητα της "δίκαιης δίκης" που διακηρύσσουν οι κυβερνώντες.