Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( κλείνουν όλα τα «παράθυρα» :: 27-02-2003) 

Κλείνουν όλα τα «παράθυρα»

Σταδιακή κατάργηση της νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Τη σταδιακή κατάργηση της νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης και την εισαγωγή μιας νέας έννοιας, της «συμπαγούς πόλης», περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός που θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει στο μέτωπο τής εκτός σχεδίου δόμησης το νέο χωροταξικό σχέδιο, είναι η σταδιακή κατάργηση των πάσης φύσεων «παρεκκλίσεων» στην εκτός σχεδίου δόμηση

Τις αλλαγές που θα φέρει σταδιακά στον χάρτη της Ελλάδας ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός παρουσίασε χθες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου στον Πρωθυπουργό σε κατ' ιδίαν συνάντηση, ενώ λεπτομέρειες πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι.

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει στο μέτωπο τής εκτός σχεδίου δόμησης το νέο χωροταξικό σχέδιο, είναι η σταδιακή κατάργηση των πάσης φύσεων «παρεκκλίσεων». Ήδη πολλές από αυτές έχουν αρχίσει να καταργούνται σε περιοχές που δέχονται έντονη οικιστική πίεση, όπως είναι τα νησιά και οι παράκτιες περιοχές. Πρόκειται για τη δυνατότητα να χτίσει κανείς στα 2.000 τ.μ., στα 1.200 και στα 750 τ.μ., ανάλογα με ορισμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα αν το οικόπεδο «βλέπει» σε δρόμο. Η φιλοσοφία του νέου σχεδιασμού καταργεί όλες αυτές τις παρεκκλίσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει μεταβατική περίοδος και όσοι είχαν ήδη βγάλει στο παρελθόν οικοδομικές άδειες θα εξαιρούνται.

Μια άλλη έννοια που εισάγει ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός, είναι αυτή της «συμπαγούς πόλης» - δηλαδή η ενίσχυση της ανάπτυξης των υφιστάμενων πόλεων. Η έννοια προέκυψε για ν' ανακοπεί μελλοντικά το συνεχές «κύμα» των επεκτάσεων σχεδίων πόλης και η ένταξή τους στο σχέδιο, που έχουν μεγάλο κόστος.

Εκτός από την κατάργηση των παρεκκλίσεων, θα υπάρξουν και αλλαγές στον συντελεστή δόμησης, και ειδικότερα σταδιακή μείωσή του.

Σε γενικές γραμμές το Εθνικό Χωροταξικό, που θα εξειδικευθεί σε σχέδιο νόμου και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για σταδιακή κατάργηση της νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης. Επίσης σκιαγραφεί το «πού χτίζει κανείς και τι χτίζει», με την έννοια ότι ορίζει περιοχές αγροτικές, τουριστικές, οικιστικές, βιομηχανικές κ.λπ. Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, στόχος είναι να αποτελέσει ένα ευέλικτο εργαλείο ανάπτυξης της χώρας για την επόμενη 15ετία, κι όχι ένα σύνολο «ακλόνητων περιορισμών». Αναλόγως της διαμορφούμενης κατάστασης και με βάση πάντα τις αρχές προστασίας του περιβάλλοντος, όπως εξηγούν τα ίδια στελέχη, θα μπορούν να γίνουν αλλαγές σε αυτόν τον νέο χάρτη.

Τα Περιφερειακά Σχέδια

Μετά την κύρωση του Εθνικού Χωροταξικού Χάρτη, έπεται η ολοκλήρωση και των Περιφερειακών. Από τα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί αυτά για Κρήτη και Θεσσαλία, ενώ σχεδόν έτοιμα είναι τα Πελοποννήσου, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα), Στερεάς Ελλάδας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003 θα ολοκληρωθούν και τα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, και των νήσων Αιγαίου και Ιονίου.