Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( ηi tech απαγορεύσεις στο δικαστήριο - φρούριο :: 26-02-2003) 

Ηi tech απαγορεύσεις στο δικαστήριο - φρούριο

Μόνο… χαρτί και μολύβι θα επιτρέπονται στους δημοσιογράφους, ενώ όσοι προσέρχονται θα περνούν από διπλούς ελέγχους ασφαλείας

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μία αίθουσα-φρούριο, με Hi tech απαγορεύσεις, 200 πάνοπλους αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός καθημερινά και τους κατηγορουμένους να περιβάλλονται για πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά από αλεξίσφαιρους υαλοπίνακες, αρχίζει την προσεχή Δευτέρα στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού η δίκη της 17Ν.

Παράλληλα με την έναρξη της δίκης, για πρώτη φορά στα χρονικά, μπαίνουν σε εφαρμογή και σειρά περιορισμών στη δημοσιογραφική κάλυψη της ακροαματικής διαδικασίας αφού, εκτός από την αποβολή της τηλεοπτικής κάμερας από το δικαστήριο, θα απαγορευθεί και η χρήση μαγνητοφώνων, κινητών τηλεφώνων και φορητών προσωπικών υπολογιστών (λάπτοπ). Σε αντιστάθμισμα, η κυβέρνηση αποδέχθηκε την παροχή απομαγνητοφωνημένων πρακτικών από τη διαδικασία, σε καθημερινή βάση, με ευθύνη της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Οι περιορισμοί έχουν σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από εκπροσώπους του νομικού και δημοσιογραφικού κόσμου, ενώ αίσθηση προκάλεσε χθες η παρέμβαση του προέδρου του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου κ. Ι. Λασκαρίδη, ο οποίος ετάχθη ευθέως υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης. Με την υποσημείωση ότι εκφράζει προσωπική άποψη, ο πρόεδρος του ΕΣΡ ανέφερε πως "η τηλεόραση αντιπροσωπεύει ένα ευρύτερο ακροατήριο" και "οι τηλεοπτικές κάμερες είναι καλό να βρίσκονται στα δικαστήρια", γιατί "και οι δικαστές θα είναι πιο προσεκτικοί…". "Ευελπιστώ", πρόσθεσε ο κ. Λασκαρίδης για την επικείμενη δίκη, "ότι το δικαστήριο θα επιτρέψει να μπουν όλα τα κανάλια, διότι τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και οι κατήγοροι επιθυμούν τη δημοσιότητα…".

"Απρόσκοπτη κάλυψη"

Για το ζήτημα της τηλεοπτικής κάλυψης, αλλά και της χρήσης μαγνητοφώνου στη δίκη, ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας σημείωσε χθες ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί από το δικαστήριο, αλλά επικαλέστηκε για άλλη μία φορά την πρόσφατη νομοθετική διάταξη, βάσει της οποίας το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει την κάλυψη για λόγους δημοσίου συμφέροντος και αφού συμφωνούν όλοι οι παράγοντες της δίκης. Κατά τον υπουργό Τύπου, πάντως, "κανείς δεν θέλει μια σκοτεινή δίκη" και σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει "απρόσκοπτη δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης", με τη διαπίστευση περισσοτέρων των 350 δημοσιογράφων στη δικαστική αίθουσα και στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα Τύπου που έχει δημιουργηθεί στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού.

"Νομικός πολιτισμός"

Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φιλ. Πετσάλνικου, ο οποίος επιθεώρησε χθες τη δικαστική αίθουσα και τα πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας που μπαίνουν σε εφαρμογή για τη διεξαγωγή της δίκης. "Η διαδικασία θα είναι άψογη και θα ρίξει άπλετο φως, θα απονείμει δικαιοσύνη και θα είναι ταυτόχρονα κατάκτηση για τον νομικό μας πολιτισμό", ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος, ενώ για το αλεξίσφαιρο διαχωριστικό πλαίσιο, υποστήριξε ότι "αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην ασφάλεια των κατηγορουμένων".

Στη δικαστική αίθουσα, αλλά και στην αίθουσα Τύπου, απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων με στόχο να αποκλειστεί η μετάδοση ήχου και εικόνας από τη διαδικασία, αφού πλέον τα κινητά έχουν και κάμερα. Για τον ίδιο λόγο απαγορεύεται και η χρήση φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών από τους δημοσιογράφους. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας, όλοι οι διάδικοι, οι δημοσιογράφοι και τα μέλη του ακροατηρίου θα περνούν από διπλό εξονυχιστικό έλεγχο, με υπερσύγχρονα μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων κ.ά., ενώ αλεξίσφαιρα τζάμια έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα παράθυρα της δικαστικής αίθουσας. Επιπλέον μπροστά, πίσω και ανάμεσα στους κατηγορουμένους θα κάθονται αστυνομικοί, ενώ πάνω από τη δικαστική αίθουσα έχει δημιουργηθεί μικρός χώρος, από τον οποίο θα καταθέτουν όσοι μάρτυρες αποφασισθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και το δικαστήριο ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ανωνυμία τους.