Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Έρευνα

( γκάλοπ 2003 - περισσότερη ακρίβεια έφερε το ευρώ :: 22-02-2003) 

γκάλοπ 2003 Περισσότερη ακρίβεια έφερε το ευρώ

90% των κατοίκων Αθήνας και Θεσσαλονίκης απαντούν ότι θα μειώσουν τις δαπάνες τους και θα αρχίσουν να βάζουν περισσότερα χρήματα στην άκρη. 56% δηλώνει ότι στους επόμενους 12 μήνες θα μειώσουν τα έξοδά τους και μόλις 11 στους 100 θα αυξήσουν τις δαπάνες τους. 63% πιστεύει ότι στη διευκόλυνση των συναλλαγών θα βοηθούσε η κυκλοφορία τού ενός και των δύο ευρώ σε χαρτονόμισμα.

Ανασφάλεια για το μέλλον. Αυτό νιώθουν οι περισσότεροι Έλληνες όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση. Η πλειονότητα δηλώνει ότι θα σφίξει τον επόμενο χρόνο το ζωνάρι, μειώνοντας τα έξοδα και αυξάνοντας την αποταμίευση. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι πιστεύουν πως η ζωή, μετά την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, έγινε πιο ακριβή.

Στην ερώτηση "Μέσα στους επόμενους 12 μήνες τι σκοπεύετε να κάνετε", περίπου εννέα στους δέκα απαντούν ότι θα αυξήσουν τις οικονομίες τους και θα μειώσουν ή θα αναβάλουν σημαντικές δαπάνες. Μόλις 11 στους 100 απαντούν ότι θα αυξήσουν τις δαπάνες τους. Η ανησυχία είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των ηλικιών, με τις μικρότερες ηλικίες ωστόσο να δηλώνουν ότι θα αυξήσουν περισσότερο την αποταμίευση και τις μεγαλύτερες ότι θα μειώσουν τα έξοδά τους.

Με βάση το μορφωτικό επίπεδο αυτών που ρωτήθηκαν, οι επτά στους δέκα από αυτούς που έχουν κατώτερη εκπαίδευση δηλώνουν ότι θα μειώσουν τους επόμενους δώδεκα μήνες τα έξοδά τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αυτών που έχουν μέση και ανώτερη εκπαίδευση είναι 53% και 56% αντίστοιχα. Παράλληλα δεν παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι κάτοικοι και των δυο μεγαλουπόλεων είναι εξίσου ανήσυχοι για το μέλλον, αφού οι εννέα στους δέκα απαντούν ότι θα μειώσουν τις δαπάνες τους και θα αρχίσουν να βάζουν περισσότερα χρήματα στην άκρη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση όσων ρωτήθηκαν έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Οι 93 στους 100, δηλαδή σχεδόν όλοι, πιστεύουν ότι στους δεκατέσσερις μήνες κυκλοφορίας του ευρώ η ζωή ακρίβυνε. Επιπλέον, οι 37 στους 100 θεωρούν ότι οι συναλλαγές με το ευρώ έγιναν πιο δύσκολες και μόνο οι 14 στους 100 θεωρούν ότι οι συναλλαγές με τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα του ευρώ έγιναν πιο εύκολες. Επίσης, ένας στους δύο δηλώνει ότι οι συναλλαγές του μετά την κυκλοφορία του ευρώ δεν είναι ούτε πιο εύκολες αλλά ούτε και πιο δύσκολες.

Πάντως, στη διευκόλυνση των συναλλαγών θα βοηθούσε η κυκλοφορία τού ενός και των δύο ευρώ σε χαρτονόμισμα. Αυτό πιστεύει το 63% αυτών που ρωτήθηκαν. Αντίθετη άποψη έχει το 34% των ερωτηθέντων.

Διστακτικοί σε αγορές Ι.Χ. και ακινήτων

Ιδιαίτερα διστακτικοί είναι σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές να προχωρήσουν σε αγορές κατοικιών και αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών θα παραμείνει στάσιμη η δυνατότητά τους για αγορές κατοικιών και καινούργιων αυτοκινήτων. Μόλις 13 στους 100 θεωρούν ότι η δυνατότητα αυτή θα βελτιωθεί, ενώ 25 στους 100 πιστεύουν ότι θα υποβαθμιστεί.

Η ίδια διστακτικότητα των καταναλωτών διαφαίνεται και όσον αφορά τις αγορές για τον εξοπλισμό του σπιτιού τους. Μόλις 16 στους 100 πιστεύουν ότι στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών θα βελτιωθεί η δυνατότητά τους να κάνουν αγορές προκειμένου να εξοπλίσουν το σπίτι τους. Αντίθετα, 64 στους 100 εκτιμούν ότι θα παραμείνει στάσιμη, ενώ 19 στους 100 απαντούν ότι θα υποβαθμιστεί. Δεν είναι τυχαίο ότι από πέρυσι οι πωλήσεις ειδών οικιακών εξοπλισμού καταγράφουν κάμψη, καθώς οι κατηγορίες αυτές είναι από τις πρώτες στις οποίες ο καταναλωτής περιορίζει τις δαπάνες του.

Μειώνουμε συνεχώς τις δαπάνες μας

55% των κατοίκων της Αθήνας σκοπεύει να μειώσει ή να αναβάλλει τις δαπάνες του και μόλις10% να τις αυξήσει.

Τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα νιώθουν περισσότερο την ανάγκη να μειώσουν ή να αναβάλλουν σημαντικές δαπάνες τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 69% των πολιτών της κατηγορίας αυτής δήλωσε ότι στους επόμενους 12 μήνες είναι υποχρεωμένο να μειώσει ή να αναβάλλει σημαντικές δαπάνες, το 24% να αυξήσει τις οικονομίες και μόλις το 5% δείχνει διατεθειμένο να αυξήσει τις δαπάνες του.

Ωστόσο και οι άλλες εισοδηματικές τάξεις δεν φαίνεται να μένουν ανεπηρέαστες από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Το 56% της ανώτερης εισοδηματικής τάξης και το 53% της μεσαίας δηλώνει ότι θα περιορίσει ή ακόμη και θα αναβάλει σημαντικές οικονομικές δαπάνες, ενώ το 14% και 11% αντίστοιχα δηλώνει ότι σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες του.

Από την έρευνα προκύπτει ακόμη ότι το 33% της μέσης εισοδηματικής κατηγορίας δηλώνει πως θα αυξήσει τις οικονομίες του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την ανώτερη εισοδηματική κατηγορία είναι 25%.

Για την περιοχή της Αθήνας προκύπτει ότι το 55% των ερωτηθέντων σκοπεύει να μειώσει ή να αναβάλλει τις δαπάνες του, το 10% να τις αυξήσει και το 32% να αυξήσει τις αποταμιεύσεις τους.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι 59%, 11% και 27%.