Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανάλυση

( γκάλοπ 2003 - μας επηρέασαν οι διεθνείς εξελίξεις :: 22-02-2003) 

ΑΡΘΡΟ

γκάλοπ 2003 Μας επηρέασαν οι διεθνείς εξελίξεις

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

60% πιστεύει ότι οι δυνατότητες για μεγάλες επενδύσεις (κατοικία, καινούργιο αυτοκίνητο) θα παραμείνουν επίσης στάσιμες.

Δεν ανήκω σε εκείνους που θεωρούν τις δημοσκοπήσεις έναν αλάνθαστο καθρέφτη της πραγματικότητας. Προτιμώ να τις βλέπω σαν ένα εργαλείο που, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να είναι χρήσιμο για την προσέγγιση της πραγματικότητας. Και οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν, ασφαλώς, ένα ευρύ φάσμα παραγόντων - από το μέγεθος και την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος, έως τη διατύπωση των ερωτημάτων και την επεξεργασία και παρουσίαση των απαντήσεων.

Υπό τον όρο ότι οι προϋποθέσεις αυτές τηρούνται, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση καταγράφει, με τον τρόπο της, τις αντιφάσεις της σημερινής συγκυρίας. Τις αβεβαιότητες, τις ανασφάλειες, τις ανησυχίες της κοινής γνώμης, αλλά και τις ελπίδες της ότι το αύριο μπορεί να είναι καλύτερο. Και ακόμη περισσότερο, τη βεβαιότητα που σταδιακά διαμορφώνεται, ότι η χώρα μας, με τα όσα έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια, μπορεί βάσιμα να προσδοκά ότι το αύριο θα είναι πράγματι καλύτερο.

Συνεχείς αναβολές

Οι ανησυχίες οφείλονται, πρωτίστως, στη διεθνή οικονομική και πολιτική συγκυρία. Το 2002 υπήρξε ένα έτος, στη διάρκεια του οποίου - το έχω ξαναπεί - δεν είχαμε ούτε ένα καλό νέο από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Ούτε ένα! Και το 2003 άρχισε κι αυτό δύσκολα, μεταθέτοντας την προοπτική της ανάκαμψης για το δεύτερο εξάμηνό του. Η αβεβαιότητα που δημιουργεί το ενδεχόμενο ενός πολέμου στο Ιράκ, έχει βαριές συνέπειες στις αγορές. Παγώνει τις δραστηριότητες και αναστέλλει τους σχεδιασμούς. Το βλέπετε, άλλωστε, και στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, πώς η ρευστότητα αυτή επηρεάζει τα προσωπικά σχέδια των ανθρώπων, πώς οδηγεί σε αναβολή πράγματα που είχαν αποφασίσει να κάνουν στη δουλειά ή στο σπίτι τους.

Η Ελλάδα έχει αλλάξει

Πρέπει, ωστόσο, να προσέξουμε και την άλλη πλευρά, μια άλλη διεργασία στην κοινή γνώμη που, σύμφωνα με την ίδια τη δημοσκόπηση, φαίνεται να ωριμάζει. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων - η απόλυτη πλειονότητα, μάλιστα - εκφράζει την πεποίθηση ότι ορισμένα από τα κρισιμότερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που είναι προβλήματα όλων των σύγχρονων κοινωνιών, στη χώρα μας οδεύουν προς το καλύτερο. Είναι η περίπτωση των κοινωνικών ανισοτήτων που οι περισσότεροι προβλέπουν ότι θα μειωθούν το επόμενο διάστημα. Είναι η περίπτωση της ανασφάλειας, που ακόμη περισσότεροι προβλέπουν ότι επίσης θα μειωθεί. Για να μην αναφερθώ στη διεθνή εικόνα της χώρας που συνειδητοποιείται πλέον ότι έχει αλλάξει ριζικά. Και έχει αλλάξει, γιατί η ίδια η Ελλάδα έχει αλλάξει.

Μέσα από τις αντιφάσεις της πραγματικότητας, έχει σημασία πάντα να βλέπουμε την τάση που μας οδηγεί μπροστά. Και αυτή είναι όχι μόνον υπαρκτή, αλλά και ευδιάκριτη πλέον. Η ελληνική οικονομία αντέχει στις πιέσεις της διεθνούς ύφεσης. Το βεβαιώνει ο ρυθμός ανάπτυξης που είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη και καλύτερος από ό,τι αρχικά περιμέναμε. Η σταθερή μείωση της ανεργίας. Η διείσδυση των νέων τεχνολογιών στην οικονομία και την κοινωνία - τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασα πρόσφατα ήταν ιδιαιτέρως αισιόδοξα.

Και το σημαντικότερο: Η Ελλάδα, η οικονομία και η κοινωνία της, διαθέτουν σήμερα συσσωρευμένο ένα μεγάλο απόθεμα αναπτυξιακών δυνατοτήτων που παραμένουν ακόμη αναξιοποίητες. Εκεί πρέπει να στρέψουμε όλοι τις προσπάθειές μας - όλοι πρέπει να συμβάλουμε εδώ - διότι αυτές είναι που μπορούν να μας οδηγήσουν με ασφάλεια στην επίτευξη του μεγάλου, εθνικού στόχου μας: στην ταχύτερη σύγκλιση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, στην υψηλότερη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στο καλύτερο επίπεδο ζωής των πολιτών.