Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( διαπραγματεύσεις με νέο πρόσωπο :: 18-02-2003) 

Διαπραγματεύσεις με νέο πρόσωπο

Διαβεβαιώσεις Παπαδόπουλου για συνέχεια των συνομιλιών με θετικό πνεύμα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Αποσύρθηκε αμέσως - όπως είχε δηλώσει - από τη θέση του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς ο Γλαύκος Κληρίδης μετά την ήττα του στις εκλογές και τη θριαμβευτική νίκη του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ενημέρωσε μάλιστα και τον ειδικό σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών Άλβαρο ντε Σότο.

Ο νέος Πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Κληρίδη να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και του πρότεινε να συμμετέχει σ' αυτό

"Ανέφερα ξεκάθαρα ότι τώρα η λαϊκή εντολή ανήκει στον εκλεγέντα Πρόεδρο. Επομένως, οποιαδήποτε βοήθεια μού ζητηθεί να δώσω θα τη δώσω, αλλά πλέον δεν είναι δικό μου θέμα η διαπραγμάτευση", δήλωσε ο κ. Κληρίδης. Ο νέος Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι έχει έτοιμη τη νέα διαπραγματευτική ομάδα αλλά δεν την ανακοίνωσε, ζήτησε από τον Γλ. Κληρίδη να παραμείνει στη θέση του διαπραγματευτή έως τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η θητεία του, διότι χρειάζεται ενημέρωση.

Έτσι βρισκόμαστε σε μια προσωρινή εμπλοκή στη διαδικασία, αφού ανεβλήθησαν οι διαπραγματευτικές συναντήσεις αυτής της εβδομάδας. Θα αναβληθεί μάλλον και η συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας, αφού ο νέος Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος θα βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες, ύστερα από πρόσκληση του Κ. Σημίτη.

Συναντήσεις Ντε Σότο

Ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών Άλβαρο ντε Σότο έσπευσε από το πρωί να συναντήσει τόσο τον Γλ. Κληρίδη όσο και τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο για να εξασφαλίσει τη συνέχεια των συνομιλιών και εν συνεχεία έφυγε για την Άγκυρα.

Εκεί δήλωσε ότι οι συνομιλίες πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου, ώστε να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως προς τη στάση του νέου Προέδρου, ο κ. Ντε Σότο είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον ίδιο πως θα αρχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό με θετικό πνεύμα, ότι θα είναι έτοιμος σε μερικές ημέρες και δεν επιθυμεί να διακοπούν.

"Έχει γνώση τού ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος", ανέφερε ο κ. Ντε Σότο και πρόσθεσε πως δεν έχει αλλάξει τίποτε στα σχέδια του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επισκεφθεί Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία.

Ο λαός θέλησε "αλλαγή"

Εξηγώντας τη στάση του ν' αποσυρθεί από τη θέση του διαπραγματευτή πριν από τη λήξη της θητείας του, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ο λαός θέλησε "κάποια αλλαγή". Απαντώντας σε ερώτηση ­ κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες ­ αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι δεν θα παραστεί ξανά στις απευθείας συνομιλίες ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς, απάντησε πως ο λαός αποφάσισε ότι χρειάζεται κάποια αλλαγή και ασφαλώς εκείνος ο οποίος πρέπει να παρακαθήσει σ' αυτές τις συνομιλίες θα είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ποιος θα διαπραγματευθεί με τον κ. Ντε Σότο και κυρίως με τον Κόφι Ανάν, όταν αυτός θα επισκεφθεί τη Λευκωσία για τρεις ημέρες (26-28 Φεβρουαρίου) με στόχο τη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Κληρίδης, του οποίου η θητεία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, ή ο κ. Παπαδόπουλος, του οποίου η θητεία αρχίζει την 1η Μαρτίου;

Υποσχέθηκε βοήθεια

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν συζήτησε το θέμα της συμμετοχής του στις συναντήσεις με τον Κόφι Ανάν εκτενώς με τον κ. Παπαδόπουλο κατά τη συνάντησή τους χθες και σημείωσε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντησή τους. Υποσχέθηκε κάθε βοήθεια και σημείωσε ότι ο νέος Πρόεδρος θα έχει να μελετήσει τις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκική πλευρά για τροποποιήσεις, τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, να διαβάσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων, ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα.

Ο νέος Πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Κληρίδη να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων και του πρότεινε να συμμετέχει σ' αυτό. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι αν τον καλέσουν για συγκεκριμένα θέματα θα ανταποκριθεί, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι απορρίπτει τη συμμετοχή του ως τακτικό μέλος.

Κανένα χάσμα

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τον Άλβαρο ντε Σότο ότι επιθυμία του είναι "να μη δημιουργηθεί κανένα χάσμα στην πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού" και πως ο ίδιος "θα κάνει ό,τι μπορεί ούτως ώστε να είναι απρόσκοπτη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων". Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Άλβαρο ντε Σότο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την προσεχή Δευτέρα την Αθήνα για συνομιλίες. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη και πρόσθεσε πως με τον κ. Σημίτη υπήρχε συχνή επικοινωνία και στο παρελθόν.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρώτες δηλώσεις του κ. Σημίτη μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτές στέλνουν μήνυμα και καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς κάποιων ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τον περιέβαλλε με εμπιστοσύνη!

ΜΕΜΕΤ ΑΛΙ ΤΑΛΑΤ

Δεν περιμένω αλλαγή στη στάση των Ελληνοκυπρίων

Στάση αναμονής υιοθετεί ο Μεμέτ Αλί Ταλάτ, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα, απέναντι στην εκλογή τού κ. Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πιστεύει ότι δεν θα δημιουργήσει σημαντική διαφορά στη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς και υποστηρίζει πως πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Ρ. Ντενκτάς περί θριάμβου της αδιαλλαξίας της ελληνικής πλευράς, ο κ. Ταλάτ σχολιάζει ότι ο Ρ. Ντενκτάς θα χρησιμοποιήσει οτιδήποτε για να στηρίξει την αρνητική στάση του…

Πώς κρίνετε την εκλογή του κ. Παπαδόπουλου σε σχέση με τις εξελίξεις του Κυπριακού, κ. Ταλάτ;

Θα μπορούσα να αντιστρέψω την ερώτηση και να σας ρωτήσω το ίδιο. Πιστεύω, πάντως, ότι η εκλογή του κ. Παπαδόπουλου δεν θα δημιουργήσει μια σημαντική διαφορά. Νομίζω ότι θα πρέπει να δώσουμε ένα χρονικό διάστημα, να περιμένουμε και να δούμε. Μη ξεχνάτε ότι ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ και πως ζήτησε να τον κρίνουμε από τις πράξεις του και όχι από τη φήμη του, που δεν είναι η καλύτερη δυνατή ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους. Θα πρέπει να δούμε λοιπόν τις εξελίξεις και ποια δυναμική θα αναπτυχθεί.

Όμως, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι η εκλογή του κ. Παπαδόπουλου αποτελεί θρίαμβο για τις αδιάλλακτες θέσεις της ελληνοκυπριακή πλευράς…

Ο κ. Ντενκτάς θα χρησιμοποιήσει οτιδήποτε ως δικαιολογία για να μπορέσει να στηρίξει την αρνητική θέση του στις διαπραγματεύσεις…

Αν γίνει δημοψήφισμα για το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν, κ. Ταλάτ, ποια πιστεύετε ότι θα είναι η στάση της τουρκοκυπριακής κοινότητας;

Πιστεύω ότι θα είναι θετική. Βεβαίως δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι ενδεχομένως να γίνει μια προσπάθεια εισαγωγής "επίτιμων" πολιτών στη Βόρεια Κύπρο, που μπορεί να οδηγήσει σε άρνηση. Πιστεύω όμως ότι οι Τουρκοκύπριοι θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου…

ΝΤΕΝΚΤΑΣ

Αρνήθηκε να συγχαρεί τον Τ. Παπαδόπουλο

Στην τουρκική πλευρά οι αντιδράσεις για την εκλογή του Τ. Παπαδόπουλου ήταν από ουδέτερες έως μη θετικές. Ο ίδιος ο Ρ. Ντενκτάς είπε ότι δεν μπορεί να συγχαρεί τον Τ. Παπαδόπουλο, διότι στις πρώτες δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι Πρόεδρος ολόκληρης της Κύπρου. Ο Ρ. Ντενκτάς πάντως τηλεφώνησε στον Γλαύκο Κληρίδη και, σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, του εξέφρασε αισθήματα λύπης που θα τον χάσει από τις συνομιλίες. Ο Κύπριος Πρόεδρος ευχήθηκε στον κατοχικό ηγέτη αυτό που δεν μπόρεσαν να πετύχουν μαζί να το πετύχει με τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Ο Τύπος

Οι εφημερίδες στα κατεχόμενα είχαν πρωτοσέλιδα με χαρακτηριστικούς τίτλους: Η "Κίπρις" στέγασε το δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Περίοδος Παπαδόπουλου στον Νότο" και στον υπότιτλό της έγραφε "Ο ελληνοκυπριακός λαός άλλαξε την ηγεσία του". Η "Γενί Ντουζέν" είχε τίτλο "Έφυγε ο ένας από αυτούς…(;) Είχε συμφωνήσει στη μη επίτευξη συμφωνίας". Η "Χαλκίν Σεσί" έγραψε: "Στον Νότο νικητής, το πνεύμα της ΕΟΚΑ". Η "Κίπρισλι" έγραψε: "Και τώρα τι θα γίνει, αν στον Νότο ένα μέλος της ΕΟΚΑ αντικαθίσταται από άλλο και σ' εμάς υπάρχουν οι οπαδοί της προσάρτησης, πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε ειρήνη και λύση;".