Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Το Αλεξάνδρειο μπορεί να καυχιέται ότι έχει φιλοξενήσει στο… παρκέ του τον κορυφαίο όλων των εποχών στο μπάσκετ, έναν βασιλιά, έναν γεννημένο πρωταθλητή. Τον Μάικλ Τζόρνταν. Τον Νοέμβριο του 1983 η εθνική μας ομάδα πήρε μέρος στο τουρνουά "Δημήτρια", στο οποίο είχε προσκληθεί και η ομάδα του πανεπιστημίου Νορθ Καρολάινα. Τότε βέβαια, η φίρμα της ομάδας δεν ήταν τόσο ο Τζόρνταν, όσο ο προπονητής της, ο θρυλικός Ντιν Σμιθ. Ο "Air" πριν καν αποκτήσει αυτό το προσωνύμιο ήταν το αστέρι της ομάδας, αλλά ακόμα δεν είχε εκτινάξει την φήμη του παγκοσμίως. Η εθνική έχασε από το Νορθ Καρολάινα με σκορ 100-83.

Ο Τζόρνταν, συνοδευόμενος από τους γονείς του (!), έδωσε και συνέντευξη στο περιοδικό "Νέα του μπάσκετ". Δήλωσε μεταξύ άλλων πως "ειλικρινά δεν περίμενα να βρω το μπάσκετ εδώ σε τέτοιο υψηλό επίπεδο. Υπάρχει πολύ όρεξη και αυτό είναι καλό σημάδι… "Air" Από το συγκρότημά (σ.σ. εθνική ομάδα) σας μπόρεσα να ξεχωρίσω το Νο7. Είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης κατά τη γνώμη μου". Ποιος φορούσε το Νο7; Μα, φυσικά ο Νίκος Γκάλης!

Όσοι είχαν την τύχη να παραβρεθούν σε αυτό έχουν ακόμη να το λένε: "Ήμουν και εγώ εκεί". Όσο για τον Τζόρνταν; Η φήμη του είχε αρχίσει ήδη να εξαπλώνεται και στο παιχνίδι με την εθνική Ελλάδας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που μιλούσαν για έναν σούπερ ανερχόμενο καλαθοσφαιριστή. "Εγώ ήμουν από τους λίγους που είδα και τις σόλες παπουτσιών του Τζόρνταν, αφού σε μια φάση πέρασε από πάνω μου για να καρφώσει" θυμάται ο πλέι μέικερ της Εθνικής μας ομάδας, Σωτήρης Σακελαρίου.

Άξια μνείας και η δήλωση της μητέρας του Τζόρνταν: "Από μικρός ο Μάικλ είχε τρέλα με το μπάσκετ και η διάπλασή του έδειχνε ότι ήταν θέμα χρόνου να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Μας αρέσει να τον καμαρώνουμε από τις κερκίδες. Θα τελειώσει πρώτα τις σπουδές του και μετά θα συνεχίσει στο ΝΒΑ".